Čo budeme potrebovať?
- 80 g špaldovej celozrnnej múky
- 100 g vlažného mlieka
- 1 lyžicu kvásku
Suroviny dobre premiešame a necháme na kuchynskej linke prekvasiť 1-2 hodiny. Kvások sa naštartuje, čo vidíme podľa bubliniek.
Na cesto:
- 170 g špaldovej hladkej múky
- 100 ml oleja
- 150 g trstinového cukru
- 2 lyžičky vanilkového cukru
- 4 vajcia
- špaldovú krupicu na vysypanie formy
Ako budeme postupovať?
2. Pridáme ostatné suroviny aj so štartérom. Vymiešame hustejšie cesto bez hrudiek.
3. Misku s cestom prikryjeme najlepšie fóliou, aby cesto neobschýnalo a necháme 1 hodinu postáť.
4. Formu na bábovku vymastíme olejom a vysypeme krupicou. Cesto nalejeme do formy a necháme finálne prekvasiť asi 1 hodinu. Keď uvidíme na povrchu cesta aspoň pár bubliniek, bábovka môže ísť do rúry.
5. Pečieme vo vyhriatej rúre 50 minút pri teplote 180 °C. Správne upečenie testujeme špajdľou.
6. Hotovú bábovku vyklopíme z formy a necháme vychladnúť.
Dobrú chuť a do skorého kváskovania! :-)
Ďalšie zdravé recepty s kváskom, ktoré ťa budú zaujímať:
Máš chuť na parádny kysnutý koláč? Skús tieto voňavé škoricové slimáky
Domáce špaldové rožky, ktoré zvládneš aj ty!
Špaldové šišky na zdravý spôsob s tajnou ingredienciou :-)
Som zakladateľka online ženského magazínu Ženuškáreň, prostredníctvom ktorého ponúkam inšpiráciu a motiváciu ako žiť lepšie, zdravšie a kvalitnejšie. Napísala som knihu pre ženy Tvoja kniha do kabelky. Spolupodieľala som sa aj na tvorbe bestsellerov Z fitka do kuchyne, Fitness diár, Fitness kalendár. Žiť zdravo pre mňa znamená prijať samú seba so všetkými nedokonalosťami, nájsť rovnováhu a byť šťastná.