
Ľahké, voňavé a pritom výživné jedlo, ktoré poteší všetkých milovníkov rýb aj zdravého stravovania. Kombinácia šťavnatého pstruha s čerstvými bylinkami a jemne karamelizovaným zeleninovým kuskusom je ideálna na obed či večeru – a pripraviť ju zvládneš aj počas bežného dňa.
Ako na to?
1
Pstruhov umyjeme, očistíme a osušíme papierovou utierkou. Potrieme ich olivovým olejom, osolíme, okoreníme a pridáme trochu rasce. Do vnútra vložíme vetvičky rozmarínu a ligurčeka, ktoré rybe dodajú krásnu vôňu a sviežosť.
2
Pstruhov môžeme pripraviť dvoma spôsobmi: - Na grilovacej panvici: opečieme z oboch strán dozlatista, približne 10 minút z každej strany. - V rúre: pečieme pri teplote 180–200 °C približne 20 minút, kým má koža zlatistý nádych a mäso sa ľahko oddeľuje od kostí. Podávame s plátkom citróna na dochutenie.
3
Kuskus nasypeme do misky, osolíme, okoreníme a zalejeme vriacou vodou (asi 1 cm nad jeho povrch). Prikryjeme a necháme 5–7 minút napučať.
4
Medzitým si na panvici rozohrejeme trocha olivového oleja. Pridáme nasekanú cibuľu, cesnak, papriku a paradajky nakrájané na malé kocky. Restujeme, kým zelenina zmäkne a mierne skaramelizuje. Nakoniec pridáme lyžičku medu, ktorá zjemní chuť a zvýrazní arómu.
5
Hotovú zeleninu vmiešame do napučaného kuskusu a podľa potreby dochutíme soľou či korením.
Výživové hodnoty na 1 porciu:
585 kcal
2457 kJ
T:
21 g
B:
44 g
S:
46 g
V:
5 g

Dobrú chuť!
Som šťastná mamina, manželka a pozitívna žienka, ktorá miluje svoju rodinku, zdravé varenie a pečenie. Teším sa, keď môžem skúšať nové suroviny, experimentovať v kuchyni, pretvárať nezdravé koláče na zdravé dobroty, tradičné jedlá na ich netradičné zdravé verzie a obzvlášť tvoriť recepty vhodné pre deti, bezlepkáčov, "bezlaktózových" či histaminikov (medzi ktorých sama patrím). Verím, že moje nápady inšpirujú aj teba! :-)