Šťavnatý bezlepkový hruškový koláč s lieskovými orieškami, ktorý chutí ako od babičky

Tradičný koláč ako od babičky, no v zdravšej verzii. Taký je môj hruškový koláč s lieskovcami. Príprava je veľmi jednoduchá, koláč máš hotový raz dva a zavďačíš sa ním všetkým členom rodiny. Je naozaj veľmi chutný, šťavnatý a chutí po jeseni. S použitím bezlepkovej alebo pohánkovej múky je vhodný aj pre celiatikov.

Doba prípravy: 60 minút

Čo budeme potrebovať na cca 12 ks?

  • 200 g zmäknutého masla + na vymastenie formy
  • 220 g pohánkovej múky (ak nie si celiatik, môžeš použiť špaldovú múku) + na vymastenie fomy
  • 160 g trstinového cukru
  • 4 vajíčka
  • 3 hrušky
  • 2 lyžičky mletej škorice
  • štipku morskej/himalájskej soli
  • 70 g mletých lieskovcov
  • 1 lyžičku prášku do pečiva

Ako budeme postupovať?

1. Rúru vyhrejeme na 180°C, tortovú formu s priemerom 24 cm vymastíme maslom a vysypeme múkou.

2. Maslo s cukrom vyšľaháme dopenista, potom po jednom postupne zašľahávame aj vajíčka.

3. Hrušky olúpeme a nastrúhame, spojíme so škoricou.

4. Múku zmiešame so soľou, mletými lieskovcami a s práškom do pečiva.

5. Múčnu zmes striedavo spolu s nastrúhanými hruškami jemne zapracujeme do cesta.

6. Pripravené cesto navrstvíme do tortovej formy a vo vyhriatej rúre pečieme do zlatista cca 45 – 50 minút.

7. Koláč je upečený, keď je špajdľa zapichnutá do cesta čistá a suchá, bez surového cesta. Podľa potreby pečieme aj dlhšie.

 

Výživové hodnoty na 1 ks:

Kalorické hodnoty Tuky Sacharidy Bielkoviny Vláknina
1 347 kJ

322 kcal

 20 g 32 g 5 g 2 g

 

Prajem ti príjemné mlsanie! :-)

 

Ďalšie fantastické dezerty nájdeš aj v knihe Z fitka do kuchyne 3:

 

Vyskúšaj aj tieto koláče:

Nadýchané hruškové muffiny so zakysankou, ktoré sú bez lepku

Fantastický čoko-pohánkový koláč s hruškami

Krehký orechovo-hruškový koláč

Alžbeta Jánošíková

Som vášnivá kuchárka, avšak trošku odlišná. Miesto krémešov a sacherovej torty pečiem cviklovú tortu a zelerové hranolky. Prečo som iná? Diagnóza - celiakia. Dôvod, kvôli ktorému nesie môj jedálniček nálepku gluten free. V súčasnosti je nás „špeciálnych stravníkov" čoraz viac a viac. Mnohí sa cítia bezradní, tak ako som sa cítila na začiatku aj ja. Preto som sa rozhodla založiť web www.fit-way.sk zameraný na cvičenie a špeciálnu výživu (bezlepkovú, bez laktózy, raw, vegan..), ktorý poskytuje pomoc a motiváciu v podobe receptov pre všetkých nás - „špeciálnych".
Alžbeta Jánošíková

Článok bol pridaný dňa 23/11/2018 a zaradený do kategórie: BezlepkovéDesiataFitness dezertyRecepty   |   Autor: Alžbeta Jánošíková

Komentáre