Čokoládový koláč s proteínom a tvarohom, ktorý si môžeš dopriať aj pri chudnutí

Nízkokalorický a pritom veľmi chutný. Ak aj práve chudneš, nemusíš si odopierať sladkosti, pokiaľ nezješ veľké množstvo (stačí 1-2 ks). Pri chudnutí je vždy dôležité dodržať potrebný kalorický príjem počas dňa. Tento koláč nemá veľa kalórií, preto je vhodný ako zdravá desiata aj pri redukcii hmotnosti. Navyše, v jednom kúsku je aj pomerne veľa bielkovín, čo oceníš, ak zároveň športuješ. Keď sa k tomu ešte pridá fakt, že je veľmi rýchly a jednoduchý na prípravu, veru čudujem sa, že už nezapínaš rúru. U nás patrí medzi veľmi obľúbené koláčiky a návšteva ho tiež zakaždým vychváli. :-)

Doba prípravy: 45 minút

Čo budeme potrebovať na 16 ks?

Na cesto:

  • 100 g kvalitnej horkej čokolády (min. 70%)
  • 35 g kokosového oleja
  • 3 vajíčka
  • 45 g trstinového cukru (v prípade, že máte radi sladšie koláče, pridajte ešte o 1-2 lyžice viac cukru)
  • 85 g hladkej špaldovej múky
  • 6 g kypriaceho prášku bez fosfátov
  • 30 g kvalitného čokoládového proteínu (ja používam srvátkový)

Na tvarohovú náplň:

  • 250 g odtučneného tvarohu roztierateľného (môže byť aj tučný, ak ho máte radšej)
  • 12 g BIO pudingového prášku (napr. vanilkový)
  • ľubovoľné sladidlo – 1 lyžica trstinového cukru, štipka stévie či 1 lyžica domáceho medu
  • 130 g mrazeného lesného ovocia

Ako budeme postupovať?

1. Rozohrejeme rúru na 170°C.

2. Vo vodnom kúpeli necháme roztopiť čokoládu a pridáme kokosový olej.

3. Medzitým vyšľaháme vajíčka s cukrom.

4. V ďalšej miske pripravíme zmes zo suchých ingrediencií – múka, kypriaci prášok a proteín.

5. Roztopenú čokoládu s kokosovým olejom necháme chvíľu vychladnúť a následne pridáme k vyšľahaným vajíčkam s cukrom.

6. K vzniknutej zmesi pridáme suchú zmes a všetko spolu poriadne premiešame.

7. Do štvorcovej formy o rozmere 23 x 23 cm vyloženej papierom na pečenie dáme menšiu polovicu cesta, ktorú dôkladne rozotrieme.

8. V menšej miske vymiešame tvaroh s pudingovým práškom a zvoleným sladidlom (môžeme pridať 3-4 PL vody, aby sa s tvarohom lepšie pracovalo).

9. Túto tvarohovú zmes porozdeľujeme polievkovou lyžicou na prvú vrstvu cesta.

10. Posypeme mrazeným ovocím a prikryjeme všetko zvyšným cestom, ktoré sa nebojíme dôkladne rozotrieť, aj keď sa bude zdať, že sa zmieša s tvarohom. (Pri pečení sa to stratí.)

11. Pripravený koláč vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 30 minút.

12. Po upečení necháme poriadne vychladnúť, ak to vydržíme. :-D

 

Tip: Aj keď je cesto hustejšie, pri pečení krásne chytí objem. Servírovať odporúčame s kopčekom kvalitnej kyslej smotany zmiešanej s roztopenou kvalitnou bielou čokoládou.

 

Výživové hodnoty na 1 ks:

Kalorické hodnoty Tuky Sacharidy Bielkoviny Vláknina
515 kJ

123 kcal

6,3 g  10 g 6 g 0,8 g

čokoládový koláč

Prajem príjemné maškrtenie! :-)

 

Fantastické koláče, niektoré aj s nízkym obsahom kalórií nájdete aj v našej knihe Z fitka do kuchyne 3:

 

Keď už budeš mať doma proteín, vyskúšaj ho použiť aj v týchto receptoch:

Makovo-slivkový koláč s proteínom

Čoko proteínový koláč s bobuľovým ovocím

Kakaové palacinky s proteínom a tvarohom

Simona Kollárová

Redaktorka vo Fitshaker
Mojou životnou filozofiou je žiť v harmónii mysle, tela a duše. Som absolútnym milovníkom jedla, ktoré by malo byť z môjho pohľadu vždy vyvážené, nutrične bohaté a z tých najkvalitnejších surovín. Vysoká kvalita neznamená vždy aj vysokú cenu, rovnako ako vysoká cena nezaručuje kvalitu.
Pohyb je mojím prostriedkom ako vypnúť. Fascinuje ma, čo telo všetko dokáže, koľko sily v sebe skrýva. Čo dáte, to sa vám vráti, a u vášho tela to platí dvojnásobne. Verím, že moje články vám budú pomáhať pri hľadaní svojich vlastných odpovedí a moje recepty obohatia vašu kuchyňu.
Ak máš radšej instagram, môžeš ma sledovať ako @foodistheroot
Simona Kollárová

Článok bol pridaný dňa 23/03/2019 a zaradený do kategórie: DesiataFitness dezertyNízkokalorickéPotréningovéReceptyRecepty s proteínom   |   Autor: Simona Kollárová

Komentáre