Čo chrumkavé a zdravé si dať ku kávičke? Vyskúšaj makovo-mrkvové sušienky úplne bez lepku

Tieto bezlepkové makovo-mrkvové sušienky predstavujú ideálny sladký snack pre malých aj veľkých. Obsahujú kopec maku, ktorý je bohatý na vápnik, ale i vitamíny z mrkvičky. Sladká pochúťka stvorená na jesenné pochrumkávanie ku kávičke alebo poobednej čajovej sieste, čo povieš?

Doba prípravy: 30 minút

Čo budeme potrebovať na cca 20 ks?

  • 100 g pohánkovej múky
  • 100 g kvalitného masla izbovej teploty
  • 120 g nastrúhanej mrkvy
  • 80 g trstinového cukru
  • 40 g strúhaného kokosu
  • 80 g mletého maku
  • nastrúhanú kôra z ½ citrónu
  • ½ lyžičky kypriaceho prášku
  • 1 lyžičku mletej škorice
  • 1 hrsť orechov na ozdobenie (voliteľné)

Ako budeme postupovať?

1. Do veľkej misy preosejeme múku a pridáme všetky ostatné ingrediencie.

2. Rukou poriadne spracujeme na pevné cesto a uložíme zabalené v potravinárskej fólii na hodinu do chladničky.

3. Rúru zapneme na 180°C, veľký plech vystelieme papierom na pečenie.

4. Z cesta tvoríme malé guľôčky, ktoré kladieme na plech trošku ďalej od seba a na vrch každého dáme polovicu orecha a trošku pritlačíme.

5. Pečieme cca 15 – 20 minút.

 

Tip: Ja som z polovice cesta urobila sušienky a z polovice som vyformovala guľôčky, tie boli vo vnútri vláčne a mäkké, no držali pokope. Vrele odporúčam vyskúšať aj „guľôčkový“ variant.

 

Výživové hodnoty na 1 ks:

Kalorické hodnoty Tuky Sacharidy Bielkoviny Vláknina
 481 kJ

115 kcal

 7,8 g  9 g  1,6 g  1,5 g

mrkvové sušienky

 

keksiky

 

zdravé sušienky

 

sušienky

Prajem ti dobrú chuť! :-)

 

Ďalšie chutné chrumkavé recepty, dokonca aj od autorky Betky nájdeš v knihe Z fitka do kuchyne špeciál 2:

z fitka do kuchyne pšeciál 2

 

Aj takéto sušienky môžeš skúsiť pripraviť:

Ovsené sušienky aj pre malé detičky, dokonca aj s čokoládou pre tie od 2 rokov

Bezlepkové mandľové sušienky, ktoré máš hotové do 30 minút

Zdravé orechové medovníky, ktoré nemusia mäknúť

Alžbeta Jánošíková

Alžbeta Jánošíková

Som vášnivá kuchárka, avšak trošku odlišná. Miesto krémešov a sacherovej torty pečiem cviklovú tortu a zelerové hranolky. Prečo som iná? Diagnóza - celiakia. Dôvod, kvôli ktorému nesie môj jedálniček nálepku gluten free. V súčasnosti je nás „špeciálnych stravníkov" čoraz viac a viac. Mnohí sa cítia bezradní, tak ako som sa cítila na začiatku aj ja. Preto som sa rozhodla založiť web www.fit-way.sk zameraný na cvičenie a špeciálnu výživu (bezlepkovú, bez laktózy, raw, vegan..), ktorý poskytuje pomoc a motiváciu v podobe receptov pre všetkých nás - „špeciálnych".
Alžbeta Jánošíková

Článok bol pridaný dňa 30/11/2018 a zaradený do kategórie: BezlepkovéDesiataReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 2 rokovVianočnéZdravé chrumkanie   |   Autor: Alžbeta Jánošíková

Komentáre