Geniálny marinovaný losos: tip na predjedlo, pohostenie na oslavu či ako silvestrovské jednohubky
Losos je bohatým zdrojom bielkovín. Táto ryba sa dá pripraviť nielen varením, grilovaním a pečením, ale je ju možné pripraviť aj ako surovú. Tento spôsob, ktorý ti ponúkam v recepte je jednoduchý a je vhodný najmä pri príprave predjedla alebo malého pohostenia napríklad pre svojich kamarátov. Jediné, na čo však musíš myslieť je, že si ho musíš pripraviť skôr. A ešte jedna dôležitá vec, vždy kupuj lososa z kvalitného zdroja. Ja dávam prednosť škótskemu lososovi označovanému ako Label Rouge. Cenovo je síce drahší, ale ver, že jeho kvalitu určite oceníš.
Blíži sa Silvester a oslavy konca roka, nechaj sa inšpirovať týmto pohostením. ;-)
Doba prípravy: 20 minút + 4 dni odležania
Čo budeme potrebovať na 10 porcií?
- filet kvalitného lososa (cca 300 g)
- 3 lyžice morskej/himalájskej soli
- 2 lyžice trstinového cukru
- 2 lyžice brandy
- 1 lyžicu olivového oleja
- šťavu z 1/2 citróna
- čerstvý alebo sušený kôpor
- 1 bagetu
- mleté čierne korenie
- ľadový šalát na ozdobu
Ako budeme postupovať?
1. Lososa vložíme do misky tak, že koža je naspodku.
2. Posypeme soľou, cukrom a polejeme brandy a olivovým olejom.
3. Pokvapkáme citrónom a posypeme kôprom.
4. Všetky suroviny sa snažíme vmasírovať do lososa.
5. Robíme to dovtedy, kým sa cukor a soľ nerozpustia.
6. Potom lososa otočíme hore kožou tak, aby mäsová časť bola ponorená v marináde.
7. Misku zakryjeme a vložíme na cca 4 dni do chladničky odležať.
8. Keď je losos odležaný, krájame ho natenko a môžeme podávať s opečenou bagetkou a s trochou medovej horčice.
9. Nakoniec ešte okoreníme čerstvým čiernym korením.
Výživové hodnoty na 1 porciu (cca 35 g bez bagety):
Kalorická hodnota | Tuky | Sacharidy | Bielkoviny | Vláknina |
370 kJ
88 kcal |
5 g | 2 g | 8 g | 0 |
Maj krásny deň!
Vieš, že jedlá na rôzne príležitosti ako je aj Silvester a rovnako tak sekciu receptov vhodných pre návštevy nájdeš aj v našich knihách Z fitka do kuchyne špeciál I, II a III?
Tu sú ďalšie super recepty aj pre návštevy:
Jednohubky s domácou wasabi majonézou a údeným lososom
Malinový alkoholický miešaný drink s granátovým jablkom
Kváskový posúch so smotanou – chutí ako od babičky
Tvarohovo-ananásový koláč s kokosom
Plnené vajíčka syrovou nátierkou
- Lososová nátierka s Lučinou: fit večera aj skvelé pohostenie pre návštevy - 14. januára 2021
- Zemiakové placky s kyslou kapustou: tip na fit vegetariánsky obed či večeru - 8. januára 2021
- Vynikajúce slané pohostenie na Silvestra: Baklažánová roláda s prosciuttom a hermelínom - 28. decembra 2020
Článok bol pridaný dňa 15/11/2019 a zaradený do kategórie: Jedlá z rýbRecepty | Autor: Júlia Rašlová