Prečo nesie prívlastok kráľovský?
Strom orecha potrebuje cca 5-7 rokov, kým prvýkrát zarodí. Čakať sa však oplatí – ďalších asi 100 rokov sa bude jesenný zber opakovať vo väčšom, či menšom rozsahu. Orech totiž máva dobrú úrodu každým druhým rokom. Po pôvode prívlastku „kráľovský“ môžeme pátrať na základe jeho rozmerov, aj na základe obsahu látok potrebných pre naše telo. Čo sa týka prvej dimenzie (pre zaujímavosť), priemerná výška stromu orecha je 15 metrov, jeho majestátna koruna má priemer asi 12 metrov a na jednom jedinom strome vyrastie okolo 4 000 orechov! Kto by povedal, že takýto obor je tak náchylný na mrazy? Nie však jeho plody. K tomu sa však dostaneme neskôr.
Uznávam, že vzhľadom na svoje úctyhodné rozmery, nie je jednoduché vysadiť si orechový strom, kde sa nám zachce. Avšak vzhľadom na vzácny obsah ukrytý vo vnútri škrupiniek stojí zato zaobstarať si nejakú zásobu vlašských orechov.
Orechy sú bohaté na bielkoviny, a tak môžu čiastočne alebo úplne nahradiť živočíšne bielkoviny, ktoré bežne získavame predovšetkým z mäsa. Okrem toho skrývajú v sebe vitamíny (hlavne E, vitamíny skupiny B), minerály (predovšetkým horčík, draslík, vápnik, zinok) a balastné látky. Dobrou správou je, že neobsahujú laktózu a lepok. Konzumáciou malého množstva orechov alebo orechového masla znižujeme riziko vzniku srdcovo-cievnych chorôb, niektorých druhov rakoviny, žlčových kameňov a cukrovky 2. typu.
V porovnaní s ostatnými typmi orechov (mandľami, arašidmi, pistáciami, lieskovcami, para, pekanovými, píniovými a makadamovými orechmi) vyhrávajú vlašské orechy v kategórii „obsah antioxidantov“. Ich sila v boji proti voľným radikálom je umocnená vysokým obsahom vitamínu E, ktorý je preslávený tým, že voľné radikály výborne odchytáva, a tak chráni telo pred poškodením bunkových membrán.
Mnoho druhov orechov sa dá zadovážiť v praženom alebo inak upravenom stave (solené, namáčané v čokoláde, obaľované v rôznych slaných prichutených zmesiach). Ani nemusíme hovoriť, že všetky tieto ochucovadlá iba pridávajú kalórie, nie sú však nijako prínosné pre naše zdravie. Navyše, pražením sa strácajú biologicky cenné látky (napr. sa ničí vitamín B1 a poškodzujú sa aj bielkoviny). Proste, takto orechy nejedzte!
Mnoho ľudí sa obáva konzumácie orechov kvôli svojej hmotnosti, keďže orechy sú bohaté na tuk a sú vysoko kalorické. Je to pravda, avšak orechy nás dokážu zasýtiť na dlhú dobu (a tým v konečnom dôsledku prijímame menej energie). A čo je skvelé, tuk ktorý sa v nich nachádza, neprispieva k upchávaniu ciev, pretože ide o hodnotné omega 3 a omega 6 mastné kyseliny. Aj tu platí, že ak orechy konzumujeme s mierou, t.j. asi 6 ks vlašských orechov denne, profituje z nich naše zdravie, ale neodrazí sa to na hmotnosti.
Sami si môžeme orechy spracovať už koncom júna, kedy sa ešte zelené zbierajú a namáčajú v rôznom druhu alkoholu. Ak ste boli na dovolenke v Chorvátsku, určite ste ochutnali alebo ste si priniesli recept na dobrú orechovicu. Pre svoju špecifickú chuť sa dá tento likér piť ako digestív v malom množstve po jedle – prečisťuje totiž žalúdok a pečeň, pôsobí upokojujúco pri slabosti žalúdka a dokonca pomáha ľuďom, ktorí majú problémy s hustejšou krvou. Z vlastnej skúsenosti môžem potvrdiť, že najlepšie chutí, keď pár mesiacov odstojí.
