Tekvica má tak ako cuketa mnohostranné využitie. Od polievok cez placky, koláče až po hlavné jedlá. Momentálne je dostupná v najväčšom množstve, a tak sa fantázii medze nekladú a môžete si z nej uvariť naozaj čokoľvek. Ja som nahradila mäsové fašírky za tekvicové a rodine naozaj chutili. Ľahké jedlo vhodné nielen na obed, ale aj na večeru.
Ako na to?
1
Tekvicu ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Posolíme a necháme 30 minút odstáť.
2
Keď je tekvica odstáta, vložíme ju do utierky alebo gázy a dobre vyžmýkame.
3
Tekvicu zbavenú vody vložíme do misky a pridáme strúhaný pološtiepok.
4
Cibuľu ošúpeme, nastrúhame alebo rozmixujeme mixérom a pridáme k ostatným ingredienciám.
5
Pridáme vajíčko, strúhanku, pretlačený cesnak a dochutíme čiernym korením a majoránkou.
6
Nakoniec pridáme tekvicové semienka, ktoré sme v mixéri rozmixovali najemno.
7
Všetko spolu dobre premiešame a necháme odstáť 10 minút.
8
Na plech dáme papier na pečenie a potrieme ho olejom.
9
Zo zmesi robíme fašírky, ktoré ešte obalíme v strúhanke, a ukladáme na plech.
10
Vložíme do vyhriatej rúry na 200 ˚C.
11
Pečieme 20 minút, potom fašírky otočíme a dopekáme ďalších 20 minút.
12
V miske zmiešame jogurt, soľ a nakrájanú pažítku.
13
Fašírky môžeme podávať so zemiakovou kašou, s varenými zemiakmi alebo šalátom a jogurtovým dipom.
Výživové hodnoty na 1 porciu (bez prílohy 3 ks):
340 kcal
1434 kJ
T:
14 g
B:
16 g
S:
36 g
V:
3 g
Nech ti chutí 😊!
Ďalšie chutné recepty nájdeš aj v našich kuchárskych knihách:
Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.