Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

3x výživné jesenné polievky pre deti aj ostatných hladošov

jesenné polievky

Tiež patríš medzi milovníkov polievok? Ja si bez dobrej zeleninovej čas obeda ani neviem predstaviť. Dodá telu potrebné vitamíny a v tomto počasí nádherne zahreje celé telo. Zopár inšpirácií na obľúbené polievočky týchto dní nájdeš nižšie. Máme doma 2-ročné dievčatko, takže všetky sú baby-friendly. A ani jednu mi neofrflala. Hádam rovnako zachutia aj tvojej rodinke. :-)

# 1: Krémová karfiolovo-špenátová polievka

Ak potrebujem do drobca doplniť vitamíny, krémové polievočky to istia. Kombinovať sa dajú do zbláznenia. Karfiol pokojne nahraď brokolicou. Namiesto zemiakov zase môžeš prihodiť cuketu. Presne podľa toho, čo máš zabudnuté v špajzi. :-) Keď ju obohatíš aj o doma naklíčenú mungo fazuľu a pár kvapiek konopného oleja, tvoje telo sa ti len a len poďakuje.

Doba prípravy: cca 45 minút

Čo budeme potrebovať na cca 5 porcií?


  • 3 zemiaky

  • 1/2 karfiolu

  • vodu

  • 125 g čerstvého špenátu

  • morskú/himalájsku soľ, mletú rascu a kurkumu na dochutenie


Ako na to?

1

Do hrnca dáme zemiaky nakrájané na kocky a karfiol rozobraný na ružičky.

2

Zalejeme vodou a varíme do zmäknutia.

3

Následne vhodíme umyté špenátové lístky a varíme ešte pár minút.

4

Odstavíme, rozmixujeme a dochutíme.

V tejto podobe je vhodná pre drobcov už od 1. príkrmov po zavedení použitých druhov zeleniny (samozrejme, dochutená len troškou rasce)

TIP: Ja nezvyknem do krémových polievok pridávať krutóny z upečeného chlebíka, ale skôr ich obohatím o bielkoviny. K tejto polievke sa náramne hodila lyžica poctivého bieleho jogurtu, ale skúsiť môžeš tiež pridať kúsky mozzarelly alebo uvarené vajíčko. :-)

Výživové hodnoty na 1 porciu:

75 kcal

314 kJ

T:

0.33 g

B:

3 g

S:

15 g

V:

2.5 g

špenátová polievka

# 2: Výživná cícerová polievka s jačmennými krúpami

Vedela si, že strukoviny by si mala jesť aspoň 2-3 x týždenne? Ja ich zvyknem veľmi často prepašovať práve do polievky. Cícer obsahuje množstvo bielkovín, vlákniny a veľmi veľa železa. A varením sa žiadne z jeho cenných látok nestrácajú. Jačmenné krúpy sú skvelou obilninou, ktorá podporuje trávenie a prečisťuje organizmus. Parádne „kombo“ na tieto jesenné dni. Pokojne odporúčam podávať aj dieťatku cca od 1,5 roka.

Doba prípravy: cca 1 hodinu

Čo budeme potrebovať na cca 5 porcií?

  • ½ šálky cíceru
  • 2 hrste jačmenných krúpov
  • 2 mrkvy
  • 1 petržlen
  • petržlenovú vňať
  • himalájsku soľ, kurkumu, mletú rascu na dochutenie

Ako na to?

1

Cícer necháme cez noc namočený vo vode.

2

Ráno vodu zlejeme a vysypeme ho do hrnca.

3

Pridáme premyté jačmenné krúpy a zalejeme vodou. Necháme variť.

4

Po cca 20 minútach pridáme na kocky nakrájanú mrkvu a petržlen. Dolejeme vodu a varíme do zmäknutia (možno bude treba ešte priliať vodu, keď krúpy napučia).

5

Na záver pridáme nakrájanú petržlenovú vňať, dochutíme a pokvapkáme olivovým olejom alebo zjemníme maslom.

Výživové hodnoty na 1 porciu:

133 kcal

557 kJ

T:

1.3 g

B:

6 g

S:

24.5 g

V:

5.7 g

cícerová polievka

# 3: Sladká oranžová polievka s kokosovým mliekom

Výborná jesenná polievočka, ktorá v týchto dňoch krásne zahreje. Ak ju pripravíš bez kokosového mlieka, kľudne môžeš servírovať aj drobcovi po zavedení všetkých druhov zeleniny (dochutenú len rascou). Červená šošovica je najľahšie stráviteľnou strukovinou, ktorá patrí medzi prvé bielkoviny, ktoré u detičiek zavádzame. V tejto našej verzii je vhodná cca od 1,5 roka. Ak ju pripravuješ len pre veľkáčov, skvelo sa k nej hodí zázvor alebo čili. Tam platí zahriatie celého tela dvojnásobne. :-)

Doba prípravy: cca 45 minút

Čo budeme potrebovať na cca 5 porcií?

  • 1 batat
  • 1 veľkú mrkvu
  • 2 petržleny
  • cca 4 lyžice olivového oleja
  • 1/2 hrnčeka červenej šošovice
  • himalájsku soľ, drvenú rascu a kurkumu na dochutenie
  • 200 ml kokosového mlieka (ak má dieťatko viac ako 1,5 roka)

Ako na to?

1

Batat, mrkvu a petržlen nakrájame a chvíľku opekáme na olivovom oleji.

2

Následne zalejeme vodou a varíme asi 30 minút.

3

Pridáme červenú šošovicu, dolejeme prípadne ešte vodu a varíme do zmäknutia.

4

Polievku rozmixujeme, dochutíme a prilejeme k nej ešte kokosové mlieko. Ak je veľmi hustá, môžeme ju zriediť vodou a necháme prevrieť.

5

Skvele chutí pokvapkaná tekvicovým olejom a posypaná konopnými alebo tekvicovými semienkami.

Výživové hodnoty na 1 porciu:

313 kcal

1310 kJ

T:

16 g

B:

8.5 g

S:

34 g

V:

5 g

krémová polievka

Vybrala si si niektorú? Verím, že áno a prajem dobrú chuť! :-)

Viac polievok nájdeš aj v našich kuchárskych knihách Z fitka do kuchyne:

Fotka autora
Romana Cibulková
Redaktor vo Fitshaker

Milujem poctivé veci, nechávam sa inšpirovať šikovnými ľuďmi a bavím sa knižkami, varením a ďalšími maličkosťami, ktoré prináša každý deň. Robím veci, ktoré mi prinášajú radosť a tie zvyšné obmedzujem na minimum. :-) Som veľký fanúšik dobrého jedla, kvalitných potravín, pozitívneho myslenia a všetkého zdravého. A myšlienky z týchto oblastí budem s vami rada zdieľať.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.