Zdravý obed či večera za pár EUR: Pečená koreňová zelenina s bryndzou

Túto chutnú zeleninku si môžeme pripraviť napríklad ako zdravú prílohu, ale aj ako samostatné jedlo. Koreňová zelenina dobre zasýti, zahreje organizmus a na ľahkú zimnú večeru je ako stvorená. Je tiež lacná, dobre dostupná a typická pre našu zemepisnú šírku. Obsahuje veľa dobrých živín pre naše telo a dajú sa z nej pripraviť rôzne chutné jedlá. So štipkou fantázie a skombinovaním netradičných surovín dostaneme úplne nové chute a vytvoríme fantastické zdravé jedlo.

Doba prípravy: 55 minút

Čo budeme potrebovať na 3 porcie?

  • 1 batat
  • 2 zemiaky
  • 2 mrkvy
  • 1 petržlen
  • 1/2 zeleru
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 1 lyžičku morskej/himalájskej soli
  • 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 1/2 lyžičky mletého čili
  • 1 lyžičku kari korenia
  • 1/4 lyžičky sušeného zázvoru
  • 1/2 lyžičky sušeného koriandra
  • 1 lyžičku sušeného cesnaku
  • 1/2 lyžičky sušeného tymiánu
  • 4 lyžice olivového oleja
  • 125 g bryndze

Ako budeme postupovať?

1. Zeleninu umyjeme a ošúpeme. Batat a 1 zemiak necháme v šupke. Zeleninu nakrájame na zhruba rovnaké kusy – pásiky alebo krížalky.

2. V malej mištičke zmiešame všetky koreniny.

3. Všetko dobre zmiešame a nasypeme na zeleninu. Pridáme asi 4 lyžice olivového oleja a rukami premiešame, aby sa zmes dostala na všetky kúsky.

4. Zeleninu dáme na plech a vložíme do rúry vyhriatej na 220°C. Pečieme cca 45 minút.

5. Upečenú zeleninu podávame s rozdrobenou bryndzou, prípadne aj s čerstvou cibuľkou.

 

TIP: Zmes korenia si môžeme pripraviť aj inú, podľa toho, akú máme radi. Môžeme pridať napr. 1 lyžičku kurkumy, či použiť aj hotové zmesy korenia ako sú napr. garam masaly, či korenie piatich vôní, ktoré obsahuje napríklad klinčeky či fenikel. Každý nech si dochutí podľa seba.

bataty

 

zmes korenia

 

pecena zelenina

 

zemiaky s bryndzou

Prajem Ti príjemný kulinársky zážitok! ;-)

 

Ďalšie fantastické recepty nájdeš aj v našich knihách Z fitka do kuchyne:

kuchárske knihy

 

Aj tieto recepty ťa môžu zaujať:

Zeleninová quinoa panvička s čiernymi olivami

Cícerovo-šampiňónový guláš

Šalát s cviklou a balkánskym syrom

Lívia Šuľová

Pohyb a zdravá strava boli vždy súčasťou môjho životného štýlu. Vďaka tejto záľube som začala písať sladký fitness blog –www.fitnessdezerty.sk. Baví ma pripravovať zdravšie verzie obľúbených sladkostí a vymýšľať nové kreácie. V receptoch sa snažím zvýšiť obsah bielkovín, znížiť obsah sacharidov a použiť zdravé tuky. Na mojom blogu nájdete širokú škálu receptov, ktoré vznikajú v priebehu roka, podľa toho, čo si môžem práve dovoliť. Takže niektoré sú výživnejšie, iné diétnejšie. Ale všetky sú super chutné ;-)
Lívia Šuľová

Článok bol pridaný dňa 18/01/2018 a zaradený do kategórie: ReceptyVegetariánske   |   Autor: Lívia Šuľová

Komentáre