Čas prípravy: 30 minút
Čo budeme potrebovať na 2-3 porcie?
- 1 menšiu cibuľu (cca 100 g)
- 30 ml olivového oleja
- 200 g ryže na rizoto, napríklad Arborio
- 150 ml bieleho suchého vína (vynecháme, ak robíme recept pre deti)
- 450 ml zeleninového vývaru
- 2 mrkvy (cca 200 g)
- 1 cuketu (cca 250 g)
- morskú/himalájsku soľ
- mleté čierne korenie (vynecháme, ak robíme recept pre deti)
- 50 g kvalitného masla
- 30 g parmezánu alebo podobného syra
Ako budeme postupovať?
2. Pridáme ryžu (tú nepreplachujeme) a chvíľku ju restujeme spolu s cibuľkou.
3. Následne ju zalejeme vínom a necháme odpariť alkohol. Sem-tam premiešame.
4. Pridáme asi polovicu vývaru a necháme ryžu variť. Ak treba, postupne pridávame po troche vývar, no aspoň 50 ml si necháme na koniec.
5. Medzitým dáme blanšírovať mrkvu na 3-4 minúty do vriacej vody, potom ju opláchneme pod studenou vodou, osušíme a nakrájame na kocky.
6. Cuketu umyjeme a tiež nakrájame na malé kocky.
7. Keď je ryža takmer hotová, pridáme zeleninu a zvyšný vývar, soľ, korenie, všetko premiešame a necháme pod pokrievkou dôjsť cca 5 minút, aby zelenina ostala chrumkavá.
8. Potom pridáme kúsok masla, ktoré rizoto pekne zahustí, odstavíme ho zo sporáka a pridáme na jemno nastrúhaný parmezán. Rizoto premiešame a podávame.
Tip: So zeleninkou môžeme smelo experimentovať, výborné je aj rizoto s hráškom, tekvicou či špargľou :-).
Ďalšie skvelé recepty nájdeš aj v našich knihách:
Aj toto sú rýchle jedlá z cukety vhodné na obed či na večeru:
Hľadáš recept na niečo rýchle na obed či večeru? Skús cuketové špagety čo dom dal
Cícerové kari s cuketou a jasmínovou ryžou: rýchly obed do 30 minút
Cuketové halušky: tip na výživný obed aj pre deti od 1 roka
Volám sa Viki a som fotografka a blogerka. Mojím najväčším hobby je okrem jogy a cvičenia aj varenie/pečenie a fotenie, takže Fitshaker je super miestom, kde to všetko môžem zrealizovať a podeliť sa s vami o recepty či tipy v kuchyni. Milujem zdravé varenie, kvalitné a sezónne suroviny, rada podporujem domácich dodávateľov a výrobcov potravín a snažím sa vytvárať chutné a výživné recepty. Jedlo je dôležitou súčasťou nášho života a ako sa vraví, sme to čo jeme, takže by nám na tom malo záležať. :-) Môj instagram @viktoria.janov