Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

5 tipov na raňajky podľa dĺžky prípravy

raňajky
Ahoj, výzva je tu! Je skvelé, že si sa odhodlala zmeniť svoj život. Už len to, že si začala je skvelý krok vpred. Veríme...nie, my vieme, že to zvládneš a budeš fit a šťastná. Základom každého dňa sú raňajky, ale to už iste vieš. My ti ponúkame 4 varianty a jeden víkendový bonus. Stačí, ak si vyberieš ten svoj recept a hurá do toho :-).

1. Vôbec nestíhaš (čas prípravy 5 min.)

Perfektný chia puding (aj na cesty)

Určite to poznáš, už večer pred spaním vieš, že ráno ťa čaká frmol a ty sa určite nestihneš ani naraňajkovať. Nevadí, nájdi si 5 minút pred spaním a priprav si raňajky už večer. Stačí ti na to malá uzatvárateľná nádobka, mandľové mlieko, chia semienka, 2 lyžičky mletých mandlí (alebo iných orieškov) a troška medu (odporúčame aj datľový sirup). Teraz je to už jednoduché. Všetky prísady zmiešaj dokopy a daj do chladničky. Do rána chia semienka napijú mlieko a tebe vznikne chutný puding, ktorý ti v chladničke vydrží aj pár dní. Šup s pudingom do kabelky a pribaľ si k nemu aj chutné jabĺčko :-).

5 tipov na raňajky podľa dĺžky prípravy

2. Máš chvíľu čas (čas prípravy 10 min.)

Ovsená kaša s granátovým jablkom

Si milovníčka ovsenej kaše? Tento recept je pre teba ako stvorený. Aby si tento recept zvládla za 10 minút, musíš si rozdeliť prácu. Na začiatok si daj do malého hrnca variť 3 dcl mlieka (môžeš použiť akékoľvek máš rada), pokiaľ sa ti mlieko bude variť vylúp si polovicu granátového jablka. Viac ako 3 minútky ti to nezaberie a druhú polovicu si zabaľ do potravinárskej fólie a odlož do chladničky. Keď sa ti na mlieku začnú robiť bublinky, pridaj ovsené vločky cca 4 lyžice a 1 lyžicu chia semienok. Krátko povar a na koniec pridaj, čo máš rada. Ja si vždy zvolím strúhaný kokos, no v obľube mám aj mandle alebo vlašské orechy. Ovsenú kašu prelej do misky a vmiešaj do nej semienka z granátového jablka. Tie vždy pridávaj až na koniec :-).

5 tipov na raňajky podľa dĺžky prípravy

3. Štvrť hodinka  (čas prípravy 15 min.)

Benediktínske vajíčko so zeleninou

Ak preferuješ začať svoj deň s niečim slaným, mám pre teba skvelý recept na benediktínske vajíčko. Na sporák si daj do menšieho hrnca variť osolenú vodu. Pokiaľ voda zovrie, môžeš si pripraviť hrianku (tá naša je zo špaldového chlebíka) a nakrájať zeleninu. Keď sa ti na vode objavia prvé bublinky, nalej si do šálky ocot a rozbi si do neho vajíčko. V hrnci vytvor lyžicou vír a vajíčko aj s octom tam vlej. Jemne zamiešaj a nechaj variť asi 3 minúty. Potom už len stačí, aby si na chvíľu dala vajíčko vysušiť do papierovej vreckovky a máš hotovo. Mňamka, čo? A ani to nebolo ťažké :-).

5 tipov na raňajky podľa dĺžky prípravy

4. S časom to nie je také kritické (čas prípravy 20 min.)

Dokonalé lievance bez výčitiek

Lievance! Kto by ich nemal rád. Ponúkame ti chutnú a zdravú alternatívu, ktorú si môžeš vychutnať bez výčitiek.

Čo budeme potrebovať?

  • 1 banán
  • 1 hrsť malín
  • 1 vajíčko
  • 1 hrsť strúhaného kokosu
  • 1 lyžičku chia semienok (voliteľné)
  • 2 lyžice medu (voliteľné)
  • 5-6 lyžíc ovsených vločiek (ak si celiatik, použi bezlepkové)

Ako budeme postupovať?

Zmiešame všetky ingrediencie dokopy. Ak je cesto riedke, pridáme ovsené vločky. Ak je naopak husté, neboj sa doliať trošku mlieka. Na panvici si rozpusť trochu kokosového oleja a vytvor lyžicou malé lievančeky. Peč z oboch strán asi 2 minúty. Môžeš si ich natrieť domácim džemom, arašidovým maslom alebo si môžeš vytvoriť horúce ovocie ako my. Stačí, ak si na panvičku dáš hrsť mrazeného ovocia a pridáš lyžicu javorového sirupu. Horúce ovocie je hotové! Môžeš ho podávať spolu s lievancami :-).
5 tipov na raňajky podľa dĺžky prípravy

5. Víkendový bonus (máš času, koľko len chceš)

Špaldová vianočka s mletými mandľami a javorovým sirupom

Už ako malá som milovala vianočku. Jej vôňa ma šteklila v nose cez víkendové rána skôr, než som otvorila oči. Keď som zistila, že jej príprava je vlastne veľmi jednoduchá, stala sa súčasťou našich sobotných i nedeľných rán :-).

Čo budeme potrebovať?

  • 250 g hladkej špaldovej múky
  • 200 g polohrubej špaldovej múky
  • 50 g mletých mandlí
  • 6 lyžíc javorového sirupu
  • 2 žĺtky
  • 100 g ghee masla
  • 50 g kokosového oleja
  • 20 g čerstvého droždia
  • 2 dcl vlažného mlieka
  • 1 lyžičku trstinového cukru
  • štipku soli

Ako budeme postupovať?

Začneme tým, že si z vlažného mlieka, droždia a trstinového cukru vyrobíme kvások. Pokiaľ bude kvások kysnúť, zmiešame si ostatné ingrediencie do väčšej misy. Prilejeme hotový kvások a rukou vypracujeme vláčne cesto, ktoré potom necháme v teple odpočívať aspoň hodinu. Po hodine si cesto vyberieme na pracovnú dosku a vytvarujeme z neho podlhovastý bochník, ktorý následne rozdelíme na sedem rovnakých častí. Každú časť ušúľame do tvaru podlhovastého valčeka. Na spodnú časť vianočky použijeme štyri valčeky, ktoré spletieme do vrkoča. Následné na vrch položíme vrkoč spletený zo zvyšných troch častí. Celé to potrieme rozpusteným ghee maslom a dáme piecť na 20-30 minúť do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Po upečení môžeme vianočku potrieť rozšľahaným vajíčkom. A nezabúdaj, daj si jeden maximálne dva kúsky natreté chutných domácim džemom či medom :-).

5 tipov na raňajky podľa dĺžky prípravy

Veríme, že sme ťa aspoň trochu inšpirovali a ty raňajky nevynecháš ani keď nebudeš stíhať. Držíme ti palce na ceste za tvojim snom a nezabúdaj, zvládneš to! :-)

Fotka autora
Nika Klasko
Šéfredaktorka vo Fitshaker

Som Nika, šéfredaktorka Fitshaker blogu. Milujem turistiku, dobré jedlo, prechádzky a západy slnka pri mori. Najväčšou láskou je však pre mňa moja rodina. Ak práve nebehám za svojou dcérkou, pravdepodobne plánujem ďalší výlet do prírody s batohom plným dobrôt!

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.