Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Cíť sa doma chvíľu ako na Salaši! Recept na bryndzový demikát

20 min
2 porcie
bryndzový demikát

Potrebujeme: 

  • 290 g zemiakov
  • 1 menšia cibuľa (príp. 2-3 jarné cibuľky)
  • cca 50 g kvalitnej slaniny
  • 100 ml kvalitné plnotučné mlieko
  • 150 g 100% ovčej bryndze
  • 100 g kyslej smotany (18% tuku)
  • morskú/himalájsku soľ
  • mleté čierne korenie
  • pažítku
bryndzový demikát

Keďže trávička ešte stále rastie a ovečky sa naďalej pasú na pastvinách, máme stále k dispozícii kvalitnú bryndzu. Môžeš si z nej urobiť napríklad tento nutrične nabitý demikát, ktorý je rýchly, zasýti a určite si na ňom „pošmakuje“ každý milovník slovenskej kuchyne.

Odporúčam ti kúpiť si bryndzu zo salaša, ktorá obsahuje množstvo kvalitných bielkovín a tukov.

Ako na to:

1

Očistené a nakrájané zemiaky na kocky dáme variť do vody. Použi len toľko vody, aby boli zemiaky ponorené.

2

Uvarené zemiaky scedíme a necháme vychladnúť. Kým chladnú, opražíme slaninu. Opraženú ju uložíme niekam nabok a na tej istej panvici opražíme najemno nakrájanú cibuľku.

3

K vychladnutým zemiakom pridáme mlieko a bryndzu zmiešanú s kyslou smotanou. V tejto fáze môžeme pridať aj opraženú cibuľku.

4

Všetko spolu rozmixujeme ponorným mixérom. Je dôležité, aby všetky ingrediencie mali približne rovnakú teplotu.

5

Rozmixovanú zmes privedieme do varu a necháme prebublať asi minútu.

6

Po odstavení z plameňa ju osolíme, pridáme korenie podľa chuti a servírujeme.

7

Podávame posypanú čerstvou pažitkou a opečenou slaninkou.

TIP: Namiesto vody môžeš použiť vývar a uvariť zemiaky v ňom. Demikát dostane lepšiu chuť.

Výživové hodnoty na 1 porciu:

618 kcal

2597 kJ

T:

40 g

B:

25 g

S:

38 g

V:

5 g

 
bryndzovy demikat
 
bryndzova polievka

Verím, že si na tomto jedle výborne pochutíš 😊.

Inak, vieš, že aj kúpou členstva (na rok) u nás získavaš knihu so zdravými receptami? Pozri si aj ďalšie benefity, ktoré máme pre našich členov a pridaj sa k nám 🤩:

kucharska kniha z fitka do kuchyne
Fotka autora
Simona Kollárová
Redaktor vo Fitshaker

Mojou životnou filozofiou je žiť v harmónii mysle, tela a duše. Som absolútnym milovníkom jedla, ktoré by malo byť z môjho pohľadu vždy vyvážené, nutrične bohaté a z tých najkvalitnejších surovín. Vysoká kvalita neznamená vždy aj vysokú cenu, rovnako ako vysoká cena nezaručuje kvalitu. Pohyb je mojím prostriedkom ako vypnúť. Fascinuje ma, čo telo všetko dokáže, koľko sily v sebe skrýva. Čo dáte, to sa vám vráti, a u vášho tela to platí dvojnásobne. Verím, že moje články vám budú pomáhať pri hľadaní svojich vlastných odpovedí a moje recepty obohatia vašu kuchyňu. Ak máš radšej instagram, môžeš ma sledovať ako @foodistheroot

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.