Výborná, zdravá štrúdľa ako od babičky a v nej…hrozno :-)

Hrozno má momentálne svoju sezónu a ja som mala chuť na klasiku v zdravšom šate. Štrúdľa zo špaldovej múky plnená hroznom, je ideálna na privítanie jesenného počasia v rodinnom kruhu. Dopraj si toto chutné ovocie, nakombinuj ho s tvarohom alebo makom, a už ti nič nebráni užívať si pohodičku pri oberačke :-).

Čo budeme potrebovať na 2 štrúdle:

Na cesto:

  • 300 g hladkej špaldovej múky
  • 2 vajcia od sliepok z voľného chovu
  • 2 PL oleja
  • štipku soli
  • pár kvapiek octu
  • 125 g kvalitného masla
  • 100 ml vody

Maková plnka:

  • 400 g mletého maku
  • 125 g trstinového cukru
  • 200 ml smotany na varenie (10%-tnej)
  • 300 g červeného hrozna

Tvarohová plnka:

  • 500 g tvarohu
  • 1 vajce od sliepok z voľného chovu
  • 100 g trstinového cukru
  • 300 g bieleho hrozna

Ako budeme postupovať?

1. Múku preosejeme do misky a pridáme vodu, vajce, olej, štipku soli a pár kvapiek octu. Vypracujeme cesto, ktoré pre lepšie zapracovanie surovín hádžeme o pracovnú dosku tak dlho, kým nie je úplne hladké. Cesto po vypracovaní necháme odležať 25 minút na teplom mieste. Zatiaľ si urobíme plnky.

2. Mak nasypeme do misky a zmiešame s cukrom. Smotanu na varenie zohrejeme, vylejeme do maku a premiešame. Ak sa nám bude zdať mak ešte sypký, opatrne dolejeme ešte trocha smotany.

3. Tvaroh dáme do druhej misky, pridáme cukor, vajce a všetko spolu dobre premiešame.

4. Cesto rozdelíme na dve časti. Na stôl si položíme starší obrus, posypeme ho múkou a rozvaľkáme na ňom cesto najtenšie ako sa dá. Potom rukami ešte vyťahujeme, až kým je cesto úplne tenučké.

5. Keď máme cesto vytiahnuté pokvapkáme ho rozpusteným maslom. Po celom ceste rovnomerne rozotrieme tvarohovú plnku. Do jednej polovice tvarohu dáme biele hrozno.

6. Na koncoch štrúdle založíme kraje a štrúdľu pomaly stočíme. Preložíme na plech s papierom na pečenie, potrieme vajíčkom a popicháme vidličkou. Takto pripravenú štrúdľu vložíme do vyhriatej rúry na 200 stupňov a pečieme cca 30 minút. Nezabúdajme na to, že každá rúra pečie inak :-).

7. Tento istý postup zopakujeme s makovou plnkou a červeným hroznom.

8. Keď sú štrúdle upečené potrieme ich vodou, aby cesto zmäklo a necháme vychladnúť.

špaldová štrúdľa a biele hrozno

tvarohová štrúdľa s bielym hrozno

maková štrúdľa a hrozno

špaldová štrúdľa, mak a hrozno

Ak sa už aj tebe zbiehajú slinky na tieto dobroty tak ako mne, neváhaj a pusti sa do pečenia :-).

Sladkú chuť!

 

Jesenné vychytávky na každú príležitosť:

Fantastická jesenná hokkaido polievka s kokosovým mliekom a chilli hotová za 10 minút!

Prečo jesť sladké zemiaky alias bataty? 3 netradičné, zdravé recepty TU!

Nie je hrozno ako hrozno. Aké sú výhody tohto božského ovocia?

Júlia Rašlová

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.
Júlia Rašlová

Článok bol pridaný dňa 26/09/2016 a zaradený do kategórie: Fitness dezertyRecepty   |   Autor: Júlia Rašlová

Komentáre