Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Šťavnaté fašírky z tekvice pečené v rúre – výborný obed nielen pre vegetariánov

80 min
12 ks
recepty na tekvicové fašírky

Potrebujeme: 

  • 800 g tekvice
  • 120 g neúdeného pološtiepku
  • 1 cibuľu
  • 1 vajíčko
  • 100 g kukuričnej alebo špaldovej strúhanky + 60 g na obaľovanie
  • 4 strúčiky cesnaku
  • mleté čierne korenie
  • majoránku
  • hrsť tekvicových semienok
  • 1 lyžicu oleja
  • 1 biely jogurt
  • morskú/himalájsku soľ
  • pažítka
recepty na tekvicové fašírky

Tekvica má tak ako cuketa mnohostranné využitie. Od polievok cez placky, koláče až po hlavné jedlá. Momentálne je dostupná v najväčšom množstve, a tak sa fantázii medze nekladú a môžete si z nej uvariť naozaj čokoľvek. Ja som nahradila mäsové fašírky za tekvicové a rodine naozaj chutili. Ľahké jedlo vhodné nielen na obed, ale aj na večeru.

Ako na to?

1

Tekvicu ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Posolíme a necháme 30 minút odstáť.

2

Keď je tekvica odstáta, vložíme ju do utierky alebo gázy a dobre vyžmýkame.

3

Tekvicu zbavenú vody vložíme do misky a pridáme strúhaný pološtiepok.

4

Cibuľu ošúpeme, nastrúhame alebo rozmixujeme mixérom a pridáme k ostatným ingredienciám.

5

Pridáme vajíčko, strúhanku, pretlačený cesnak a dochutíme čiernym korením a majoránkou.

6

Nakoniec pridáme tekvicové semienka, ktoré sme v mixéri rozmixovali najemno.

7

Všetko spolu dobre premiešame a necháme odstáť 10 minút.

8

Na plech dáme papier na pečenie a potrieme ho olejom.

9

Zo zmesi robíme fašírky, ktoré ešte obalíme v strúhanke, a ukladáme na plech.

10

Vložíme do vyhriatej rúry na 200 ˚C.

11

Pečieme 20 minút, potom fašírky otočíme a dopekáme ďalších 20 minút.

12

V miske zmiešame jogurt, soľ a nakrájanú pažítku.

13

Fašírky môžeme podávať so zemiakovou kašou, s varenými zemiakmi alebo šalátom a jogurtovým dipom.

Výživové hodnoty na 1 porciu (bez prílohy 3 ks):

340 kcal

1434 kJ

T:

14 g

B:

16 g

S:

36 g

V:

3 g

vegetarianske fasirky

Nech ti chutí 😊!

Ďalšie chutné recepty nájdeš aj v našich kuchárskych knihách:

zdravé varenie
Fotka autora
Júlia Rašlová
Redaktor vo Fitshaker

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.