Už vieš čo zajtra na raňajky? Paradajková pomazánka na domácom chlebe

Upiekla si si domáci chlebík a nevieš čo naň? Nech sa páči. Rýchla a chutná paradajková pomazánka s olivami. Pokiaľ si vieš upiecť kváskový chlieb si šikulka. Pre tých, ktorý tento level v pečení chleba ešte nezvládajú, ponúkam recept na jednoduchý domáci chlieb, ktorý je do dvoch hodín na stole. Pokiaľ chcem vytvoriť slávnostnejšiu verziu chleba, pridám do cesta nakrájané sušené paradajky a olivy.

Čo budeme potrebovať na cca 4 porcie?

  • 150 g feta syru (môžeš použiť aj kozí alebo iný mäkký syr)
  • 6 ks čiernych olív
  • 2 ks menších paradajok
  • 1 pl olivového oleja

Ako budeme postupovať?

1. Do hrnca dáme zovrieť vodu. Paradajkám nakrojíme šupku do kríža a vložíme ich do vriacej vody na 3 minúty.

2. Paradajky vyberieme, necháme trocha vychladnúť, ošúpeme šupu a nakrájame ich na menšie kúsky.

3.  Na panvici si rozohrejeme olivový olej, pridáme paradajky a chvíľu ich dusíme.

4.  Keď sú paradajky udusené, necháme ich vychladnúť.

5.  Feta syr roztlačíme vidličkou v hlbšej nádobe.

6.  Pridáme udusené paradajky a olivy.

7.  Všetky suroviny rozmixujeme tyčovým mixérom na hladkú pomazánku.

8.  Pomazánka je ideálna na domácom chlebíku s bohatou porciou zeleniny.

TIP: Pokiaľ použiješ feta syr, nátierku nesoľ, syr je dosť slaný.

paradajková pomazánka

pomazánka na chlebe

pomazánka v miske

Recept na jednoduchý domáci chlieb

Čo budeme potrebovať?

  • 1 kg hladkej špaldovej múky
  • 2 ks sušeného droždia (pre milovníčky kvásku cca 200 g kvásku)
  • 4 pl olivového oleja
  • 4 čl soli
  • 750 ml vlažnej vody
  • 4 čl rasce
  • semienka podľa chuti

Ako budeme postupovať?

1. Do misy vysypeme múku.

2. Pridáme droždie, olivový olej, soľ, rascu a semienka.

3. Pomaly prilievame vodu a vypracujeme vláčne cesto. Cesto nesmie byť ani veľmi riedke, ani veľmi husté, preto prilievame vodu opatrne.

4. Cesto miesime tak, aby sme ho čo najviac prevzdušnili a dostali do neho čo najviac vzduchu.

5. Keď je cesto vypracované prikryjeme ho utierkou a necháme na teplom mieste hodinu kysnúť.

6. Pripravíme si plech, ktorý vytrieme olejom a vysypeme múkou.

7. Po vykysnutí cesto preložíme na pomúčenú dosku a ešte dobre premiesime a vytvoríme jeden veľký alebo dva menšie bochníky.

8. Takto pripravené bochníky preložíme na plech a vložíme do rúry, ktorú sme vyhriali na 250 stupňov a pečieme 20 minút.

9. Po dvadsiatich minútach znížime teplotu v rúre na 180 stupňov a dopekáme ešte 45 minút.

10.Po upečení chlieb vyberieme z rúry a potrieme vodou.

POZNÁMKA: Chlebík na obrázku je pečený s droždím.

pomazánka na tanieri

Poctivé a zdravé raňajky sú na stole. Dobrú chuť! :-)

 

Ďalšie raňajkové tipy nájdeš aj tu:

Nadýchané domáce žemličky s kurkumou

Parádne bezlepkové palacinky ako od babičky

Famózne cícerové lievance s bryndzovým krémom

Júlia Rašlová

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.
Júlia Rašlová

Článok bol pridaný dňa 14/10/2016 a zaradený do kategórie: NátierkyPečivoRaňajkyReceptyVegetariánske   |   Autor: Júlia Rašlová

Komentáre