Famózna tekvicová nátierka, perfektná na raňajky, desiatu aj na jednohubky pre návštevy

Nedá sa nevšimnúť, že jeseň nás už úplne opantala. Rána sú studené a tmavé, cez deň sa na nás škerí zubaté slniečko, príroda si zo šatníka vytiahla tie najfarebnejšie kúsky, špajze a pivnice sa plnia zaváraninami a plodmi zeme. Oranžová farba, ktorá momentálne prevláda nad ostatnými, nemusí zdobiť len naše okná a dvory. Čo tak si natrieť na chlebík trošku tej jesennej nálady. Sezóna tekvice je v plnom prúde, tak si nenechaj ujsť nekonečné možnosti tejto chutnej dobroty. Táto na prípravu nenáročná tekvicová nátierka sa dokonale hodí k domácemu čerstvému peečivu na raňajky, prípadne na desiatu. No môžeš ňou prekvapiť aj svoje návštevy a natrieť ňou jednohubky.

Doba prípravy: 10 minút

Doba chladenia: cca 1 hodinu

Čo budeme potrebovať na cca 5 porcií?

  • 1 cibuľu
  • 150 g slaniny nakrájanej na malé kocky
  • 1 jablko nakrájané na malé kocky
  • 300 g vopred pripraveného tekvicového pyré*
  • 50 g kvalitného masla
  • mleté čierne korenie
  • morskú/himalájsku soľ

Recept na tekvicové pyré nájdeš v bodoch 2.-4. v recepte o tekvicovo-kokosovom chia pudingu.

Ako budeme postupovať?

1. Najprv spolu opražíme dozlatista cibuľku, slaninku a jablko. (Ak nemáš nepriľňavú panvicu, prípadne slanina nemá veľa tuku, radšej pridaj aj 1 lyžicu oleja. V prípade dobrej panvice a poctivej slaniny to však nie je treba.)

2. Opraženú zmes pridáme k tekvicovému pyré a všetko spolu do hladka rozmixujeme.

3. Pridáme maslo a podľa chuti okoreníme.

4. Nátierku necháme vychladnúť a podávame s obľúbeným pečivom či hriankami.

 

Tip: Nátierku môžeme použiť aj na chlebíčky pre návštevy, na natretie bagiet alebo obložených žemlí. Všade tam, kde máme chuť. :-)

 

Výživové hodnoty na 1 porciu:

Kalorické hodnoty Tuky Sacharidy Bielkoviny Vláknina
1 213 kJ

290 kcal

23 g 16 g 6 g 4 g

ranajky

 

zdrave ranajky

 

recepty z tekvice

 

desiata

Verím, že si doma na tejto nátierke pochutíte rovnako ako my. :-)

 

Ak máš rada Tonkine recepty, vedz, že jedným prispela aj do nového Fitness kalendára 2019:

fitness kalendar

 

Nechceš si túto skvelú nátierku natrieť na kupované pečivo? Upeč si ho doma. Aj toto sú tvoje možnosti:

Domáci kváskový chlebík, ktorý chutí aj malým deťom

Cícerové bosniaky, alias chutné žemličky hotové do 35 minút

Fantastický slaný batatový chlieb – nájdeš tu však verziu aj na sladko

Antónia Puškášová

Redaktorka vo Fitshaker
Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchúprípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz
Antónia Puškášová

Článok bol pridaný dňa 31/10/2018 a zaradený do kategórie: DesiataJedlá z mäsaNátierkyRaňajkyRecepty   |   Autor: Antónia Puškášová

Komentáre