Kyslá kapusta k jeseni neodmysliteľne patrí. Je prirodzeným a hlavne bohatým zdrojom vitamínu C a smelo môže konkurovať aj citrónom. Podporuje trávenie a výborne podporuje vyprázdňovanie a čistenie tráviaceho systému. Prečo si ju teda nedopriať napríklad v tejto light verzii koložvárskej kapusty? A ak ti kyslej kapusty bude málo, môžeš si ju surovú pridať namiesto šalátu.
Ako na to?
1
Začneme tým, že vysypeme bulgur do hrnca, pridáme 400 ml vody a privedieme k varu.
2
Varíme 5 minút, odstavíme zo zdroja tepla a necháme pod pokrievkou dôjsť do mäkka.
3
Na panvici rozohrejeme olej, orestujeme na drobno nakrájanú cibuľku a pridáme mleté mäso.
4
Dochutíme soľou a čiernym korením. Troška podlejeme vodou a dusíme do mäkka.
5
Zapekaciu misu vytrieme olejom.
6
Kyslú kapustu premyjeme vodou, nakrájame na menšie kúsky a polovicu uložíme na dno zapekacej misy.
7
Na kapustu navrstvíme bulgur, potom udusené mäso a ukončíme vrstvou kyslej kapusty.
8
Nakoniec rozmixujeme jogurt so soľou a cesnakom a vylejeme na vrch kyslej kapusty.
9
Takto pripravenú kapustu prikryjeme alobalom, vložíme do vyhriatej rúry na 200°C a prikryté pečieme 20 minút.
10
Potom alobal odstránime a dopekáme ešte 25 minút. Sypkosť kapuste na chuti neuberá, je to kvôli tomu, že je varená vo verzii bez zbytočného tuku.
TIP: Ak by bola kapusta naozaj suchá, môžeme na porciu pridať ešte 1 lyžicu bieleho jogurtu.
Výživové hodnoty na 1 porciu (cca 300 g):
279 kcal
1175 kJ
T:
15 g
B:
16 g
S:
18 g
V:
5 g
Dobrú chuť! :-)
Ďalšie recepty, ktoré môžeš jesť, keď si strážiš váhu, nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne 1:
Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.