V tekutom stave požívali bohatstvo orecha kráľovského aj naše babičky. A to varením čaju z orechových škrupiniek. Škrupinky nechali namočené po dobu 12 hodín vo vode a tento výluh spolu so škrupinkami povarili. Takýto čaj sa pil pri silnom kašli a svojou schopnosťou rozpúšťať hlieny prinášal výraznú úľavu.
Čo znamená, ak je orech horký?
Horkosť orechov je zradná, pretože môže znamenať dve úplne odlišné veci. Väčšina čerstvých orechov je horká, ale táto horkosť je normálna a pochádza zo šupky. Odstránením šupky sa trochu z tej horkosti stratí (za cenu hnedých prstov :-) ). Niektoré odrody sú horké viac ako iné. S touto estetickou chybičkou si vieme poradiť tým, že ich usušíme v rúre, a tým nadobudnú sladšiu chuť.
Pozor však na iný typ horkosti, ktorý je sprevádzaný väčšinou plesňami a žltnutím plodu. Na pokazené orechy veľký pozor! Ako ich spoznáme? Majú väčšinou horkú alebo kyslú chuť, či inú pachuť. A tiež voňajú akoby rybacinou. Sú tmavšej alebo žltkastej farby, niekedy fľakaté. A pleseň zbadáme voľným okom. Všetky tieto prejavy sú znakom oxidácie tukov, ktorá je spôsobená zlým skladovaním. Zoxidovaný tuk je vlastne cholesterol a jeho vplyv na naše zdravie, pardon, na choroby, je široko-ďaleko známy. Ako ich teda skladovať, aby nezoxidovali?
Ako sme už spomínali vyššie, strom orecha kráľovského je veľmi náchylný na mrazy. To neplatí o jeho plodoch. Lúpané v celku alebo mleté vydržia v papierových vreckách v mrazničke v relatívne dobrom stave aj celú zimu. Musíme si dávať pozor na preberanie cudzích pachov. Orechy majú vysokú schopnosť nasiaknuť pachom z iného jedla. Preto je vhodné papierové vrecká zabaliť napr. ešte do igelitových. Na kratšie uskladnenie je vhodné ich dať len do chladničky do sklenenej uzatvárateľnej nádoby.
Prečo orechy strácajú na svojej cennosti pri skladovaní?
Je to práve obsah zdravých tukov, ktoré sú náchylné na oxidáciu, ktorá sa prejaví už spomenutou horkou chuťou orechov. Tuky podliehajú oxidácii hlavne pôsobením tepla a svetla. A ako spoznáme zoxidovaný tuk v orechoch? Prejavuje sa žltými fľakmi na plode (čo nemáme šancu spozorovať, keď je ten orech napr. namáčaný v čokoláde – ďalší dôvod, prečo ich nekupovať).Oxidácia tuku prebieha aj za prítomnosti kyslíka. Preto si radšej kupujme vákuovo balené vlašské orechy, ktoré tak vydržia 3 x dlhšie v zdravom, nezoxidovanom stave.
Čo by sme nikdy nemali kupovať?
Je to mletý vlašský orech, pretože, podobne ako pri instantnej káve, nemáme šancu vedieť, z akých plodov boli namleté. Situácia je trochu lepšia pri lúpaných orechoch, ale aj tam už došlo pôsobením svetla k strate kvality zdravých tukov, ktoré sa tak prakticky stávajú bezcennými, ba dokonca škodlivými.
Kto je garantom najvyššej kvality vlašských orechov?
Okrem dobrého a spoľahlivého predajcu predsa príroda sama. Tým, že ich obalí do tvrdej šupky a chráni ich tak pred svetlom. Ak máme priestor, uskladňujme ich tiež nevylúpané na suchom a chladnom mieste.
Zdroj fotiek: flickr.com (Creative Commons)
Som inštruktorka Aerobiku, Zumby a Interval tréningu. Taktiež som šťastnou maminou dvoch chlapčekov. Prispievanie na blog fitshaker.sk považujem za úžasnú možnosť podeliť sa so svojimi poznatkami a skúsenosťami s ďalšími nadšencami športu a zdravého životného štýlu.