Všetky

Čo na obed v nedeľu? Jelenie ragú na víne

Recepty
8. apr 2022
Júlia Rašlová
180 min
6 porcií
jelenie mäso recept
Potrebujeme:
  • 3 cibule
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 kg jelenieho stehna
  • 300 ml červeného vína
  • 4 mrkvy
  • 2 petržleny
  • ½ zeleru
  • 500 ml vody
  • morskú/himalájsku soľ
  • celé čierne korenie
  • bobkový list
  • čili
  • 100 ml paradajkového pretlaku
  • brusnicový džem na ozdobu

Divina nie je v našom jedálničku celkom bežná. Kvalita tohto mäsa je však veľmi dobrá a hlavne výživná. Obsahuje veľa bielkovín a minimum tuku. Preto je vhodná na jedlá, ktoré sú výživovo hodnotné a pritom nie sú veľmi kalorické. Tak smelo do toho vyskúšať niečo iné a hlavne chutné.

Ako na to?
1
Cibuľu nakrájame na drobno a orestujeme ju na rozohriatom oleji.
2
Pridáme na väčšie kocky nakrájané jelenie mäso a chvíľu ho opekáme, aby sa zatiahlo.
3
Keď sa mäso zatiahne podlejeme ho červeným vínom a dusíme.
4
Ošúpeme si mrkvu, petržlen a zeler. Pridáme k mäsu a dolejeme vodu tak, aby bola zelenina aj mäso pod vodou.
5
Pridáme soľ, celé čierne korenie, bobkový list a čili podľa chute. Záleží na tom, či chceme mať jedlo aj pikantné.
6
Dusíme prikryté cca 2 a pol hodiny.
7
Vyberieme zeleninu a celú zmes precedíme cez sitko do menšieho hrnca.
8
Mäso vložíme do šťavy.
9
Zeleninu spolu s cibuľou vložíme do mixéra a rozmixujeme.
10
Zmes zeleniny potom prepasírujeme cez sitko k mäsu a šťave.
11
Všetko spolu premiešame. Pridáme paradajkový pretlak a chvíľu prevaríme.
12
Ak sa zdá omáčka hustá môžeme pridať ešte červené víno a nechať prevariť.
13
Podávame samostatne ozdobené brusnicovým džemom a rozmarínom, alebo s ľahkou prílohou ako je napríklad bulgur, quinoa, alebo celozrnná cestovina.

Výživové hodnoty na 1 porciu:

315 kcal

1326 kJ

T:

7 g

B:

40 g

S:

14 g

V:

3 g

jelenie mäso recepty

Dobrú chuť :-)!

Teraz navyše k ročnému členstvu získavaš ako darček našu kuchársku knihu plnú zdravých receptov. Pozri sa, aj na viac benefitov, ktoré ponúkame našim premium členom.

fit jedalnicek pre zeny
Júlia Rašlová
Redaktor vo Fitshaker
Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.

Kategórie

ReceptyJedlá z mäsa