Všetky
Recepty
Zdravie
Všeobecné
Cvičenie
Stravovanie
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
LETO
Fit pobyty a dovolenky

Vyprážaný karfiol s odľahčenou tatarkou

60 min
4 porcie
vyprazany karfiol

Potrebujeme: 

  • 1 karfiol (500 g)
  • 50 g hladkej špaldovej múky
  • 80 g panko strúhanky
  • 2 vajíčka
  • 1 PL olivového oleja
  • 1 ČL sušeného cesnaku
  • 1 ČL mletej údenej papriky
  • soľ
  • --
  • Na tatárku:
  • 100 g odtučneného gréckeho jogurtu
  • 40 g majonézy (príp. majonézy light)
  • 1 ČL plnotučnej horčice
  • 2-3 kyslé uhorky
  • malú cibuľu
  • citrónovú šťavu
  • mleté čierne korenie
  • soľ
  • --
  • Na podávanie:
  • 800 g nových zemiakov
  • 2 hrste petržlenovej vňate
  • 2 PL olivového oleja
  • mleté čierne korenie
  • soľ
vyprazany karfiol

Aj táto obľúbená klasika sa dá pripraviť v menej kalorickej, no rovnako chutnej verzii. Perfektne chrumkavý „vysmážaný“ karfiol takmer bez tuku pripravíme vďaka teplovzdušnej fritéze. S menej kalorickou tatarkou nám zas pomôže grécky jogurt, ktorý si však vďaka podielu majonézy chuťovo nikto nevšimne. Karfiol podávaj s varenými zemiačikmi a nešetri petržlenovou vňaťou.

👉 Ak máš rada zdravé recepty, pri prihlásení na fitshaker.sk nájdeš vo svojom profile (v časti Na stiahnutie) e-booky plné inšpirácie – pre mäsožravcov, vegetariánov aj vegánov.

Ako na to?

1

Karfiol rozdelíme na ružičky a v poriadne osolenej vode ich povaríme cca 5 minút.

2

Ružičky obalíme v múke, rozšľahanom vajíčku a v strúhanke premiešanej s cesnakom a údenou paprikou.

3

Karfiol pofŕkame olejom a v teplovzdušnej fritéze ho pečieme 15 minút pri teplote 180°C.

4

Na tatarku premiešame majonézu s jogurtom a horčicou.

5

Pridáme najemno nakrájanú cibuľku, kyslé uhorky a tatarku dochutíme soľou, mletým čiernym korením a citrónovou šťavou.

6

Nové zemiaky očistíme (netreba ich šúpať) a v osolenej vode povaríme domäkka.

7

Zemiaky scedíme a na oleji ich krátko opečieme, dochutíme soľou a mletým čiernym korením.

8

Na záver do nich vmiešame nahrubo nasekanú petržlenovú vňať a odstavíme z plameňa.

9

Karfiol podávame so zemiakmi a tatarkou.

Výživové hodnoty na 1 porciu:

502 kcal

2108 kJ

T:

20 g

B:

17 g

S:

67 g

V:

8 g

Želám ti príjemnú dobrú chuť!

Ak popri zdravom jedle hľadáš aj spôsob, ako sa cítiť fit a plná energie, na Fitshakeri nájdeš viac ako 30 cvičebných programov – od rýchlych tréningov až po relaxačné cvičenia. Vyber si ten, ktorý ti najviac sadne, a cvič v pohodlí domova, kedykoľvek máš chuť.

fitshaker
Fotka autora
Simona Malková
Redaktorka vo Fitshaker

Väčšinu času trávim práve v kuchyni - varením, fotením alebo natáčaním videoreceptov. Tvorbe receptov sa venujem už takmer dekádu a zameriavam sa najmä na zdravšie a jednoduché recepty, ktoré pripravujem z dostupných ingrediencií. Moju tvorbu zdieľam na Instagrame so skvelou komunitou, zároveň som aj autorkou kuchárskej knižky s každodennými receptami. Voľný čas najradšej trávim cestovaním a vysedávaním pri dobrej káve v útulných kaviarňach.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.