Celú jar čakám, kým rozkvitnú a zavoňajú jemné kvety bazy. Konečne je to tu! Voňavá baza je jarným štandardom a jej sladká kvetinová príchuť je typická pre toto ročné obdobie.
Tento jednoduchý bochník intenzívnej citrónovo-bazovej chuti je ideálnou príležitosťou, ako si spestriť jarnú sezónu.
Recept je jednoduchý, nepotrebuješ naň žiadne špeciálne pomôcky. Niekedy sú tieto jednoduché koláče tie najlepšie!
Ako na to:
1
Predhrejeme si rúru na 180 ˚C a vymastíme si formu na pečenie s rozmerom 30 x 12 cm.
2
V jednej miske si zmiešame múku, prášok do pečiva, sódu a soľ a pridáme kvety bazy.
3
V menšej miske rozšľaháme mlieko, med, olej, citrónovú kôru, šťavu a vanilku. Zmes nalejeme k múke a jemne rozšľaháme, kým sa zmesi nespoja.
4
Nalejeme cesto do pripravenej formy a pečieme 35 − 40 minút alebo kým koláč nezíska zlaté sfarbenie.
5
Koláč vyberieme z rúry a necháme ho vychladnúť. Podávať sa môže aj teplý. Ak ho chceme podávať s polevou, nalejeme ju na vychladnutý koláč, podľa chuti ho ozdobíme.
6
Ja som použila nasledovnú polevu. Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu, pridáme olej, citrónovú kôru. Nalejeme na bochník a necháme vychladiť.
TIP č. 1: Koláč môže mať trochu zvlnený a nedokonalý vrch a má tendenciu praskať, textúra je trošku drsnejšia. Bazové kvety môžete nahradiť levanduľou, harmančekom alebo medovkou. Ak by ste nemali poruke čerstvé bazové kvety, pokojne použite bazový sirup. Tak si môžete dopriať tento koláč aj vtedy, keď už baza odkvitne.
TIP č. 2: Namiesto čokoládovej polevy môžeme koláč potrieť džemom, ozdobiť strúhaným kokosom či orechmi alebo posypať kakaom či podávať so šľahačkou.
Nech sa ti dobre pečie a všetkým chutí 😊!
V našej kuchárke Z Fitka do kuchyne 2 objavíš ďalšie zdravé maškrty. Teraz ju navyše dostaneš od nás zadarmo, ku kúpe ročného členstva!
Pozri si aj ďalšie benefity, ktoré máme pre našich členov a pridaj sa k nám 🤩:
Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchú prípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz