Aj ty ešte stále patríš k ženám, ktoré robia týchto 7 chýb v kuchyni?
Tráviš denne veľa času v kuchyni? A možno robíš niečo zle a ani o tom nevieš :-). Aj ja som sa pri písaní tohto článku dozvedela niektoré vychytávky a teraz už viem, čo zmením. Skús to aj ty.
# 1: Banány
Však sa toto stalo aj tebe? S úmyslom, že banány dlhšie vydržia, si ich šupla do chladničky. Potom o deň, či dva si ich vytiahla škvrnité alebo dokonca celé čierne. Áno, výrazný chlad banánom veľmi neprospieva, dokonca narúša tkanivo šupky.
Ak naozaj chceš, aby ti banány vydržali dlhšie, odrež kúsok z potravinovej fólie a omotaj ju okolo banánových stoniek. Spomalí sa tak zrenie a banány ti vydržia o čosi dlhšie, vyskúšaj!
# 2: Kvások
Výroba domáceho kvásku je dnes veľmi populárna. Možno si sa aj ty o to párkrát pokúsila. Aj ja som niekde počula, že kvások by sa mal zásadne miešať len drevenou vareškou, ale opak je pravdou. Práve v drevenom náradí sa môžu zachytávať zvyšky po saponáte, a to by nám mohlo oslabiť náš kvások, dokonca ho úplne zabiť. Nebojme sa teda používať kovové kuchynské náradie, kov naozaj nijako kvások neohrozuje.
# 3: Rúra
Častokrát si nedočkavá a rúru otváraš ešte pred dopečením koláča? Radšej sa tomu vyhni, hlavne pri odpaľovanom ceste a pri všetkých múčnikoch, do ktorých pridávaš prášok do pečiva, alebo vyšľahaný sneh z bielkov.
Rúru by si mala otvárať najskôr po 25 minútach pečenia, alebo až tesne ku koncu. Už pri prvom otvorení dochádza totiž k poklesu teploty až o 25 stupňov. Hlavne pre niektoré koláče je potrebné, aby mali rovnomernú teplotu po celú dobu pečenia, v opačnom prípade cesto spľasne.
# 4: Doska na krájanie
Ak používaš univerzálnu dosku na krájanie, tak robíš veľkú chybu. Mäso, zelenina aj ovocie by mali mať svoju vlastnú dosku. Je to preto, aby nedošlo ku krížovej kontaminácii (tá môže nastať vtedy, keď sa mikroorganizmy zo surových potravín, nástrojov a zo znečistených povrchov dostanú do umytých alebo už hotových jedál.) Preto je veľmi dôležité dbať v kuchyni na hygienu a predísť tak zdravotným ťažkostiam.
# 5: Oheň v kuchyni
Poznáme to všetky. Robíme tri veci naraz, pozabudneme sa, že sme dali na sporák ohriať olej, zrazu cítime zápach, nedajbože už vidíme dym, vtedy už je to kúsok od vzniku požiaru. Čo vtedy zásadne nerob? Určite na vriacu panvicu alebo hrniec s olejom nelej vodu. Ani si nechci predstaviť, aká explózia by mohla nastať.
Ak už olej dymí, snaž sa stiahnuť teplotu, ak sa dá daj panvicu preč zo sporáku. Základom je zastaviť prísun kyslíka, treba hrniec zavrieť pokrievkou alebo prikryť namočenou utierkou.
# 6: Koreniny
Vedela si, že niektoré koreniny treba pridávať počas varenia, aby sa uvoľnila ich aróma, ale niektoré je potrebné pridať až na konci, aby sa naopak aróma varením nevytratila? Rada odo mňa, toto sú koreniny, ktoré pridaj počas varenia: bazalka, tymián, oregano a tieto pridaj až pri dovarení: petržlenová vňať, estragón.
# 7: Vajíčka
Skladuješ vajíčka vo dverách chladničky? Omyl! Práve tam by si ich nemala ukladať, aj keď sú tam od výrobcov chladničky na to prispôsobené poličky. Vo dverách sa najviac strieda teplý a chladný vzduch. To, že chladničku otvárame, im nerobí dobre.
Vajíčka pre svoje najlepšie uskladnenie potrebujú chlad, takže by mali byť v strednej poličke niekde vzadu. A ešte je veľmi dôležité ich nenechávať v obale, v ktorom sme ich kúpili, nakoľko sú znečistené a mohli by sa v chladničke kontaminovať iné potraviny.
Verím, že ťa tieto vychytávky obohatili o správnejšie fungovanie v kuchyni. Tak nech sa ti dobre varí, pečie, nech ti kura z kastróla neutečie :-D.
Novým trikom si sa už priučila, teraz sú na rade nové recepty. Inšpiráciu môžeš načerpať na našom blogu či v našich knihách:
Nestačilo ti? čítaj ďalej, aj toto sú tipy pre teba:
Vieš, ako si vybrať mlieko a mliečne výrobky v obchode? Poradí ti výživová poradkyňa
Tipy, ako si vedieť vybrať správne probiotiká
Tipy, ako nakupovať ryby, ako zistíš, či sú čerstvé a kopec iných užitočných informácií
Zdroj: https://kvaskovanie.sk/
- Lahodná minestrone polievka, ktorá poteší najmä milovníkov talianskej kuchyne - 28. apríla 2020
- Quinoa raňajková miska s jablkami a škoricou: zdravé raňajky aj pre deti - 20. apríla 2020
- Tip na raňajky aj pre deti od 2 rokov: domáca granola s pečenými jablkami - 11. novembra 2019
Článok bol pridaný dňa 26/10/2018 a zaradený do kategórie: Pre fitmaminkyVšeobecné | Autor: Petra Hegerová