Veľa sa hovorí o cukre v detských jedlách. Všetci vieme, aký škodlivý je rafinovaný cukor, preto ho mnohé mamičky maličkým deťom nedávajú vôbec. Čím ho nahradiť a ako by mali vyzerať zdravé sladkosti?
WHO/FAO odporúčajú nekonzumovať viac ako 10 % energie vo forme cukrov (tzv. voľné cukry). Problém cukru spočíva v tom, že je vehikulom tuku – pretože značný podiel cukru sa konzumuje vo forme sladkých produktov. Taktiež je problém s rizikom vývoja závislosti na cukre a so zmenou črevnej mikroflóry pri vyššej konzumácii sladkých jedál.
Teda na prvé miesto sa nedostáva otázka, čím ho nahradiť (pretože trstinový ani brezový cukor to nezachráni), ale ako viesť deti k tomu, aby sa nestali na sladkom závislé. Deti by mali vedieť, že konzumácia sladkých jedál nie je za odmenu (keď zješ zeleninku dostaneš čokoládu), ale že sladké jedlo je prirodzenou súčasťou jedálnička napríklad vo forme zdravého domáceho múčnika raz za týždeň a potom pokojne aj s bielym cukrom. Doma pripravené sladké jedlá od medom sladených mliečno-ovocných snackov po lievance s domácim džemom by malo dostatočne vysýtiť potrebu rýchlych sacharidov u detí. Rozhodne by som však striktne vylúčila akékoľvek sladené nápoje, kupované sladkosti a zákusky či pochutiny.
Do roka sa neodporúča detské jedlá soliť. Čo teda používať na dochucovanie?
Aký máte názor na exotické plodiny, ako avokádo, banány, či kokos? Sú vhodné pre malé deti alebo radšej zostať len pri lokálnych?
Na druhej strane, ale stále rastie incidencia alergií a intolerancií a rôznych kombinovaných diagnóz tráviaceho traktu. Takže možno je na mieste otázka, či práve neustále atakovanie nášho tráviaceho systému novými nelokálnymi potravinami a produktmi je pre nás tá najvhodnejšia cesta ako zabezpečiť rozmanitosť stravy.
Pri malých deťoch a osobitne pri prvých príkrmoch by som rozhodne uprednostňovala lokálne potraviny.
Uvedomujem si, že na Slovensku je problém so sezónnosťou, a že práve v zimnom období je náročné zabezpečiť dostatok lokálnych čerstvých surovín rastlinnej povahy. Platí, že pri ochutnaní novej potraviny je vhodné dať si časový odstup a sledovať prípadné reakcie dieťaťa. Mimochodom – avokádo je považované za neutrálnu potravinu, ktorá je široko akceptovaná vo svete aj v rámci prvých príkrmov.
Na trhu je množstvo značiek výživ alebo keksíkov, či chrumiek. Ako spoznať tie kvalitné a vlastne je vhodné ich vôbec kupovať?
Ak už sme, ale nútení kupovať, v prvom rade čítajme etikety. Sú napr. výživy, kde je skutočne len ovocie, zelenina, voda a napr. kyselina L-askorbová, čo je vlastne vitamín C (používa sa ako konzervant). Ale málokedy nájdete keksík, ktorý neobsahuje stužené tuky v kombinácii s nejakým sladidlom a aditívami. To je ten problém. Snažme sa čítať, a aby sme aj chápali čo čítame, snažme sa vzdelávať. Nie každé aditívum musí byť nutne nebezpečné.
Akých zásad sa treba držať pri tvorbe denného jedálnička pre deti od 1 roka? V mnohých domácnostiach už jedávajú tak malé deti rovnaké jedlá ako dospelí, možno menej solené a korenené. Je potrebné variť im ešte osobitne?
Všetci si musíme priznať, že žijeme hektickým spôsobom, a preto musíme konať efektívne. Vylučovať malé dieťa z kruhu rodiny a dávať mu na tanier niečo iné, čo sebe, nevedie k optimálnym výsledkom. Opäť je na prvom mieste otázka, čo dávam na tanier sebe a ako obhájim, že moje jedlo je iné – buď menej zdravé alebo dokonca žiadne.
Ak budeme žiť v súlade so svojimi potrebami aj dieťa prijme naše dôvody. Jedálniček by mal obsahovať kvalitné obiloviny, pseudoobiloviny (aj v celozrnnej forme), strukoviny, zeleninu v tepelne upravenom aj surovom stave, ovocie aj vo forme výživ či smoothie, mliečne výrobky napríklad vo forme jogurtov, mäsko, ryby, vajcia, semienka, kvalitné rastlinné oleje podľa zásad, ktoré sme už popisovali.
Prečítaj si aj prvú časť rozhovoru, kde sa dozvieš viac o zásadach stravovania malých detičiek a ich prvých príkrmov
Zo základných surovín vieme pripraviť tak obrovské spektrum zdravých a chutných jedál, že u dieťaťa potom riešime už len jeho množstvo na tanieri.
Máte na záver nejaký odkaz pre mamičky, ktoré sa ešte len ponorili do problematiky príkrmov a sú trošku v rozpakoch z toľkých rozporuplných odporúčaní? Na čo by mali myslieť?
V súlade s tým, čo sme už napísali vyššie, je dobré pripravovať jedlo doma, zo základných potravín, podľa nášho regiónu a sezóny, poznať svojho farmára – teda poznať pôvod ingrediencií, ktoré máme na tanieri a dojčiť aspoň do jedného roka dieťaťa.
Milá maminka, už nemusíš tápať, čo pripraviť svojmu pokladu. Spolu s Barbarou Svieženou sme dali dokopy vymakanú knihu Zdraví papkáči, kde nájdeš jednak množstvo teoretických poznatkov od prvých príkrmov až po vyše 100 praktických receptov, na ktorých si pochutia detičky a s malými obmenami aj dospeláci. Práve vychádza:
Objav aj ďalšie témy, ktoré by ťa mohli zaujať:
Rozhovor s autorom knihy Potravinový podvod páchaný na našich deťoch
Aké hračky ponúknuť deťom do 1 roka a aký prístup k výchove môžeme zvoliť?
Ako nosiť, prenášať, zdvíhať dieťatko? Aký vplyv to má na jeho vývoj?
Milujem poctivé veci, nechávam sa inšpirovať šikovnými ľuďmi a bavím sa knižkami, varením a ďalšími maličkosťami, ktoré prináša každý deň. Robím veci, ktoré mi prinášajú radosť a tie zvyšné obmedzujem na minimum. :-) Som veľký fanúšik dobrého jedla, kvalitných potravín, pozitívneho myslenia a všetkého zdravého. A myšlienky z týchto oblastí budem s vami rada zdieľať.