Čo budeme potrebovať do tortovej formy s priemerom 26 cm?
Na piškótový korpus:
- 1 vajce
- 3 PL kokosového cukru
- 1 a ¼ šálky ovsenej múky
- 1 ČL prášku do pečiva z vínneho kameňa
- 2 PL kokosového oleja
- ½ šálky vlažného mlieka
- ½ ČL bourbon vanilky v prášku
Na krém:
- 500 g ricotty
- 250 g jemného krémového tvarohu
- 3 PL medu (prípadne iného sladidla)
- ½ ČL bourbon vanilky v prášku
Okrem toho:
- silnú kávu
- štamperlík mandľového likéru (nemusíš použiť)
- práškové kakao na posypanie
Ako budeme postupovať?
1. Celé vajce vyšľaháme s cukrom a vanilkou. Pridáme mlieko, rozpustený kokosový olej a na záver múku zmiešanú s práškom do pečiva (teda s vínnym kameňom).
2. Tortovú formu vystelieme papierom na pečenie a nalejeme do nej cesto. Dáme ho do vyhriatej rúry piecť na 180 stupňov na asi 15 - 20 minút. Rúru neotvárame, sledujeme cez okienko, či už hnednú okraje, až potom použijeme špáradlo, aby sme si boli istí, že je korpus upečený. Špáradlo zapichneme do korpusu a keď ho vyberieme čisté, koláč je hotový. Vyberieme ho von z rúry a necháme vychladnúť.
3. Uvaríme silnú kávu, do ktorej pridáme likér a zamiešame. Korpus poprepichujeme špáradlom, aby sa kávovo-likérová zmes dostala všade a potom ho polejeme lyžicami tejto zmesi.
4. Krém pripravíme jednoducho zmiešaním všetkých potrebných surovín. Miešame ručne, aby krém nezredol.
5. Potom ho nanesieme na nasiaknutú piškótu, uhladíme a rovnomerne rozotrieme. Dáme do chladničky. Pred podávaním posypeme hrubou vrstvou kakaa. Podávame s dobrou kávou :-).
Mňaaam. Pusť sa s chuťou do svojho kúsku :-).
Ďalšie fantastické dezerty v zdravom šate:
Svoju záľubu vo varení som znovuobjavila, keď som čakala prvého syna. Po narodení druhého syna som vytvorila FB stránku MOJE JEDLO. Keďže pri dvoch deťoch niet času na dlhé varenie, uprednostňujem jednoduché a časovo nenáročné recepty. A keďže mi záleží na zdraví mojej rodiny, tvorím recepty, ktoré nemajú za úlohu len zasýtiť, ale aj dodať telu to, čo potrebuje. Som milovníčkou dobrého jedla. Nepoužívam polotovary, náhrady jedál, glutamany a suroviny s éčkami. Mám rada čisté chute z prvotných surovín. Dávam prednosť kvalitným, sezónnym a lokálnym potravinám. Myslím, že veľa vecí sa dá vyrobiť aj doma. Milujem skúšať nové, nepoznané chute a kombinácie chutí. Chcem prinavrátiť tradičnú slovenskú kuchyňu na naše stoly v modernom šate. Keďže žijem na dedine, používam bežne dostupné suroviny. Verím, že Vám MOJE JEDLO bude chutiť :-).