Geniálny marinovaný losos: tip na predjedlo, pohostenie na oslavu či ako silvestrovské jednohubky

Losos je bohatým zdrojom bielkovín. Táto ryba sa dá pripraviť nielen varením, grilovaním a pečením, ale je ju možné pripraviť aj ako surovú. Tento spôsob, ktorý ti ponúkam v recepte je jednoduchý a je vhodný najmä pri príprave predjedla alebo malého pohostenia napríklad pre svojich kamarátov. Jediné, na čo však musíš myslieť je, že si ho musíš pripraviť skôr. A ešte jedna dôležitá vec, vždy kupuj lososa z kvalitného zdroja. Ja dávam prednosť škótskemu lososovi označovanému ako Label Rouge. Cenovo je síce drahší, ale ver, že jeho kvalitu určite oceníš.

Blíži sa Silvester a oslavy konca roka, nechaj sa inšpirovať týmto pohostením. ;-)

Doba prípravy: 20 minút + 4 dni odležania

Čo budeme potrebovať na 10 porcií?

  • filet kvalitného lososa (cca 300 g)
  • 3 lyžice morskej/himalájskej soli
  • 2 lyžice trstinového cukru
  • 2 lyžice brandy
  • 1 lyžicu olivového oleja
  • šťavu z 1/2 citróna
  • čerstvý alebo sušený kôpor
  • 1 bagetu
  • mleté čierne korenie
  • ľadový šalát na ozdobu

Ako budeme postupovať?

1. Lososa vložíme do misky tak, že koža je naspodku.

2. Posypeme soľou, cukrom a polejeme brandy a olivovým olejom.

3. Pokvapkáme citrónom a posypeme kôprom.

4. Všetky suroviny sa snažíme vmasírovať do lososa.

5. Robíme to dovtedy, kým sa cukor a soľ nerozpustia.

6. Potom lososa otočíme hore kožou tak, aby mäsová časť bola ponorená v marináde.

7. Misku zakryjeme a vložíme na cca 4 dni do chladničky odležať.

8. Keď je losos odležaný, krájame ho natenko a môžeme podávať s opečenou bagetkou a s trochou medovej horčice.

9. Nakoniec ešte okoreníme čerstvým čiernym korením.

 

Výživové hodnoty na 1 porciu (cca 35 g  bez bagety):

Kalorická hodnota Tuky Sacharidy Bielkoviny Vláknina
370 kJ

88 kcal

5 g 2 g 8 g 0

Marinovaný losos

 

Pohostenie na oslavu

 

Silvestrovske jednohubky

Maj krásny deň!

 

Vieš, že jedlá na rôzne príležitosti ako je aj Silvester a rovnako tak sekciu receptov vhodných pre návštevy nájdeš aj v našich knihách Z fitka do kuchyne špeciál I, II a III?

fitness recepty

 

Tu sú ďalšie super recepty aj pre návštevy:

Jednohubky s domácou wasabi majonézou a údeným lososom

Malinový alkoholický miešaný drink s granátovým jablkom

Kváskový posúch so smotanou – chutí ako od babičky

Tvarohovo-ananásový koláč s kokosom

Plnené vajíčka syrovou nátierkou

Júlia Rašlová

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.
Júlia Rašlová

Článok bol pridaný dňa 15/11/2019 a zaradený do kategórie: Jedlá z rýbRecepty   |   Autor: Júlia Rašlová

Komentáre