Bravčová panenka v medovej marináde: tip na obed na nedeľu

Bravčové mäso patrí, bohužiaľ, práve medzi tie, čo obsahujú veľa tuku. Ak si ho chceme raz za čas dopriať, odporúčam zvoliť panenku. Je chutná, šťavnatá a neobsahuje veľké množstvo tuku. Jej príprava nie je zložitá, a keď ju naložíme do chutnej marinády, určite si pochutí nejeden labužník. V kombinácii s chutným šalátom si ju môžeme pokojne dopriať aj na večeru. Ideálne však minimálne 3 hodiny pred tým, ako pôjdeš spať. A ak máš pomalší metabolizmus, radšej si ju dopraj na obed, napríklad v nedeľu.

Čas prípravy: 2 hodiny odležanie, 25 minút opekanie

Čo budeme potrebovať na 6 porcií?

  • 1 000 g bravčovej panenky
  • 4 lyžice olivového oleja + na opekanie
  • 2 lyžice domáceho medu
  • 4 lyžice sójovej omáčky (napr. Tamari)
  • 3 strúčiky cesnaku
  • morskú/himalájsku soľ
  • bylinky (rozmarín, tymian, oregano)

Ako budeme postupovať?

1. Panenku umyjeme a odblaníme.

2. Nakrájame na medailóniky a jemne naklepeme.

3. V mise zmiešame olivový olej, med a sójovú omáčku.

4. Mäso vložíme do misy a premiešame tak, aby omáčka pokryla všetky kúsky.

5. Nakoniec pridáme nasekaný cesnak, soľ a natrhané bylinky.

6. Všetko spolu premiešame a vložíme do chladničky na 2 hodiny odležať.

7. Po odležaní panenku pečieme na panvici s olivovým olejom z každej strany cca 5 minút.

8. Môžeme podávať so zeleninou alebo ľubovoľnou prílohou.

 

Výživové hodnoty 1 porcia (cca 170 g bez prílohy):

Kalorická hodnota Tuky Sacharidy Bielkoviny Vláknina
1 022 kJ

243 kcal

8 g 6 g 35 g 0 g

bravčová panenka v marináde

Prajem dobrú chuť :-)!

 

Aj v našich knihách Z fitka do kuchyne špeciál I, II či III nájdeš kapitoly s receptami s mäsom, ale samozrejme aj kopec iného od raňajok, cez polievky, snacky, vege hlavné jedlá až po sladkosti a pohostenie pre návštevy či na špeci príležitosti:

čo na obed v nedeľu

 

Aj tieto slávnostné obedy s mäsom môžeš vyskúšať pripraviť:

Vymeň v nedeľu rezne za niečo zdravšie! Bravčová panenka v maku

Pečené kačacie stehná so zemiakmi: tip na slávnostný obed

Tip na slávnostný obed: kuracie rezne plné bielkovín inak

Recept na kuracie rezne v cestíčku z orechov a smotany, pečené v rúre

Zajac s brusnicovou omáčkou a polentou: tip aj na slávnostný obed

Júlia Rašlová

Článok bol pridaný dňa 04/12/2020 a zaradený do kategórie: Jedlá z mäsaRecepty   |   Autor: Júlia Rašlová

Komentáre