Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Krémová pečená polievka z batatov, s jablkami a čedarom

45 min
6 porcií
batátová polievka

Potrebujeme: 

  • Pečené zemiaky a jablká:
  • 2 stredne sladké zemiaky
  • 2 jablká
  • 1 lyžičku mletej škorice
  • ½ lyžičky mletého muškátového orieška
  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • --
  • Polievka:
  • olivový olej
  • 1 cibuľu
  • 4 šálky zeleninového vývaru/vody
  • 1 lyžičku morskej soli
  • 1 lyžičku čierneho korenia
  • 1 lyžičku sladkej mletej papriky
  • 1 lyžičku cesnakového prášku
  • 1 lyžičku sušeného oregana
  • 1 lyžičku sušenej bazalky
  • 1 lyžičku sušenej petržlenovej vňate
  • 1-2 šálky jemného syra čedar
batátová polievka

Táto ultrakrémová sladká polievka s jablkami a čedarom je vyrobená z pečených sladkých zemiakov, jabĺk, čerstvých bylín a korenia.

Pri polievkach mi rozhodne nevadí krémová alebo tekutejšia textúra, ale môj syn neuveriteľne miluje krémovú, a preto keď idem robiť novú polievku, vyberám si vždy krémové. Začať deň s porciou sladkých zemiakov je viac ako len chutné.

Táto koreňová zelenina je tiež skvelá pre tvoje zdravie:

  • Zlepšené trávenie. V skutočnosti obsahujú viac vlákniny ako bežné zemiaky! Sladké zemiaky sú tiež skvelým zdrojom horčíka, ktorý pomáha tráveniu. Okrem toho vláknina pomáha predchádzať zápche a tvorbe kyselín.
  • Posilni svoj imunitný systém. Sladké zemiaky sú bohaté na betakarotén (hlavný antioxidant). To poháňa tvoj imunitný systém, aby pomohol chrániť telo pred chorobami a cudzími útočníkmi. Zemiaky obsahujú vitamín C a B-komplex, železo a fosfor.
  • Ďalšie výhody: Sladké zemiaky sú tiež prirodzene protizápalové.

Ako na to?

1

Predhrejeme si rúru na 220 ˚C a plech vyložíme fóliou alebo papierom na pečenie.

2

Na väčšie kocky nakrájané zemiaky a jablká si poukladáme na plech, posypeme škoricou a muškátovým orechom, polejeme olejom a pečieme 25 – 30 minút.

3

Vo väčšom hrnci si na oleji opečieme nadrobno nakrájanú cibuľu dozlata. Pridáme opečené zemiaky a jablká, pridáme 2 šálky vývaru, korenie a soľ. Všetko spolu rozmixujeme ponorným mixérom na kašu a postupne si upravujeme hustotu pridávaním vývaru/vody.

4

Nakoniec necháme zovrieť, pridáme nastrúhaný syr a necháme ešte povariť, kým sa syr neroztopí.

5

Podávame s bylinkami a domácimi krutónmi.

Výživové hodnoty na 1 porciu:

265 kcal

1113 kJ

T:

15 g

B:

10 g

S:

20 g

V:

1 g

najlepsia batatova polievka

Nech ti chutí 😊.

Dopraj svojmu telu okrem zdravej a kvalitnej stravy tiež pohyb. Zažiar pri cvičení v našej basic kolekcii. Celú si ju môžeš pozrieť v našom e-shope.

oblečenie na cvičenie
Fotka autora
Antónia Smetanková
Redaktorka vo Fitshaker

Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchú prípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.