Doba prípravy: cca 1 hodina
Čo budeme potrebovať na 16 slimáčikov?
- 600 g špaldovej múky
- 240 ml vody
- 120 ml mlieka
- 80 g kokosového oleja
- 4 PL trstinového cukru
- 1 lyžičku soli
- 1 vrecúško BIO droždia (pre kváskomilky cca 120 g kvásku)
Na plnku:
- 3 PL ghee masla
- 1 PL cejlónskej škorice
- 2 PL medu
- pár kvapiek vanilkového extraktu
Ako budeme postupovať?
2. Suché ingrediencie poriadne premiešame a prilejeme k nim vlažnú zmes kokosového oleja, vody a mlieka. Opäť premiešame. Aby sme mali kysnuté cesto vláčne vymiešame ho rukou. Keď budeme mať cesto hotové, prikryjeme misku utierkou a dáme ju na teplé miesto na 20 minút kysnúť.
3. Teraz je čas na plnku. Zmiešaj si ghee maslo so škoricou a medom, a nakoniec pridaj pár kvapiek vanilkového extraktu. Plnku poriadne vymiešaj, aby sa všetky chute prepojili.
4. Plnku máš hotovú, môžeš sa ďalej venovať cestu. To by malo byť po 20 minútach krásne nakysnuté. Vyber si ho na pomúčenú dosku a vyvaľkaj ho na stredne hrubý plát cesta. Celé kysnuté cesto potom potri súvislou vrstvou škoricovej plnky a zroluj ho. Nakrájaj ho na asi 1,5 cm kúsky a rozlož na plech asi 5 cm od seba. Takto poukladané ich nechaj kysnúť ešte aspoň 10 minút. Rúru vyhrej na 180°C a peč v nej koláčiky 20 minút.
Poznámka: Slimáčiky na obrázku sú pečené s droždím.
Výživové hodnoty na 1 ks:
Kalorická hodnota | Tuky | Sacharidy | Bielkoviny |
1136 kJ 270 kcal | 10 g | 34 g | 5 g |
Ďalšie chutné kúsky nájdeš tu:
Fitness perník s pomarančovo-škoricovým krémom
Parené buchty s tvarohom bez výčitiek
Špaldové šišky na zdravý spôsob s tajnou ingredienciou :-)
Som Nika, šéfredaktorka Fitshaker blogu. Milujem turistiku, dobré jedlo, prechádzky a západy slnka pri mori. Najväčšou láskou je však pre mňa moja rodina. Ak práve nebehám za svojou dcérkou, pravdepodobne plánujem ďalší výlet do prírody s batohom plným dobrôt!