8 vecí, ktoré sa stanú s tvojim telom, keď budeš jesť slivky + RECEPT

Len máloktoré ovocie sa dokáže pýšiť takou panorámou farieb a množstvom rôznych odrôd, či tvarov ako práve slivka. Je príjemne sladučká, šťavnatá, plná cenných látok a hlavne je nízkokalorická, takže dopriať si ju môžeme aj počas plavkovej sezóny. Má veľa zdravotných benefitov a pestré využitie v kuchyni. Sezóna práve začala a toto ovocie by nemalo na tvojom tanieri chýbať. Pýtaš sa prečo? Poďme sa pozrieť do sveta sliviek :-).

Odkiaľ pochádza alebo trochu málo z histórie…

Vzhľadom na vysoké množstvo odrôd má slivka naozaj bohatú históriu a veľa miest pôvodu. Už v starovekom Egypte boli slivky považované za výživné ovocie. Predpokladá sa, že plody, ktoré v súčasnosti poznáme, boli v Európe objavené pred 2 000 rokmi a pochádzajú z oblasti blízko Kaspického mora. V 17-tom storočí boli cez Atlantický oceán postupne transportované až do USA.

fitshaker-blog-slivky2

Čo úžasné v sebe ukrývajú?

Na našom území sa stretávame s okrúhlym tvarom sliviek, no prekvapiť by nás nemal ani oválny tvar či tvar srdca. Farba slivky môže byť červená, fialová, modrá, čierna, červená, zelená, žltá alebo oranžová. Dužina zrelej slivky zasa žltá, zelená, ružová, oranžová alebo dúhová. Plody môžu byť veľkosti tenisovej loptičky, ale aj čerešne.

1 hrnček čerstvých nakrájaných sliviek (cca 100 g) obsahuje 46 kalórií, vyše 2/3 tvorí voda. Je významných zdrojom vitamínu C (8 %), málo známeho, ale o to dôležitejšieho vitamínu K (5 %), medi (4 %), vlákniny (4 %), draslíka (3 %), železa, fosforu a kyseliny listovej (1 %).

A čo zdravotné benefity?

Kombinácia vitamínov, minerálov, antioxidantov a iných cenných látok dáva zelenú zdraviu prospešným vlastnostiam. Čo všetko slivky dokážu?

fruit-1004887_1280

1. Zabezpečujú lepšie vstrebávanie železa

Táto vlastnosť bola dokázaná a potvrdená vedeckým výskumom. Môže za to vysoký obsah vitamínu C, ktorý je úžasným pomocníkom pri využívaní prijatého železa. Vitamín C tiež posilňuje imunitný systém a tlmí protizápalové procesy v tele.

2. Upravujú trávenie a činnosť čriev

Slivky sú všeobecne známe pre svoju schopnosť zabrániť zápche. Vďaka vysokému obsahu vlákniny celkovo urýchľujú proces trávenia a regulujú ho. Touto vlastnosťou sa znižuje počet nepriateľských baktérií v črevách, čím dáva jasnú „stop-ku“ pre vznik ďalších tráviacich ochorení.

3. Znižujú cholesterol v krvi

Vysoká hladina cholesterolu sa dá prirodzenou cestou znížiť rôznymi spôsobmi. Jedným z nich je tiež pravidelná konzumácia sliviek, ktoré obsahujú rozpustnú vlákninu.

4. Normalizujú hladinu cukru v krvi

Rozpustná vláknina, ktorú slivky obsahujú, pomáha upravovať hladinu cukru v krvi tým, že ovplyvňuje vstrebávanie glukózy po jedle. Tiež zvyšuje citlivosť na inzulín, preto zohráva užitočnú úlohu pri prevencii a liečbe cukrovky.

fruit-940100_1280

5. Pomáhajú pri chudnutí

Konzumácia sliviek prináša aj pocit plnosti, čo je spôsobené obsahom vlákniny. Tým zabraňujú prejedaniu a priberaniu na váhe. Slivky patria medzi nízkokalorické ovocie, ktoré je zo 78 % tvorené vodou. Je teda ideálnym ovocím aj pri redukčných diétach a detoxikačných kúrach. Pozor však na skonzumované množstvo, aby sme z nich naopak nepribrali.

