Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Lahodná fit kôprová omáčka s celozrnným karlovarským knedlíkom

45 min
2 porcie
kôprová omáčka

Potrebujeme: 

  • Na kôprovú omáčku:
  • 300 ml + 150 ml mlieka
  • 25 g celozrnnej špaldovej múky
  • soľ podľa chuti
  • 1 lyžicu jablčného octu (alebo podľa chuti)
  • 3 lyžičky erythritolu (alebo iného sladidla, podľa chuti)
  • 1 lyžicu najemno nasekaného kôpru
  • --
  • na celozrnný karlovarský knedlík:
  • 200 g celozrnného toastového chleba
  • 1 veľké alebo 2 menšie vajíčka
  • 60 ml mlieka
  • 30 g celozrnnej špaldovej múky
  • 1 lyžicu najemno nasekanej petržlenovej vňate
  • štipku muškátového orieška
  • soľ podľa chuti
  • --
  • na podávanie:
  • varené vajíčka natvrdo
  • čerstvo mleté korenie
kôprová omáčka

Kôprová omáčka je jedným z tých jedál, ktoré buď milujete, alebo ho obchádzate. Ak patríte medzi jej fanúšikov, ale zároveň hľadáte zdravšiu alternatívu, máme pre vás tento skvelý recept. Táto odľahčená verzia kôprovej omáčky sa podáva s celozrnným karlovarským knedlíkom, ktorý nahradí tradičné knedle.

Je to zdravé, chutné a ideálne pre každého, kto chce spojiť tradíciu s modernou kuchyňou!

Ako na to?

1

Príprava knedlíkov: Do hrnca si dáme variť vodu.

2

Toastový chlieb nakrájame na kocky veľkosti približne 1,5 cm a vložíme do misy.

3

Oddelíme žĺtky od bielkov. K žĺtkom pridáme mlieko, celozrnnú múku, petržlenovú vňať a soľ. Všetko dobre premiešame a touto zmesou zalejeme nakrájaný chlieb. Jemne premiešame rukami.

4

K bielkom pridáme štipku soli a vyšľaháme ich do tuhého snehu. Sneh opatrne vmiešame do chlebovej zmesi.

5

Z pripraveného cesta vytvoríme dva valčeky dlhé približne 12 cm a s priemerom 6 cm. Každý valček zabalíme pevne do potravinovej fólie a oba konce pevne zviažeme šnúrkou.

6

Knedlíky vložíme do vriacej vody a varíme pod pokrievkou približne 17 minút.

7

Uvarené knedlíky opatrne rozbalíme a nakrájame na plátky.

8

Príprava omáčky: Do hrnca nalejeme 300 ml mlieka a necháme ho zovrieť. Zvyšných 150 ml mlieka v miske zmiešame s celozrnnou múkou.

9

Za stáleho miešania pridávame mlieko s múkou do vriaceho mlieka. Osolíme a na miernom ohni varíme 12-15 minút. Občas premiešame, aby sa omáčka nepripálila.

10

Do hotovej omáčky pridáme jablčný ocot a sladidlo podľa chuti. Nakoniec vmiešame najemno nasekaný kôpor a varíme ešte pár sekúnd.

11

Servírovanie: Omáčku naservírujeme spolu s plátkami knedlíkov a vareným vajcom natvrdo. Podľa chuti môžeme omáčku ozdobiť čerstvým kôprom a posypať čerstvo mletým čiernym korením.

EXTRA TIP: Ak chcete knedlíkom dodať ešte výraznejšiu chuť, pridajte do cesta pár kvapiek olivového oleja alebo použite iné bylinky podľa vlastnej chuti.

Výživové hodnoty na 1 porciu:

569 kcal

2391 kJ

T:

12 g

B:

25 g

S:

83 g

V:

13.5 g

knedlík s omáčkou

Veríme, že si túto odľahčenú verziu kôprovej omáčky zamiluješ!

fitshaker výzva

Ak sa ti tento fit recept páčil, máme pre teba ešte viac zdravých nápadov! Na Fitshakeri práve štartujeme novú výzvu 40 dní k Rovnováhe, ktorá ti pomôže nielen s prípravou chutných a zdravých jedál, ale aj s pravidelným pohybom a starostlivosťou o seba.

Zapoj sa do výzvy a nájdi harmóniu v každom aspekte svojho života!

Fotka autora
Martina Baťhová
Redaktorka vo Fitshaker

Jedlo a varenie ma baví od malička, ale pohyb už menej. To sa odrazilo na mojej váhe, ktorú som začala riešiť v puberte. Zmenila som svoje stravovacie návyky, začala som pravidelne cvičiť, a tak sa zdravý životný štýl stal mojou prirodzenou súčasťou. Popri láske k vareniu som milovala aj fotografovanie, čo sa spojilo do príjemnej formy odovzdávania inšpirácie fanúšikom zdravej výživy. Varím skôr rýchlejšie jedlá, aby mi zostal čas na iné aktivity a varenie sa nestalo vyčerpávajúcou činnosťou, ale radosťou. Môj blog: zdravezivena.cz

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.