Vianočná tekvicová krémová polievka s jablkom, zázvorom a škoricou

Vianoce sa pre mňa síce neodmysliteľne spájajú s kapustnicou, ale tá sa však nedá jesť každý deň a pred alebo po vianočnej hostine padne dobre aj ľahká zeleninová polievka. Tekvicová sa dá pripraviť na veľa spôsobov, záleží, či ju máš radšej na kyslo alebo na sladko a aké doplnkové suroviny si k tekvici vyberieš. Ja som už doma vyskúšala všelijaké kombinácie a táto vianočná patrí medzi naše obľúbené :-).

Doba prípravy: 60 min

Čo budeme potrebovať na 6 porcií?

  • 1 stredne veľkú tekvicu hokkaido (moja vážila po zbavení jadierok a nakrájaní cca 700 g)
  • 2 jablká, preferuj kyslejšie (moje vážili spolu cca 400 g)
  • 1 lyžicu kokosového oleja (bez vône)
  • 2 lyžičky nastrúhaného zázvoru (ak robíme recept pre deti, použijeme sušený zázvor)
  • 2 lyžičky mletej škorice
  • šťavu z citróna
  • 120 g pekanových orechov (cca 20 g na porciu)
  • tekvicový olej na pokvapkanie (voliteľné)

Ako budeme postupovať?

1. Tekvicu a jablká zbavíme jadierok a nakrájame na kocky.

2. V hrnci na miernom plameni zohrejeme kokosový olej a pridáme nastrúhaný zázvor, chvíľku popražíme.

3. Následne pridáme jablká a škoricu a podlejeme trochou vody, cca 1 dl. Prikryjeme pokrievkou a dusíme 15 minút.

4. Potom pridáme tekvicu a zalejeme vodou, množstvo zvolíme podľa toho, akú hustú polievku chceme mať. Varíme ďalších 20 až 30 minút.

5. Po uvarení polievku rozmixujeme a pridáme do nej citrónovú šťavu. Na tanieri posypeme nasekanými a praženými pekanovými orechmi a pokvapkáme tekvicovým olejom.

 

Tip: Pekanové orechy môžeme nahradiť vlašskými alebo lieskovými. Ak máme doma sušené jablká, odporúčam ich pridať tiež.

tekvicová polievka

Prajem dobrú chuť a krásne pokojné sviatky! :-)

 

Viac chutných receptov nájdeš aj v našich knihách:

 

Možno ťa zaujme aj niečo z tohto:

Pečené kačacie stehná: tip na slávnostný obed

Kuracie rezne plné bielkovín inak

Hruškový punč: skvelý na vianočné dni

Bohdana Tandlich

Článok bol pridaný dňa 22/12/2019 a zaradený do kategórie: PolievkyReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 2 rokovVianočné   |   Autor: Bohdana Tandlich

Komentáre