Aj bez mlieka sa dá žiť plnohodnotne! Čím ho účinne nahradiť?

Pamätáte si, keď ste ako malé deti museli povinne vypiť jeden pohár mlieka denne? Mlieko bolo považované za jednu z najdokonalejších potravín, ktorá nesmela chýbať vo výžive detí, chorých či rekonvalescentov. A to najmä kvôli výskytu dôležitých vitamínov A, B a C, významného vápnika či fosforu. Lenže, čo ak vám doktor diagnostikuje laktózovú intoleranciu alebo alergiu na mlieko? Čo vlastne tieto dva pojmy znamenajú a aký je medzi nimi rozdiel? Ako postupovať a ako si upraviť stravu, si povieme v našom článku. Nemajte strach, aj s týmito nepríjemnými diagnózami sa môže človek zdravo a chutne stravovať. Ako na to?

1. Čo je vlastne LAKTÓZOVÁ INTOLERANCIA?

Vyskytuje sa u ľudí, ktorých tráviaci systém nedokáže spracúvať mliečny cukor – laktózu. Príčinou je nedostatok laktázy. S laktózovou intoleranciou sa môže človek narodiť alebo ju získať počas života. Treba si uvedomiť, že laktózová intolerancia nie je choroba. Jedná sa len o nedostatok enzýmu, ktorého následkom sú poruchy trávenia komplikujúce náš každodenný život.

chocolate-702939_1920

Poďme pekne po poriadku. Čo je laktóza?

Laktóza je charakterizovaná ako mliečny cukor, ktorý je prirodzenou súčasťou mlieka a mliečnych výrobkov. Po ich konzumácii sa v tenkom čreve laktóza štiepi pomocou enzýmu laktázy na dva monosacharidy – glukózu a galaktózu. Laktóza (najmä galaktóza) zlepšuje absorpciu minerálov, vrátane vápnika, a taktiež stimuluje rast bifidobaktérii v čreve. Z čoho nám vyplýva, že je veľmi dôležité mať aktívny štiepiaci enzým laktázy, ktorý nám rozloží laktózu a následne ju telo bez problémov príjme a strávi.

Aké sú klinické príznaky laktózovej intolerancie?

Klinické príznaky vznikajú, pokiaľ je znížená alebo chýbajúca aktivita enzýmu laktázy. Enzým telu chýba alebo je jednoducho lenivý a nechce sa mu štiepiť. Výsledkom nedostatočného trávenia laktózy sú hnačky, kolikové bolesti brucha, meteorizmus, distenzia čriev a prelievanie črevného obsahu.

milk-642734_1280

A čo liečba?

Tolerancia na množstvo laktózy v strave je individuálna a závisí aj od aktivity enzýmu v čreve. Najčastejšie sa odporúča vyskúšať, ako pacient reaguje na jednotlivé mliečne výrobky. Obmedziť konzumáciu týchto výrobkov alebo ich úplne vylúčiť z jedálnička. Jednoznačne by si mal pacient s laktózovou intoleranciou dávať pozor na mliečny cukor a snažiť sa upraviť jedálniček pomocou diéty, aby predišiel neželaným negatívnym dôsledkom.

Odborníci tvrdia, že je veľkou chybou zakazovať týmto pacientom aj maslo alebo syry. Syry je možné konzumovať bez obmedzenia, hlavne tvrdé a zrejúce syry, pretože laktóza prechádza pri výrobe z veľkej časti do srvátky a zvyšná laktóza sa počas zrenia odbúra. Naopak, vyhnúť by sa mali niektorým druhom mäkkých syrov. Ďalej sa pacienti nemusia vyhýbať ani jogurtom či zakysaným výrobkom. Obsahujú totiž aj živé kultúry, ktoré napomáhajú štiepeniu laktózy.

cheese-683979_1920

2. Čo je to ALERGIA NA MLIEKO, resp.na BIELKOVINU kravského mlieka?

Od laktózovej intolerancie však treba odlíšiť alergiu na bielkovinu kravského mlieku. V prípade laktózovej intolerancie ide o poruchu trávenia, zatiaľ čo u alergie na kravskú bielkovinu ide o nežiaducu reakciu imunitného systému.

Aké sú klinické prejavy alergie na bielkovinu kravského mlieka?

Medzi hlavné klinické prejavy patrí opakované vracanie, odmietanie potravy, podráždenosť, nafukovanie, bolesti brucha, porucha vstrebávania, hnačky, stolica s prímesou krvi a celkové neprospievanie. Symptómy nie sú špecifické len pre alergiu na mlieko, preto treba vylúčiť aj iné ochorenia, ktoré môžu viesť k uvádzaným prejavom (metabolické ochorenie, intolerancia laktózy, celiakia, chronické zápalové ochorenia čreva, infekčné hnačky).

A čo liečba?

