Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Šťavnaté slivkové muffiny zo špaldovej múky

70 min
12 porcií
mafiny so slivkami

Potrebujeme: 

  • Na cesto:
  • 175 g špaldovej celozrnnej múky
  • 75 g konopnej múky (kúpiš v potravinách so zdravou výživou, prípadne môžeš nahradiť špaldovou múkou)
  • 2 lyžičky prášku do pečiva bez fosfátov
  • 1 bio vanilkový cukor
  • 70 g trstinového cukru
  • 2 vajíčka
  • 200 ml mlieka (plnotučného v kvalite BIO)
  • 85 ml kokosového oleja
  • Na náplň:
  • 500 g sliviek
  • 3 lyžičky hnedého cukru
  • 1,5 dl vody
mafiny so slivkami

V tomto ročnom období nám v záhradách dozrieva množstvo výživného ovocia. Hrušky, hrozno, broskyne, slivky - za tieto dary prírody sa ti poďakujú nielen chuťové bunky, ale aj tvoje telo. Urob si sladkú radosť vo forme slivkových muffiniek, ktoré si môžeš pripraviť na raňajky, na desiatu či ako dezert ku káve. Ukážem ti také, pri ktorých nemusíš trpieť výčitkami svedomia, pretože obsahujú samé zdravé vecičky. A že nebudú chutiť len tebe, ale aj celej tvojej rodine, tak o tom som presvedčená :-).

Slivky obsahujú až 70 % vody. Sú bohaté na vitamín C, vitamíny skupiny B alebo beta karotén. Z minerálnych látok naše telo zase doplnia o vápnik, horčík, fosfor, draslík, železo a síru. Určite ich zaraď do svojho jedálnička.

Ďalšou skvelou ingredienciou v našich zdravých muffinkách je konopná múka. Tým, že ju primiešaš k špaldovej múke, zvýšiš nutričnú hodnotu tejto maškrty. Konopná múka neobsahuje lepok, je zdrojom všetkých esenciálnych aminokyselín, vlákniny, prírodných fytosterolov a antioxidantov. Nezanedbateľné množstvo vyvážených mastných kyselín omega 3 a 6 a kyseliny gama-linolénovej urobí z týchto muffinov zdravú bombu :-).

Ako na to?

1

Najprv si vykôstkujeme slivky, ktoré nakrájame na kocky. Vložíme ich do hrnca, pridáme cukor a vodu a privedieme do varu. Stíšime teplotu a pomaly dusíme, kým sa voda neodparí a slivky nezískajú lekvárovú konzistenciu.

2

Špaldovú múku zmiešame spolu s konopnou múkou a práškom do pečiva. Pridáme trstinový cukor, vanilkový cukor, kokosový olej a mlieko. Všetko spolu dôkladne premiešame.

3

Z vajíčok oddelíme žĺtky od bielkov. Žĺtky pridáme k múke a z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý opatrne pridávame do cesta.

4

Do formy na muffiny poukladáme košíčky a lyžicou naplníme do polovice. Potom pridáme plnku zo sliviek a druhú polovicu košíčka doplníme cestom. Na vrch muffinu položíme ešte polovicu slivky a dáme piecť do vyhriatej rúry na cca 25 minút  na 180  stupňov.

5

Ak ti zostane slivková náplň, odlož ju do chladničky. Môžeš ju použiť neskôr, napríklad do raňajkovej kaše.

Výživové hodnoty na 1 ks:

223 kcal

T:

9 g

B:

6 g

S:

25 g

slivky recept
recept so slivkami
recepty zo sliviek

Prajem fantastickú chuť :-).

Fotka autora
Júlia Rašlová
Redaktor vo Fitshaker

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.