4x recepty z medvedieho cesnaku a množstvo užitočných informácií a tipov

Kto by nepoznal tento poklad jari? Každoročne na jar stretávam v lese blúdiacich ľudí, ktorí hľadajú cesnakový životobudič ako vzácny poklad. Pravdou je, že ak ste našli oblasť, v ktorej cesnak medvedí rastie, tak máte v rukách skutočný detoxikačný zázrak!

Ako spoznáme medvedí cesnak?

Cesnak medvedí ( ľudový názov: medvedí lenek) nájdeme v listnatých vlhkých lesoch, kde tvorí rozsiahle kobercové porasty a jeho silná opojná vôňa vás už z diaľky privedie na správne miesto.

Zberáme ho skoro na jar, v niektorých oblastiach už začiatkom marca. Má prenikavú cesnakovú vôňu aj chuť. V porovnaní s klasickým cesnakom kuchynským je jeho trávenie oveľa jednoduchšie a nezaťažuje žalúdok. Známa je nielen jeho výrazná vôňa a nezameniteľná chuť, ale aj liečivé účinky. Po zime ako prvé jedlo preberie k životu nielen medvede (odtiaľ pomenovanie), ale aj ľudí.

Nájdeme v ňom tieto účinné látky: alicín, flavonoidy, sliz, vitamíny skupiny B, C.

Motto: Jarná pochúťka nielen pre medvede.

medvedi cesnak

 

Aké účinky má medvedí cesnak?

Má silné detoxikačné účinky, prečisťuje črevá, znižuje vysoký krvný tlak, podporuje trávenie  a vyprázdňovanie, prečisťuje cievy a znižuje hladinu cholesterolu, je účinné antiparazitikum, má výborné antibakteriálne účinky.

 

Kedy medvedí cesnak zbierame?

Listy zbierame skoro na jar (marec-apríl), vyberáme mladé, čerstvé, nenapadnuté listy, ktoré pred prípravou dobre umyjeme. Sušené listy nemajú takmer žiadne liečivé účinky, preto zberáme iba množstvo, ktoré vieme okamžite spracovať.

medvedí cesnak recepty

 

Aké využitie má medvedí cesnak?

Čerstvé listy majú široké využitie v kuchyni ako súčasť zelených šalátov, polievok, môžeme ich pridávať do slaných pečených koláčov a knedlí,  pri príprave kváskového pečiva, pesta a omáčok. Takisto si z nich vieme pripraviť tinktúru, víno či kašu ako súčasť domácej lekárničky.

Tinktúra pomáha zvnútra pri liečbe vysokého krvného tlaku, na prečistenie krvi a ciev, v boji proti zvýšenému cholesterolu, rozťahuje cievy.

Víno z medvedieho cesnaku dezinfikuje tráviacu sústavu a zlepšuje trávenie po ťažkom jedle.

Kaša z medvedieho cesnaku (teda pomliaždené alebo zomleté listy) sa môžu použiť zvonku na dezinfekciu pokožky, pri doliečovaní rán a pod.

pesto

 

Zaujímavosť o medveďom cesnaku

Cesnak medvedí je jediná bylinka, ktorú neodporúčam sušiť. Sušením totiž stráca množstvo svojho liečivého potenciálu. Rovnako tak neodporúčam kupovanie sušeného cesnaku medvedieho, sú to zbytočne vyhodené peniaze za drahú vlákninu. Ak si ho chcete uchovať čo najdlhšie, najvhodnejšia je príprava tinktúry alebo pesta, ktoré môžete využiť celoročne. Tinktúra je jednou z najlepších pomôcok pri liečbe vysokého krvného tlaku a na prečistenie ciev. Užívať treba 1 lyžicu 1x denne.


Moje tipy

Cesnak medvedí pred použitím umyjeme, predsalen, zbierame ho v lese, kde naň mohlo vykonať potrebu akékoľvek zvieratko.

Cesnak je možné dopestovať aj vo vlastnej záhrade. Cibuľky sa dajú zohnať v záhradkárstve, prípadne si ich môžeme odobrať aj priamo v lese. Prosím, buďte však ohľaduplní k prírode! Doma j e potom potrebné vytvoriť podmienky pripomínajúce les. Vysaďte teda cibuľky pod stromy, na tienisté a vlhké miesto. Budú sa výborne rozrastať, hoci, pre mňa osobne je zber medvedieho cesnaku v spojení s prechádzkou v lese na nezaplatenie.

