Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Jednoduchý celozrnný chlieb so špenátom bez kvasníc a hnetenia

60 min
10 porcií
celozrnný chlieb

Potrebujeme: 

  • 125 g čerstvého špenátu
  • 240 g celozrnnej múky
  • 2 lyžičky prášku do pečiva bez fosfátov
  • ½ lyžičky sódy bikarbóny
  • ½ lyžičky soli (môže byť aj menej)
  • 3 vajíčka
  • 50 ml olivového oleja
  • 170 ml cmaru (gréckeho jogurtu, kyslej smotany, acidka)
  • 80 g syra čedaru, nahrubšie nastrúhaného
  • semiačka – som použila zmes slnečnicových, dyňových a ľanu, ale môžete pokojne vynechať
celozrnný chlieb

Tento špenátový chlebík bez kvasníc a bez hnetenia je vyrobený z čerstvého špenátu, cmaru pre ľahkú, nadýchanú textúru a mierneho množstva syra na zvýraznenie chuti.

Ideálny na raňajky/neskoré raňajky, s polievkou/gulášom alebo ako desiata, olovrant či príloha k zeleninovým šalátom. Tento recept je jednoduchý a chutný spôsob, ako prinútiť celú rodinu jesť viac zeleniny.

Okrem špenátu, ktorý si vyžaduje malú prípravu, sa všetky ostatné ingrediencie jednoducho premiešajú, takže tento chlebík pripravíš rýchlo. Pri pečení si môžeš zacvičiť alebo sa pohrať s deťmi či venovať čas niečomu, čo ti robí radosť.

Ako na to?

1

Predhrejeme si rúru na 180 ˚C. Formu na chlebík si vystelieme papierom na pečenie. Ja som použila formu s dĺžkou 30 cm, pokojne však použite veľkosť, akú máte doma.

2

Špenát nakrájame nahrubo a vložíme do kuchynského robota. Mixujeme, kým nie je nasekaný najemno, ale nie na kašu (nepoužívajte mrazený špenát).

3

Vo veľkej mise zmiešame múku, prášok do pečiva, sódu, soľ a dôkladne premiešame.

4

V druhej veľkej miske vyšľaháme vajcia, olej a cmar dohladka. Pridáme väčšinu strúhaného syra (trochu si necháme na posypanie vrchu) a špenát a miešame, kým sa dôkladne nepremieša.

5

Spojíme suchú a mokrú zmes a miešame, kým suché prísady už nie sú viditeľné. Cesto bude husté.

6

Vylejeme do pripravenej formy, povrch uhladíme stierkou alebo lyžicou a na vrch nasypeme zvyšný syr a semiačka. Pečieme v strede rúry 1 hodinu (alebo kým špáradlo zapichnuté do stredu nevyjde čisté).

7

Po upečení necháme 10 minút vychladnúť a podávame s obľúbenou prílohou. Môžeme naň natrieť obľúbenú nátierku a podávať so zeleninou alebo ho vychutnať s obľúbeným šalátom alebo polievkou. Chlebík skladujeme ako iné chleby zabalený, aby nevyschol.

Výživové hodnoty na 1 porciu:

209 kcal

879 kJ

T:

11 g

B:

9 g

S:

17 g

V:

1 g

recepty zo špenátu
spenat recepty

Nech ti chutí 🙂!

Oživ svoje stravovanie aj vďaka novým receptom, ktoré nájdeš napr. aj v našich kuchárskych knihách:

zdravé recepty
Fotka autora
Antónia Smetanková
Redaktorka vo Fitshaker

Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchú prípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.