Cíť sa doma chvíľu ako na Salaši! Recept na bryndzový demikát

Keďže trávička ešte stále rastie a ovečky sa naďalej pasú na pastvinách, máme stále k dispozícii kvalitnú bryndzu. Môžeš si z nej urobiť napríklad tento nutrične nabitý demikát, ktorý je rýchly, zasýti a určite si na ňom „pošmakuje“ každý milovník slovenskej kuchyne. Odporúčam ti kúpiť si bryndzu zo salaša, ktorá obsahuje množstvo kvalitných bielkovín a tukov.

Doba prípravy: 20 minút

Čo budeme potrebovať na 2 porcie?

  • 290 g zemiakov
  • 1 menšia cibuľa (príp. 2-3 jarné cibuľky)
  • cca 50 g kvalitnej slaniny
  • 100 ml kvalitné plnotučné mlieko
  • 150 g 100% ovčej bryndze
  • 100 g kyslej smotany (18% tuku)
  • morskú/himalájsku soľ
  • mleté čierne korenie
  • pažítku

Ako budeme postupovať?

1. Očistené a nakrájané zemiaky na kocky dáme variť do vody. Použi len toľko vody, aby boli zemiaky ponorené.

2. Uvarené zemiaky scedíme a necháme vychladnúť. Kým chladnú, opražíme slaninu. Opraženú ju uložíme niekam nabok a na tej istej panvici opražíme najemno nakrájanú cibuľku.

3. K vychladnutým zemiakom pridáme mlieko a bryndzu zmiešanú s kyslou smotanou. V tejto fáze môžeme pridať aj opraženú cibuľku.

4. Všetko spolu rozmixujeme ponorným mixérom. Je dôležité, aby všetky ingrediencie mali približne rovnakú teplotu.

5. Rozmixovanú zmes privedieme do varu a necháme prebublať asi minútu.

6. Po odstavení z plameňa ju osolíme, pridáme korenie podľa chuti a servírujeme.

7. Podávame posypanú čerstvou pažitkou a opečenou slaninkou.

 

TIP: Namiesto vody môžeš použiť vývar a uvariť zemiaky v ňom. Demikát dostane lepšiu chuť.

 

Výživové hodnoty na 1 porciu:

Kalorické hodnoty Tuky Bielkoviny Sacharidy Vláknina
618 kcal

2 597 kJ

40 g 25 g 38 g 5 g

bryndzovy demikat

 

bryndzova polievka

Verím, že si na tomto jedle výborne pochutíš. ;-)

 

Zaujímavé jedlá nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál:

kucharska kniha z fitka do kuchyne special

 

Bryndzu si vychutnaj aj v týchto receptoch:

Praženica s bryndzou a čerstvou pažítkou

Špaldovo-bryndzové tyčinky

Cícerové lievance s bryndzovým krémom

Simona Kollárová

Redaktorka vo Fitshaker
Mojou životnou filozofiou je žiť v harmónii mysle, tela a duše. Som absolútnym milovníkom jedla, ktoré by malo byť z môjho pohľadu vždy vyvážené, nutrične bohaté a z tých najkvalitnejších surovín. Vysoká kvalita neznamená vždy aj vysokú cenu, rovnako ako vysoká cena nezaručuje kvalitu.
Pohyb je mojím prostriedkom ako vypnúť. Fascinuje ma, čo telo všetko dokáže, koľko sily v sebe skrýva. Čo dáte, to sa vám vráti, a u vášho tela to platí dvojnásobne. Verím, že moje články vám budú pomáhať pri hľadaní svojich vlastných odpovedí a moje recepty obohatia vašu kuchyňu.
Ak máš radšej instagram, môžeš ma sledovať ako @foodistheroot
Simona Kollárová

Článok bol pridaný dňa 17/08/2017 a zaradený do kategórie: PolievkyPotréningovéRecepty   |   Autor: Simona Kollárová

Komentáre