Cesnak medvedí je nenáročný na mrazenie. Aby sa listy v mrazničke nezničili, nevkladáme ich do mikroténového vrecka, ale radšej jednotlivé listy starostlivo uložíme do plytkej nádoby. Dajú sa tak ľahko vytiahnuť kedykoľvek počas roka, cesnak je rozmrazený za pár minút a chutí ako čerstvý.

Ak nechceme cesnak medvedí mraziť ani inak skladovať, ale použiť ho čerstvý, je potrebné odtrhnúť ho s dlhšími stopkami, vložiť ho do pohára s vodou a odložiť do chladničky. Takto vydrží cca 7 dní.


divý cesnak

 

4x recepty z medvedieho cesnaku

Na cesnaku medveďom milujem to, že má široké využitie v domácej lekárničke ako bylinka a v kuchyni zasa ako zelenina. Recepty z cesnaku medvedieho by si zaslúžili celú jednu knihu. Vybrala som pre vás moje obľúbené.

 

# 1: Pesto z medvedieho cesnaku

Toto pesto sa úžasne hodí napr. na ochutenie cestovín, môžeme ho natrieť len tak na krajec chlebíka, pridať do nátierky, pokvapkať ním pečenú rybu (napr. tresku), alebo ho podávať ako dip napr. k pečeným zemiakom.

Čo budeme potrebovať?

  • 2 hrste čerstvých listov medvedieho cesnaku
  • hrsť orechov podľa chuti (napr. vlašské, príp. píniové)
  • morskú/himalájsku soľ
  • 2 lyžice parmezánu (príp. iný tvrdý syr)
  • olivový olej

Ako budeme postupovať?

1. Listy medvedieho cesnaku umyjeme a usušíme, vložíme do mixéra, pridáme menšiu hrsť orechov, podľa chuti soľ (na začiatok radšej menej – max. 1/4 lyžičky) a parmezán.

2. Všetko spolu rozmixujeme, prilejeme olej tak, aby bolo pesto vláčne (nie suché) a dobre sa rozotieralo.

3. Hotovým pestom naplníme sklenené poháriky, na vrch nalejeme ešte trochu olivového oleja, aby pesto nevyschlo.

4. Uchovávame v chladničke, kde takto vydrží až do ďalšej sezóny.

 

Tip: Vegáni môžu syr z receptu vynechať.

pesto z medvedieho cesnaku

 

# 2: Polievka z medvedieho cesnaku

 

Čo budeme potrebovať?

  • cca 1-2 lyžice oleja (napr. repkový Flaviol)
  • 1 cibuľa
  • 2 zemiaky (môžeme vynechať)
  • 2 hrste čerstvého alebo mrazeného medvedieho cesnaku
  • morskú/himalájsku soľ
  • mleté čierne korenie
  • bio vegeta (príp. domáca) – voliteľné
  • kokosovú smotanu na zjemnenie – voliteľné

Ako budeme postupovať?

1. Na oleji osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľku.

2. Pridáme na malé kocky nakrájané zemiaky (môžeme vynechať), na väčšie kúsky nakrájaný čerstvý medvedí cesnak, osolíme, okoreníme podľa chuti a zalejeme vodou.

3. Keď sú zemiaky mäkké, polievku rozmixujeme ponorným mixérom.

4. Následne pridáme na zahustenie a zjemnenie polievky kokosovú smotanu (možné nahradiť klasickou smotanou na varenie), povaríme ešte 5-10 minút a podávame posypané nadrobno nakrájaným medvedím cesnakom.

polievka z medvedieho cesnaku

 

# 3: Chlieb s medveďou silou

 

Nie je nič lepšie ako upiecť si domáci voňavý chrumkavý chlebík od ktorého vonia celý dom a ak k tomu pridáte medvedí cesnak, je to ako symfónia :)

Chlebík si môžete pripraviť z kvásku alebo kvasníc, tu je recept z kvasníc, ale ak pravidelne kváskujete, nebudem pre vás problém tento recept si upraviť nachlieb z kvásku.

 

Čo budeme potrebovať?

  • 0,5 l teplej vody
  • 1 lyžicu trstinového cukru
  • 1 kocku bio droždia

Verzia z kvásku: Namiesto prvých 3 ingrediencií použijeme 200 g rozkvasu a ďalej použijeme ingrediencie nižšie.

