Vymeň kaiserky zo supermarketov alebo iné dopekané pečivo za niečo špeciálne! Doma upečené, voňavé žemličky. Ak si myslíš, že príprava podobnej dobroty bude pre teba náročná, ešte si neskúšala tento recept. Priprav si deň vopred a na raňajky stačí len natrieť maslom alebo obľúbenou nátierkou, bohato ozdobiť zeleninou a môžeš si vychutnávať nový deň :-).
Čo budeme potrebovať na 16 ks?
- 400 g jačmennej múky (prípadne nahraď špaldovou múkou hladkou)
- 100 g špaldovej hladkej múky
- 60 g ovsených vločiek
- 30 g mletého bieleho maku (nemusíš použiť)
- 1 balíček bio sušeného droždia
- 1 ČL trstinového cukru na droždie
- 1 ČL čiernej rasce
- 1 PL kurkumy
- 200 ml kyslej smotany (alebo bieleho jogurtu)
- 3 - 3,5 dcl vody (podľa konzistencie cesta a koľko vody vsajú ovsené vločky)
- morskú/himalájsku soľ
- vajíčko na potretie
- sezam (rascu) na posypanie
Ako na to?
1
Zmiešame múky a do stredu urobíme jamku, kde nalejeme rozmiešané droždie s vlažnou vodou a cukrom.
2
Keď nám droždie nakysne, zmiešame ho s cestom a pridáme ostatné ingrediencie.
3
Cesto dobre vypracujeme a necháme v teple cca 40 minút nakysnúť.
4
Keď je cesto vykysnuté, formujeme z neho bochníčky (žemle) a ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Môžeme nechať na plechu ešte chvíľku podkysnúť.
5
Potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme sezamom a pečieme na 170 °C cca 30 minút.
Hotovo! Už len natrieť maslom, ozdobiť zeleninkou a môžeš sa z chuti zahryznúť :-).
Ďalšie domáce pečivko, ktoré by si mala skúsiť:
Som nadšencom zdravej výživy, pohybu, byliniek, všetkého, čo si človek môže doma sám uvariť, upiecť, dokonca i vyrobiť a všetkého čo s tým súvisí. Rada sa budem s čitateľmi blogu Fitshakera deliť o informácie, ktoré mne osobne pomohli a ďalej pomáhajú orientovať sa na ceste za zdravím a prírode bližším, šetrnejším spôsobom života.