Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Krehký kokosovo-mangový koláč s citrónom

50 min
9 porcií
kokosovo mangovy kolac

Potrebujeme: 

  • 1 ¾ šálky* sušeného strúhaného kokosu
  • ½ šálky* roztopeného masla
  • 3 štipky soli
  • 1 mango
  • 3 väčšie vajíčka
  • 3-4 lyžice medu
  • šťavu z 1 citróna
  • 1 lyžičku citrónovej kôry
  • 1 lyžicu masla
kokosovo mangovy kolac

Mangovo-citrónový koláč. Len pri pomyslení naň sa mi okamžite zbiehajú slinky.

Mango, citróny a kokos majú v sebe to pravé množstvo kyslosti a sladkosti, aby boli chute vyvážené. Som typ človeka, ktorý za sladkou dobrotou veľmi neprahne. Ale na tomto koláčiku som si pochutnala a tešila sa naň každý deň, kým sme ho nezjedli. Je to ozaj osviežujúca mňamka hlavne pre tých, ktorí milujú kokos ako ja.

Ako na to?

1

Rúru si predhrejeme na 150 ˚C. Formu s rozmermi 25 x 25 cm si vystelieme papierom na pečenie.

2

Zmiešame kokos, maslo a soľ. Môžeme miešať ručne alebo v mixéri.

3

Zmes rovnomerne a pevne roztlačíme na dno nádoby. Najlepšie rukami.

4

Pečieme 25 minút dozlatista.

5

Potom zvýšime teplotu na 175 ˚C.

6

Na kocky pokrájané mango, vajíčka, med, šťavu z citróna, citrónovú kôru a maslo rozmixujeme dohladka.

7

Plnku nalejeme na kokosový korpus a pečieme ďalších 20 minút alebo až kým stred nie je úplne tuhý. Koláč je po upečení tenší, pretože cesto nie je kysnuté.

8

Pred krájaním necháme koláč vychladnúť. Podávame s ľubovoľnou posýpkou, napr. kokosovými lupienkami, horkou čokoládou, orechmi, alebo len tak čisté.

*Použili sme klasickú 250 ml šálku.

TIP 1: Kokos v korpuse môžeš nahradiť orechmi, napríklad vlašskými alebo mandľami. Namiesto kokosu teda vmiešate do mixéra šálku orechov. Po rozdrvení ich pridajte do zmesi na korpus.

TIP 2: Ďalšia dobrá vec, ktorú môžete pridať do korpusu, je vanilkový lusk. Jemne ho pozdĺžne otvorte nožom. Vyškrabte z neho semienka . Pridajte do zmesi na korpus počas miešania. Koláčiku dodajú lahodnú chuť.

TIP 3: Na ďalšiu variáciu náplne pridajte trochu ananásovej šťavy namiesto alebo spolu s citrónovou šťavou. Bude to sladšia verzia koláča, ale rovnako chutná. Alebo namiesto citróna použite pomaranče. K mangu sa totiž veľmi dobre hodí aj pomaranč.

Výživové hodnoty na 1 porciu:

361 kcal

1516 kJ

T:

31 g

B:

4 g

S:

15 g

V:

4 g

koláč s mangom

Nech ti chutí 😊!

Inšpiruj niekoho zdravými receptami z našich kuchárskych kníh. Daruj túto inšpiráciu pod stromček.

fitshaker eshop
Fotka autora
Antónia Smetanková
Redaktorka vo Fitshaker

Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchú prípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.