Zapekané palacinky s hráškovým pyré: tip na zdravý obed pre tehuľky aj deti

Palacinky nemusia byť vždy urobené len na sladko. Ja mám pre teba verziu na slano. Je s hráškovým pyré, mozzarellou a syrom Grana Padano. Možno ti pripomenie chuť Talianska. Ak máš deti, skús im pripraviť na tanier takúto verziu. A vďaka obsahu kyseliny listovej v hrášku je jedlo vhodné aj ak čakáš bábätko, pozor si daj iba na obsah byliniek. Tieto zapekané palacinky si jednoducho zamiluješ. :-)

Doba prípravy: cca 1 hodina

Čo budeme potrebovať na 4 porcie?

Na palacinky cca 5 ks:

  • 270 ml kvalitného mlieka
  • 130 g hladkej špaldovej múky
  • 1 vajíčko
  • 2 lyžice olivového oleja

Na plnku:

  • 300 g hrášku (môže byť aj kvalitne zamrazený)
  • hrsť čerstvých byliniek (oregano, bazalka)
  • 1 strúčik cesnaku
  • 100 g syru mozzarella
  • morskú/himalájsku soľ
  • mleté čierne korenie (vynecháme, ak robíme recept pre deti)
  • 50 g kvalitného masla + na vytretie zapekacej misky
  • 50 g syru Grana Padano na posypanie

Ako budeme postupovať?

1. Z mlieka, múky, vajíčka a olivového oleja upečieme palacinky.

2. Na masle podusíme hrášok.

3. Keď je hrášok mäkký, pridáme čerstvé bylinky, pretlačený cesnak a všetko spolu vymixujeme tyčovým mixérom.

4. Mozzarelu nastrúhame na jemnom strúhadle a pridáme k hrášku.

5. Ochutíme soľou, čiernym korením a všetko spolu dobre premiešame.

6. Zapekaciu misu vytrieme maslom.

7. Každú palacinku natrieme zmesou a stočíme.

8. Uložíme do zapekacej misy a psypeme nastrúhaným syrom Grana Padano.

9. Takto pripravené palacinky vložíme do vyhriatej rúry na 200°C a a zapekáme cca 25 minút.

 

TIP: Môžeme podávať so zeleninovým šalátom. Ak čakáš bábätko, pozor s bylinkami. Pokojne ich z receptu vynechaj.

 

Výživové hodnoty na 1 porciu (cca 250 g):

Kalorické hodnoty Tuky Bielkoviny Sacharidy Vláknina
458 kcal

1 925 kJ

22 g 22 g 35 g 5 g

palacinky

 

palacinky recept

 

recept na palacinky

Prajem ti dobrú chuť! :-)

 

Ďalšie skvelé recepty, ktorými nepohrdnú ani deti a sú dobré aj po tréningu nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál II:

zdravé recepty

 

Pozri aj tieto recepty:

Špaldový koláč s hráškom a brokolicou – skvelý ako desiata či olovrant

Hráškovo-mrkvové fašírky – skvelé so šalátom na obed

Zapekané palacinky so špenátom v paradajkovej omáčke – obed, po ktorom sa budeš zalizovať

Zapekané jablkové palacinky – ak máš chuť na sladký obed či zaujímavý dezert

Júlia Rašlová

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.
Júlia Rašlová

Článok bol pridaný dňa 27/06/2018 a zaradený do kategórie: OstatnéPotréningovéReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 1 rokaVegetariánske   |   Autor: Júlia Rašlová

Komentáre