Chrumkavé cuketovo-pšenové placky: zdravý obed či večera aj pre deti od 1,5 roka

Doma milujeme placky. Ak si ich dáme len pár, sú skvelou prílohou napr. k mäsu, on sú aj sýtym hlavným jedlom, ak si ich dáme trošku viac. Osobne placky vždy pečiem v rúre, čo vyžaduje menej oleja, menej času pri sporáku a viac času s malými pomocníkmi. Okrem toho, že je pšeno bezlepkové, je aj výborným zdrojom rastlinných proteínov a horčíka (100 g porcia obsahuje približne 70% dennej dávky). Vyskúšaj si tieto cuketovo-pšenové placky pripraviť aj ty a presvedč sa sama, ako úžasne chutia. ;-)

Doba prípravy: 1 hodina 15 minút

Čo budeme potrebovať na 20 placiek?

  • 200 g pšena
  • 500 g cukety
  • 1 cibuľa (50 g)
  • 2 -3 strúčiky cesnaku
  • 60 g mandľových lupienkov alebo podrvených mandlí
  • 50 g slnečnicových semienok
  • 2 vajíčka
  • 1 lyžica feniklových semienok
  • 2 lyžičky kurkumy
  • 2 lyžice olivového oleja
  • morskú/himalájsku soľ

Ako budeme postupovať?

1. Pšeno niekoľkokrát premyjeme horúcou vodou, aby sme ho zbavili horkosti. Varíme vo vriacej vode v pomere 1:3 cca 5-10 minút a potom necháme 10 minút dôjsť pod pokrievkou.

2. Cuketu nastrúhame, cibuľu nakrájame nadrobno a cesnak pretlačíme.

3. Všetky suroviny spolu dobre premiešame a tvarujeme placky, ktoré poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.

4. Pečieme v rúre 40 minút na 190°C.

5. Na záver zapneme funkciu gril a fúkanie a dopečieme 10 minút, aby placky chytili peknú opečenú farbu.

6. Podávame napríklad s bielym gréckym jogurtom a porciou zeleninu či zeleninového šalátu.

 

Tip: Odporúčam vyskúšať posypať tieto placky na záver strúhaným syrom, napr. taký čedarom.

pšenové placky

Prajem dobrú chuť!

 

Vynikajúce recepty vhodné aj pre detičky (no s menšími úpravami sa z nich naje celá rodina) nájdeš aj v našej úplne novučičkej knihe Zdraví papkáči:

jedlá pre deti

 

Aha, aj tieto ďalšie recepty sú vhodné aj pre deti od 1,5 roka:

MEGA dobrá zemiaková roláda so špenátom a cottage syrom

Krémová polievka z tekvice hokkaido a červenej šošovice

Zapečené plnené papriky s kuskusom, cícerom a paradajkami

Cviklové lievance s plnkou z ricotty a kozieho syra

Bohdana Tandlich

Redaktorka vo Fitshaker
Varenie ako terapia? Pre mňa je pocit, keď stojím v kuchyni, jedlo vonia a treba už len zavolať “večera” presne to, čo predpísal lekár. V kuchyni rada experimentujem a skúšam rôzne chute a koreniny. Ešte aj moji dvaja psi sa volajú Čili a Kari. Uprednostňujem lokálne a sezónne potraviny a vždy ma poteší, keď objavím poctivých domácich farmárov. Najväčšou odmenou sú pre mňa plné brušká môjho manžela, hostí a čoskoro už aj mojej dcérky, pri ktorej práve začíname s príkrmami.
Veľmi rada by som ti niečo z tejto svojej vášne odovzdala vo svojich receptoch a tipoch.
Bohdana Tandlich

Článok bol pridaný dňa 08/11/2019 a zaradený do kategórie: BezlaktózovéBezlepkovéReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 1,5 rokaVegetariánske   |   Autor: Bohdana Tandlich

Komentáre