Mangovo-citrónový koláč. Len pri pomyslení naň sa mi okamžite zbiehajú slinky.
Mango, citróny a kokos majú v sebe to pravé množstvo kyslosti a sladkosti, aby boli chute vyvážené. Som typ človeka, ktorý za sladkou dobrotou veľmi neprahne. Ale na tomto koláčiku som si pochutnala a tešila sa naň každý deň, kým sme ho nezjedli. Je to ozaj osviežujúca mňamka hlavne pre tých, ktorí milujú kokos ako ja.
Ako na to?
1
Rúru si predhrejeme na 150 ˚C. Formu s rozmermi 25 x 25 cm si vystelieme papierom na pečenie.
2
Zmiešame kokos, maslo a soľ. Môžeme miešať ručne alebo v mixéri.
3
Zmes rovnomerne a pevne roztlačíme na dno nádoby. Najlepšie rukami.
4
Pečieme 25 minút dozlatista.
5
Potom zvýšime teplotu na 175 ˚C.
6
Na kocky pokrájané mango, vajíčka, med, šťavu z citróna, citrónovú kôru a maslo rozmixujeme dohladka.
7
Plnku nalejeme na kokosový korpus a pečieme ďalších 20 minút alebo až kým stred nie je úplne tuhý. Koláč je po upečení tenší, pretože cesto nie je kysnuté.
8
Pred krájaním necháme koláč vychladnúť. Podávame s ľubovoľnou posýpkou, napr. kokosovými lupienkami, horkou čokoládou, orechmi, alebo len tak čisté.
*Použili sme klasickú 250 ml šálku.
TIP 1: Kokos v korpuse môžeš nahradiť orechmi, napríklad vlašskými alebo mandľami. Namiesto kokosu teda vmiešate do mixéra šálku orechov. Po rozdrvení ich pridajte do zmesi na korpus.
TIP 2: Ďalšia dobrá vec, ktorú môžete pridať do korpusu, je vanilkový lusk. Jemne ho pozdĺžne otvorte nožom. Vyškrabte z neho semienka . Pridajte do zmesi na korpus počas miešania. Koláčiku dodajú lahodnú chuť.
TIP 3: Na ďalšiu variáciu náplne pridajte trochu ananásovej šťavy namiesto alebo spolu s citrónovou šťavou. Bude to sladšia verzia koláča, ale rovnako chutná. Alebo namiesto citróna použite pomaranče. K mangu sa totiž veľmi dobre hodí aj pomaranč.
Výživové hodnoty na 1 porciu:
361 kcal
1516 kJ
T:
31 g
B:
4 g
S:
15 g
V:
4 g
Nech ti chutí 😊!
Inšpiruj niekoho zdravými receptami z našich kuchárskych kníh. Daruj túto inšpiráciu pod stromček.
Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchú prípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz