Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Broskyňový fit dezert s posýpkou

Leto sa pomaly blíži ku koncu, a práve teraz dozrieva kopec zdravého a tak dobrého ovocia. Čo si tak pochutiť na trocha inom broskyňovom koláči ako sme zvyknutí? Broskyne sú bohaté na minerály a vitamíny. Najviac obsahujú draslík, fosfor, horčík, vápnik, sú bohaté na vitamíny skupiny B, ale aj na vitamíny C, E, K, A. Je preto pochopiteľné, že prispievajú k obranyschopnosti organizmu, zlepšujú náladu a pomáhajú zvládať stres. Priprav si netradičnú sladkosť ako stvorenú k poobednej kávičke :-).
Čo budeme potrebovať na cca 16 porcií?

  • 1 kg tvrdších broskýň

  • 50 g hrozienok

  • 50 g špaldovej celozrnnej  múky

  • 70 g trstinového cukru

  • 1 balíček bio vanilkového cukru


Na posýpku:

  • 100 g ovsených vločiek

  • 120 g špaldovej celozrnnej múky

  • 100 g masla

  • 40 g nasekaných  mandlí

  • 70 g trstinového cukru


Ako budeme postupovať?
1. Broskyne najprv zbavíme šupky. V kanvici na varenie si zohrejeme vodu, ktorú vylejeme do misy. Broskyne na vrchu narežeme do tvaru malého X a vložíme do vody. Chvíľu ich tam nechám namočené a keď vidíme, že sa šupka začína oddeľovať, vložíme ich do misy so studenou vodou. Potom broskyne v náreze začneme šúpať. Ak ti to nepôjde ľahko, nevadí, môžeš ich ošúpať aj nožíkom.
2. Broskyne rozkrojíme na polovice, odkôstkujeme  a nakrájame na kocky.
3. Pokrájané broskyne vložíme do misy, pridáme cukor zmiešaný s vanilkovým cukrom , celozrnnú špaldovú múku a hrozienka Všetko spolu premiešame a vysypeme do maslom vytretej a múkou vysypanej zapekacej misy.
4. Takto pripravené broskyne vložíme do vyhriatej rúry na 250 stupňov a pečieme 30 minút. Zatiaľ si pripravíme posýpku.
5. Do misy vložíme mäkké maslo, prisypeme špaldovú celozrnnú múku, ovsené vločky, nasekané mandle  a cukor. Všetko spolu rukou premiešame tak, aby nám suroviny spolu s maslom vytvorili malé hrudky. Po tridsiatich minútach vyberieme broskyne z rúry, posypeme pripravenou posýpkou a dáme ešte zapiecť do zlatista cca na 20 minút pri 200 stupňoch.
6. Pochúťku vyberieme z rúry, necháme dobre vychladnúť a môžeme podávať. Buď krájame priamo z misy alebo vykrajujeme tortičky.
fitshaker_blog_sladka_broskynova_pochutka2
 
fitshaker_blog_sladka_broskynova_pochutka3
 
fitshaker_blog_sladka_broskynova_pochutka4
 
fitshaker_blog_sladka_broskynova_pochutka5
Dobrú chuť!
Výživové hodnoty na jednu porciu cca 100g















Kalorická hodnotaTukySacharidyBielkoviny
854 kj7,3 g28 g3,5 g
Fotka autora
Júlia Rašlová
Redaktor vo Fitshaker

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.