  • 1 kg špaldovej hladkej múky
  • 1 lyžicu morskej/himalájskej soli
  • 1 lyžičku chlebového korenia (príp. mletú rascu)
  • 2 lyžice ľubovoľných semienok ( napr. ľanových, slnečnicových)
  • 1 lyžicu karobu
  • 1/2 lyžičky inulínu z topinambura (pre krajšie nadýchané cesto)
  • 2 lyžice oleja
  • 1 lyžicu octu
  • 1 lyžičku pesta z medvedieho cesnaku
  • hrsť čerstvého medvedieho cesnaku

Ako budeme postupovať?

1. Buď si najprv pripravíme kvások z prvých 3 ingrediencií, alebo použijeme rozkvas.

2. V druhej miske zmiešame múku, soľ, chlebové korenie, semienka, karob a inulín.

3. Pridáme k nim olej a ocot a rozkvas.

4. Vypracujeme cesto a necháme ho nakysnúť na teplom mieste asi 1/2 hodiny v prípade, ak sme použili droždie a cca 4 hodiny, ak sme použili kvások.

5. Následne pridáme pesto z medvedieho cesnaku a nadrobno nakrájané listy z medvedieho cesnaku.

6. Vypracujeme bochník, vrch cesta narežeme, aby počas pečenia chlieb dýchal a nepraskal, potrieme slanou vodou a dozdobíme rôznymi semienkami podľa chuti.

7. Pečieme prvých 10 minút pri teplote 200 °C a následne 50 minút pri teplote 180 °C.

8. Chlebík krájame až po vychladnutí.

kváskový chlieb

 

# 4: Víno z medvedieho cesnaku

Je to vynikajúci prostriedok na uvoľnenie hlienov z pľúc a pri tzv. mokrom kašli. Túto domácu medicínu si určite obľúbi aj mužská časť rodiny. ;-)

Čo budeme potrebovať?

  • čerstvý medvedí cesnak (množstvo, aké sa vojde do šálky s objemom 2 dl)
  • 3 dl bieleho vína
  • domáci med – voliteľné, množstvo podľa chuti

Ako budeme postupovať?

1. Nakrájané listy cesnaku medvedieho vložíme do hrnca spolu s vínom a varíme spolu asi 10 minút.

2. Po odstavení a vychladnutí nápoj precedíme a keď je vlažný, pridáme do neho podľa chuti med.

3. Užívame 3x denne 1 lyžicu.

recepty z medvedieho cesnaku

Viac o bylinkách, ktoré rastú bežne okolo nás nájdete v mojej knihe Bylinky z babičkinej záhrady. Obsahuje množstvo receptov na ich spracovanie, výrobu rôznych produktov do vašej domácej lekárničky aj pre krásu tela. A tiež moje osobné rady a tipy pri zbere a kombinácii byliniek a prípravu zdravej medicínky. Takisto ďalšie zaujímavé informácie zo sveta bylín nájdete aj na mojom blogu.

 

Množstvo super receptov ako napríklad nátierky ku chlebíku, placky, ku ktorým sa hodí pesto a pod. nájdeš aj v našich knihách Z fitka do kuchyne:

zdrave recepty

 

Nahliadni aj sem:

Množstvo skvelých receptov s medvedím cesnakom a inej jarnej zeleninky

Bryndzové krekry s medvedím cesnakom – tip na chutné pohostenie pre návštevy

Bryndzové recepty na 20 možných spôsobov

PhDr. Miriam Latečková

Redaktorka vo Fitshaker
Zdravým životným štýlom sa zaoberám takmer 15 rokov. K bylinkám ma priviedla choroba mojej dcéry a rýchlo ma presvedčili o svojej sile a účinku. Odvtedy sa venujem zdraviu na všetkých úrovniach. Organizujem detoxikačné pobyty, kde učím 7 dní ľudí zdravšie žiť www.detoxpobyt.sk, vydala som knihu Bylinky z babičkinej záhrady www.babickinebylinky.sk, robím kurzy, prednášky, píšem články, vediem obchodík so zdravou výživou Babičkina záhrada v Nitre a rovnaký eshop. Verím, že sa vďaka mojim článkom o bylinkách zamilujete do liečivej sily prírody rovnako ako ja. :-)
PhDr. Miriam Latečková

Článok bol pridaný dňa 29/03/2019 a zaradený do kategórie: KváskovanieOstatnéPečivoPolievkyReceptyVegetariánskeZdravie   |   Autor: PhDr. Miriam Latečková

Komentáre