Doba prípravy: 2-3 hod.
Čo budeme potrebovať na 6 porcií?
- 2 lyžičky semienok koriandra
- 2 lyžičky celej rasce
- 6 toboliek kardamomu (vylúpnutých)
- 2 lyžičky korenia masala (vynecháme, ak robíme recept pre deti)
- 1 lyžičku kari korenia (vynecháme, ak robíme recept pre deti, môžeme nahradiť kurkumou)
- 6 bobkových listov
- 1 lyžičku hnedých horčičných semienok (voliteľné; vynecháme, ak robíme recept pre deti)
- 40 g masla ghee
- 150 g cibule
- 5 strúčikov cesnaku
- 300 g maslovej tekvice (po ošúpaní, zbavení jadierok a nakrájaní na kocky)
- 300 g tekvice hokkaido (po zbavení jadierok a nakrájaní na kocky, hokkaido nemusíme šúpať)
- 150 g patizónu (po zbavení jadierok a nakrájaní na kocky)
- 250 g mrkvy, nakrájanej na kolieska
- 400 g konzerva krájaných paradajok
- 200 ml kokosovej smotany alebo mlieka
- 300 g uvareného cíceru (príp. 1 konzerva)
Ako budeme postupovať?
2. Spolu so zvyšnými koreninami zohrejeme v hlbokej panvici alebo hrnci na masle ghee. Dávame pozor, aby sme korenie nespálili, iba mierne zohriali, aby pustilo arómu.
3. Pridáme cibuľu nakrájanú nadrobno a pretlačený cesnak, dusíme na miernom ohni približne 5 minút.
4. Pridáme tekvice, patizón a mrkvu nakrájanú na kolieska a dobre premiešame. Dusíme 10 minút.
5. Pridáme konzervu paradajok, kokosovú smotanu, prikryjeme a na malom ohni dusíme pomaly, približne 1,5 hodiny.
6. Kari je hotové, keď je mäkká mrkva, keďže to je najtvrdšia a najdlhšie sa pripravujúca surovina.
7. Na záver už len vmiešame cícer. Podávame s ryžou a posypané čerstvým koriandrom.
Tip č.1: Do tohto receptu sa skvelo hodí aj karfiol, môžeme ho použiť namiesto patizónu, alebo ho pridať ako ďalšiu surovinu.
Tip č.2: Cícer môžeme uvariť aj pár dní vopred. Treba ho namočiť večer dopredu, druhý deň uvariť. V chladničke vydrží takto pripravené aj 3-4 dni.
Viac vynikajúcich receptov pre celú rodinu nájdeš aj v našich knihách:
Pre milovníkov kari dávame do pozornosti aj tieto varianty receptov:
Šampiňónovo-tekvicové kari so špenátom - hotové do 30 minút
Cícerové kari s jazmínovou ryžou, obed do pol hodiny na stole
Paradajkovo-šošovicové kari: aj pre detičky od 2 rokov
Varenie ako terapia? Pre mňa je pocit, keď stojím v kuchyni, jedlo vonia a treba už len zavolať “večera” presne to, čo predpísal lekár. V kuchyni rada experimentujem a skúšam rôzne chute a koreniny. Ešte aj moji dvaja psi sa volajú Čili a Kari. Uprednostňujem lokálne a sezónne potraviny a vždy ma poteší, keď objavím poctivých domácich farmárov. Najväčšou odmenou sú pre mňa plné brušká môjho manžela, hostí a čoskoro už aj mojej dcérky, pri ktorej práve začíname s príkrmami. Veľmi rada by som ti niečo z tejto svojej vášne odovzdala vo svojich receptoch a tipoch.