Sezónu gaštanov treba maximálne využiť. Gaštany, na rozdiel od iných orechov, v sebe majú omnoho menej tuku, obsahujú mnoho živín, kyselinu listovú, vitamíny a pomôžu aj tvojmu metabolizmu. Gaštanová torta v tomto období musí byť! Tak neváhaj, a ukuchti si gaštanovú pochúťku, v ktorej nenájdeš aj zrnko múky. Tak sa do toho pustime :-)
Ako na to?
1
Formu na pečenie s priemerom 17 cm vytrieme bezlaktózovým maslom a vysypeme bezlepkovou múkou. Z bielkov, so štipkou soli, vyšľaháme tuhý sneh.
2
Žĺtky s gaštanovým pyré vyšľaháme do peny a jemne primiešame sneh. Cesto prejeme do formy a dáme do rúry rozohriatej na 180 stupňov a pečieme asi 40 minút.
3
Korpus vyberieme a necháme vychladnúť na mriežke. Zo sójovej alebo klasickej smotany a z kakaa vyšľaháme šľahačku a ručne primiešame nahrubo nastrúhané gaštanové pyré.
4
Na korpus najprv rozotrieme domáci džem a potom vychladený gaštanovo-kakaový krém. Posypeme plátkami mandlí alebo kokosu a umiestnime do chladničky. Počkáme, kým krém stuhne a môžeme podávať.
Poznámka: Koláčik si môžeš upiecť aj na plech a budeš z neho mať klasický zákusok.
Výživové hodnoty na 1 ks:
228 kcal
958 kJ
T:
11 g
B:
5 g
S:
25 g
V:
2 g
Želám sladkú chuť :-)
Recepty na zdravé sladkosti nájdeš aj v našich knihách:
Som zakladateľka online ženského magazínu Ženuškáreň, prostredníctvom ktorého ponúkam inšpiráciu a motiváciu ako žiť lepšie, zdravšie a kvalitnejšie. Napísala som knihu pre ženy Tvoja kniha do kabelky. Spolupodieľala som sa aj na tvorbe bestsellerov Z fitka do kuchyne, Fitness diár, Fitness kalendár. Žiť zdravo pre mňa znamená prijať samú seba so všetkými nedokonalosťami, nájsť rovnováhu a byť šťastná.