Jackfruit, alebo východoindický chlebovník rôznolistý, je u nás novinkou. Teda aspoň pre mňa. Určite ho poznajú vegetariáni alebo vegáni, pre ktorých je fantastickou náhradou mäsa. Je úplne bez tuku, obsahuje množstvo vitamínov a minerálov. Podporuje imunitu, detoxikuje, pomáha pri chudnutí, podporuje trávenie, a to je len zlomok jeho výborných vlastností. Ja som ho vyskúšala v kombinácii s cestovinami shiratake a vzniklo naozaj zaujímavé nízkokalorické a chutné jedlo. Tak poď vyskúšať toto jedlo tiež, dopraj si ho bez výčitiek. ;-)
Ako na to?
1
Najprv chlebovník vyberieme z obalu a naložíme do marinády, ktorú urobíme zo sójovej omáčky, pretlačeného cesnaku, korenín a oleja.
2
Necháme odležať aspoň 2 hodiny v chladničke. Ideálne je však na celú noc.
3
Na panvici s rozohriatym olejom orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu.
4
Odležaný chlebovník roztlačíme vidličkou na menšie kúsky, pridáme k cibuli a opekáme asi 15 minút.
5
Pridáme na kocky nakrájanú cuketu, cherry paradajky a olivy nakrájané na polovice.
6
Všetko podlejeme trochou vody a necháme dusiť.
7
Zatiaľ pripravíme shirataki rezance. Vyberieme ich z obalu, prelejeme teplou vodou a pridáme k chlebovníku a zelenine.
8
Dochutíme opatrne soľou, nakoľko aj sójová omáčka obsahuje soľ.
9
Necháme dobre prehriať a môžeme podávať.
Výživové hodnoty na 1 porciu (cca 450g ):
291 kcal
1223 kJ
T:
18 g
B:
7 g
S:
20 g
V:
15 g
Prajem ti dobrú chuť! :-)
Ďalšie chutné recepty nielen pre vegetariánov nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál:
Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.