Doba prípravy: max. 40 minút
Čo budeme potrebovať na 15 ks?
- 1 vajíčko
- 70 g kokosového cukru (príp. trstinového)
- 80 ml kokosového oleja
- 300 ml kvalitného polotučného mlieka (príp. mandľového)
- 120 g celozrnnej špaldovej hladkej múky
- 100 g špaldovej polohrubej múky
- 1 lyžičku kypriaceho prášku do pečiva bez fosfátov
- 1 lyžičku jedlej sódy
- 30 g bio kakaa
- 100 g horkej čokolády s min. 60% podielom kakaa
Ako budeme postupovať?
2. Pridáme roztopený kokosový olej a mlieko a chvíľku šľaháme, aby sa suroviny prepojili.
3. Potom vareškou primiešame obe múky, kypriaci prášok, jedlú sódu a kakao a vypracujeme cesto.
4. Do cesta pridáme na kúsky nakrájanú horkú čokoládu a všetko poriadne zamiešame. Cesto je troška hustejšie, ale dá sa naberať lyžicou.
5. Pripravíme si plech na mafiny, do ktorého uložíme košíky a naplníme ich do ¾ cestom.
6. Pečieme ich vo vyhriatej rúre na 180 °C približne 20-25 minút. Mafiny sa pekne nafúknu a v strede ostanú vláčne.
Tip: Vrch košíkov môžeme posypať aj podrvenými orechami či mandľovými lupienkami :-).
Množstvo výborných receptov na zdravé maškrtenie nájdeš aj v našich knihách Z fitka do kuchyne špeciál I, II či III:
A tu sú ďalšie skvelé recepty na mafiny:
Bielkovinové mafiny s nízkym obsahom kalórií: skvelý tip na desiatu či koláč
Tvarohové mafiny s jahodami, 1 cesto 3 verzie
Recept na nadýchané mrkvové mafiny s orechami, úplne bez lepku
Kokosovo-tvarohové muffiny: Recept, ktorý budeš chcieť vyskúšať aj ty
Volám sa Viki a som fotografka a blogerka. Mojím najväčším hobby je okrem jogy a cvičenia aj varenie/pečenie a fotenie, takže Fitshaker je super miestom, kde to všetko môžem zrealizovať a podeliť sa s vami o recepty či tipy v kuchyni. Milujem zdravé varenie, kvalitné a sezónne suroviny, rada podporujem domácich dodávateľov a výrobcov potravín a snažím sa vytvárať chutné a výživné recepty. Jedlo je dôležitou súčasťou nášho života a ako sa vraví, sme to čo jeme, takže by nám na tom malo záležať. :-) Môj instagram @viktoria.janov