6. Chránia srdce

Jedna stredne veľká čerstvá slivka obsahuje približne 113 mg draslíka – minerálu, ktorý pomáha zvládnuť vysoký krvný tlak a riziko mŕtvice. Červeno-modrý pigment nazývaný antokyán chráni cievy a zmenšuje priepustnosť drobných vlásočníc.

7. Zlepšujú pamäť

Už 3-4 sušené slivky denne pomáhajú neutralizovať voľné radikály poškodzujúce bunky, a tým výrazne zlepšovať pamäť. Starším pacientom pomáhajú znižovať príznaky Alzheimerovej choroby.

8. Zabezpečujú dobrý zrak a zdravú pleť

Čerstvé slivky sú zdrojom vitamínu A a beta-karoténu, čo sú nevyhnutné látky pre dobrý zrak, či kvalitnú a zdravú pleť.

plum-1430343_1280

Ako a kde slivky najlepšie využiť?

Najideálnejšie je konzumovať slivky čerstvé, ako aj iné druhy ovocia. Vyberáme si len zrelé plody. Nezrelé majú nižší obsah cukrov, farbív a cenných látok. Skvelé sú tiež ako doplnok do zeleninových a ovocných šalátov, na prípravu rôznych koláčov, dezertov a džemov. Veľké využitie majú aj v sušenej forme. Už aj naše babky si jedálniček bez tradičných slivkových gúľ nevedeli predstaviť :-).

Pár zaujímavostí o slivkách na záver:

  • čerstvé aj sušené slivky môžu byť využívané aj ako prírodné preháňadlo,
  • produkcia ovocia začína medzi 3. a 5. rokom od výsadby stromu a pomaly končí po 10-tom roku,
  • niektoré odrody sliviek sa pestujú len na okrasné účely vzhľadom na krásne kvety,
  • v Japonsku je február mesiacom slivky – kvety môžeš vidieť na každom kroku,
  • slivka je ovocím, ktoré má celosvetovo najviac druhov plodov.

fitshaker-blog-slivky

RECEPT: Rýchly slivkový koláč

Čo budeme potrebovať na menší plech?

  • 130 g špaldovej polohrubej múky
  • 280 g bieleho gréckeho jogurtu
  • 100 ml kvalitného mlieka (ja som použila ovsené)
  • 50 g trstinového cukru
  • 20 g prášku do pečiva bez fosfátov
  • 1 vajíčko (dá sa nahradiť 1 zrelým banánom)
  • očistené a nakrájané slivky (použila som 300 g)

Ako budeme postupovať?

1. Všetky suroviny poriadne premiešame a nalejeme na plech, ktorý si vystelieme papierom na pečenie.

2. Na cesto poukladáme pripravené slivky.

3. Pečieme asi 30 minút pri 180 °C.

4. Za záver môžeš koláčik posypať strúhaným kokosom.

fitshaker-blog-slivkovy-kolac2

Prajem dobrú chuť, či už ku koláčiku alebo k samotným slivkám :-).

 

Zdroje:

whfoods.com

care2.com

 

Receptíky, kde nájdeš slivky:

Slivkové gule zdravšie

Šťavnaté slivkové muffiny

FIT raňajky so zapekanými slivkami

Slivkovo-makový koláč bez cukru

Pšenový koláčik so slivkami

Petra Ryšková

Redaktorka vo Fitshaker
Som nadšencom zdravého životného štýlu a rada hľadám nové inšpirácie a teórie z tejto oblasti, ktoré hneď skúšam aplikovať v "praxi" - v kuchyni, cvičení, nákupoch... Najlepšie sa cítim v prírode (prechádzky so psom, behanie, bicyklovanie), kde sa vždy nadopujem pozitívnou energiou.
Petra Ryšková

Článok bol pridaný dňa 14/08/2016 a zaradený do kategórie: Fitness dezertyReceptyStravovanieZdravie   |   Autor: Petra Ryšková

Komentáre