Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Lahodný pšenový nákyp, ktorý naštartuje trávenie

Už máš dosť tých tučných jedál, ktoré zbytočne zaťažujú trávenie? Urob si tento fantastický obed, ktorý ti pomôže späť do formy! Pšeno je bezlepkové a tento nákyp si budú môcť dopriať aj celiatici. Je bohatým zdrojom vitamínov a minerálov. Okrem toho, konzumácia pšena podporuje imunitu, detoxikuje telo a tráviaci systém. Má vplyv na pevnosť vlasov, nechtov a zubov. Napriek tomu, že má vyššiu energetickú hodnotu, môžeš si ho dopriať aj počas chudnutia, napríklad ako chutné raňajky alebo obed. Hlavne preto, že ti naštartuje metabolizmus a zdravé trávenie. Vychutnaj si ho v tomto nákype.
Čo budeme potrebovať na 6 porcií?

  • 300 g pšena

  • 600 ml vody

  • 130 g baby špenátu

  • 125 g syru (do 30 % tuku v sušine)

  • 100 g semienok (slnečnica, tekvica, či píniové oriešky)

  • 50 g sušených paradajok (nie v oleji)

  • 1 PL olivového oleja

  • 4 strúčiky cesnaku

  • 30 g masla

  • 1 vajce od šťastných sliepok (kúpiš vo farmárskych predajniach)

  • soľ


Ako budeme postupovať?
1. Pšeno nasypeme do sitka a 2 x prelejeme vriacou vodou, aby sme ho zbavili horkosti. Potom ho ešte premyjeme studenou vodou a vložíme do hrnca. Prilejeme vodu a prikryté dusíme, kým sa nám voda neodparí.
2. Na panvici si rozohrejeme olivový olej, pridáme pretlačený cesnak a chvíľu restujeme. Pridáme nakrájaný čerstvý baby špenát, nadrobno nakrájané sušené paradajky a polovicu semienok. Všetko spolu premiešame a restujeme asi 10 minút. Nakoniec pridáme maslo a miešame, kým sa nerozpustí.
3. Uvarené pšeno si presypeme do väčšej misy a pridáme zmes zo špenátu. Nakoniec primiešame nastrúhaný syr a vajce. Dochutíme soľou a všetko spolu dobre premiešame.
4. Zapekaciu misu si vytrieme maslom a pšenovú zmes vysypeme do misy. Dôkladne uhladíme. Dáme zapiecť do vyhriatej rúry na 200 stupňov. Zapekáme 10 minút. Po 10 minútach vyberieme z rúry a vrch pšena posypeme druhou polovicou semienok. Vrátime späť do rúry a dopekáme ešte 20 minút.
TIP: Môžeme podávať s čerstvým zeleninovým šalátom alebo domácou nakladanou kyslou kapustou.
pseno2
 
pseno3
 
pseno1
Prajem dobrú chuť!
Výživové hodnoty 1 porcie (asi 200 g):















Kalorická hodnotaTukySacharidyBielkoviny
1 671 kj
397 kcal
21 g43 g17 g
Fotka autora
Júlia Rašlová
Redaktor vo Fitshaker

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.