Liečba alergie spočíva v eliminácii tohto alergénu zo stravy pacienta. Čiže to znamená nasadenie prísnej diéty, ktorá predstavuje úplné vylúčenie kravskej bielkoviny. To predstavuje elimináciu nielen mlieka, ale aj všetkých výrobkov, kde sa bielkovina, čo i len trošku nachádza (mliečne výrobky – syry, jogurty, zakysané nápoje, maslo, niektoré pekárenské výrobky či výrobky z mäsa).

Podľa odborníkov nie je vhodná konzumácia sójového mlieka kvôli vysokej alergénnosti, a takisto nie sú vhodné ani mlieka iných živočíšnych druhov (kozie, ovčie).

cress-682686_1920

Aké sú teda rozdiely medzi laktózovou intoleranciu a alergiou na mlieko?

Intolerancia laktózy ako aj alergia na bielkovinu kravského mlieka majú spoločného menovateľa. V obidvoch prípadoch ide o nežiaducu reakciu na konzumovanú potravinu. V prípade intolerancie laktózy ide však o poruchu trávenia, zatiaľ čo u alergie na bielkovinu kravského mlieka o nežiaducu reakciu imunitného systému. Podľa toho upravujeme aj jedálniček.

Tabuľka: Rozdiely laktózovej intolerancie a alergie na bielkovinu kravského mlieka

  Laktózová intolerancia Alergia na mlieko
príčina nedostatok enzýmu -> poruchy trávenia nežiaduca reakcia imunitného systému na alergén
príznaky iba gastrointestinálne gastrointestinálne, kožné, respiračné
liečba eliminácia laktózy podľa potreby úplná eliminácia akejkoľvek mliečnej bielkoviny

Čím možno nahradiť bielkovinu kravského mlieka?

Bez mlieka a mliečnych výrobkov nie je jednoduché zvoliť stravu, ktorá organizmu zabezpečí dostatok vápnika. Zostavenie správneho jedálneho lístka si vyžaduje veľkú pozornosť zameranú na potraviny, ktoré budeme konzumovať.

Cenným zdrojom vápnika je najmä zelenina. Patrí sem napríklad brokolica, kel, kaleráb, špenát, čínska kapusta alebo pór. Mimoriadne vysoké hodnoty nájdeme aj v maku, o ktorom štúdie dokazujú, že je tu až dvanásťnásobne viac vápnika ako v mlieku. Dostatok ho nájdeme i v strukovinách, ako napríklad v sóji, fazuli alebo v červenej šošovici. Obsahujú ho aj lieskové a vlašské orechy, mandle, ľanové semiačka či vňate. Na našom tanieri by nemali chýbať ani morské ryby, losos a tuniak.

Mlieko vieme nahradiť rastlinnými variantmi, ako napríklad mandľové, kokosové, ryžové, ovsené, konopné či makové mlieko. Všetko o týchto druhoch nájdeš v staršom článku.

Zeleninu odporúčam nakupovať na trhoch zásobovanú slovenskými zelinármi, ktorí mávajú svoje produkty „čistejšie“ ako tie z veľkoobchodov. Strukoviny si kupujte ešte nespracované. Vyhnete sa tak siričitanom nachádzajúcich sa v konzervách. Radšej si strukoviny pripravte deň vopred. Rôzne druhy orechov, semiačok, strukovín i niektorých obilnín prospešných pre náš organizmus zoženiete v biopotravinách alebo ich nájdete i v dm drogerie markt.

channa-166896_1920

Želám vám, aby ste našli vnútornú rovnováhu a aj bez mliečnych výrobkov žili plnohodnotne. Náhrad je v dnešnej dobe množstvo. Stačí si len vybrať :-).

 

Tipy na recepty bez laktózy, ktoré vrelo odporúčame:

Kakaový fitness koláčik bez múky

Famózna mrkvová torta bez výčitiek

Bleskové cookies zo 4 ingrediencií

Čistiace rizoto plné zeleniny

Palacinky na slano ako ich nepoznáš

Alžbeta Jánošíková

Som vášnivá kuchárka, avšak trošku odlišná. Miesto krémešov a sacherovej torty pečiem cviklovú tortu a zelerové hranolky. Prečo som iná? Diagnóza - celiakia. Dôvod, kvôli ktorému nesie môj jedálniček nálepku gluten free. V súčasnosti je nás „špeciálnych stravníkov" čoraz viac a viac. Mnohí sa cítia bezradní, tak ako som sa cítila na začiatku aj ja. Preto som sa rozhodla založiť web www.fit-way.sk zameraný na cvičenie a špeciálnu výživu (bezlepkovú, bez laktózy, raw, vegan..), ktorý poskytuje pomoc a motiváciu v podobe receptov pre všetkých nás - „špeciálnych".
Alžbeta Jánošíková

Článok bol pridaný dňa 12/01/2016 a zaradený do kategórie: Zdravie   |   Autor: Alžbeta Jánošíková

Komentáre