Recept na medovníky s orechami, ktoré nemusia mäknúť

Medovníky pozná každý. Niekedy som ich začínala piecť už mesiac pred Vianocami, aby zmäkli. Dnes mi stačí, keď ich urobím pár dní pred sviatkami. Sú hneď mäkké a na zjedenie. Ak ich chceš mať ešte šťavnatejšie, môžeš ich zlepiť domácim lekvárom. V tom prípade odporúčam robiť dvojitú dávku medovníčkov.

Doba prípravy: 2 hodiny

Čo budeme potrebovať na cca 60 ks?

  • 400 g hladkej špaldovej múky
  • 40 g mletých vlašských orechov
  • 150 g rozmixovaného trstinového cukru
  • 1 lyžičku perníkového korenia
  • 1 lyžičku kypriaceho prášku bez fosfátov
  • 2 lyžice domáceho medu
  • 2 vajíčka

Na potretie:

  • 1 vajíčko

Na ozdobenie:

  • vlašské orechy a hrozienka

Ako budeme postupovať?

1. Múku, pomleté orechy, trstinový cukor, perníkové korenie a kypriaci prášok vsypeme do misy a dobre premiešame.

2. Pridáme med, vajíčka a vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a vložíme na 1 hodinu do chladničky.

3. Keď je cesto odležané, prekrojíme ho na polovicu a na pomúčenej doske rozvaľkáme na cca 3-5 mm.

4. Z takto rozvaľkaného cesta vykrajujeme tvary podľa fantázie a ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.

5. Vykrojené medovníky potrieme rozšľahaným vajcom a ozdobíme orechom alebo hrozienkami a dáme piecť do vyhriatej rúry na 200°C na cca 10 minút.

 

Výživové hodnoty na 3 ks:

Kalorická hodnota Tuky Sacharidy Bielkoviny
603 kJ

142 kcal

2 g 23 g 4 g

vianoce pecivo

 

zdrave vianoce

Prajem Ti šťastné a veselé! :-)

 

Obdaruj niekoho na Vianoce kuchárskymi kniha so zdravými receptami:

kucharske knihy

 

Na vianočný stôl môžeš dať aj tieto dobroty:

Slávnostný jablčník s kokosovými horami

Vianočná pečená pražma v soľnej kruste

Zdravý zemiakový šalát s tofu “rybou”

Júlia Rašlová

Článok bol pridaný dňa 16/12/2017 a zaradený do kategórie: Fitness dezertyReceptyVianočné   |   Autor: Júlia Rašlová

Komentáre