Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Tuniak podávaný s pohánkou s hráškom: tip na výživný obed

Vieš, že ryby by sme mali konzumovať aspoň 2x týždenne? Nehovorím teraz o "rybích prstoch" či rybacích konzervách, ale o dobrom rybacom mäsku. Pokiaľ je to teda možné, skús ryby zaradzovať do svojho jedálnička častejšie. Predsalen, sú bohaté na jód (napr. taká treska) či omega 3 mastné kyseliny (napr. tuniak, makrela, sardinky a pod.). My si dnes ukážeme recept práve na tuniaka. Je to o čosi drahšia ryba, no práve preto sa dokonale hodí napr. na slávnostný stôl či rôzne výnimočné príležitosti. 

Doba prípravy: cca 40 minút

Čo budeme potrebovať na 2 porcie?

  • 2 filety tuniaka
  • morskú/himalájsku soľ
  • mleté čierne korenie
  • cca 2 lyžice olivového oleja
  • 20 g kvalitného masla
  • 100 g lúpanej pohánky
  • 70 g čerstvého hrášku (príp. mrazený)
  • listový šalát podľa vlastného výberu (polníček, rukola, baby špenát)
  • balsamico

Ako budeme postupovať?

  1. Mäso z tuniaka opláchneme, osušíme, osolíme a okoreníme z oboch strán. 
  2. Na panvicu nalejeme cca 1 lyžicu oleja a necháme ho rozpáliť. Následne na ňom opečieme tuniaka, najprv z jednej strany cca 3 minútky a potom z druhej strany cca 1,5 minúty. Záleží od hrúbky filetu. 
  3. Upečeného tuniaka necháme oddychovať, položíme naň kúsok masla (cca 10 g). 
  4. Pohánku premyjeme teplou vodou. Do hrnca dáme druhú lyžicu oleja a chvíľu na ňom pražíme pohánku. 
  5. Postupne pridávame k pohánke vodu. Ja ju pridávam postupne a počas varenia ochutnávam, aby nebola pohánka príliš rozvarená alebo tvrdá. 
  6. Keď je pohánka uvarená asi na polovicu, pridáme k nej hrášok a premiešame. Podľa chuti osolíme a pridáme korenie. A ešte chvíľu spolu varíme, kým nemá pohánka požadovanú konzistenciu.
  7. K rybe a pohánke podávame zelený šalát, ktorý ochutíme olivovým olejom, soľou, korením a trochou balsamika, prípadne podľa vlastnej chuti.
tuniak

Ak si tuniaka ešte nejedla, nečakaj chuť konzervy, ale výraznú chuť skvelej ryby. Dobrú chuť! :-)

 

Množstvo skvelých receptov aj s rybami nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne 1:

zdrave recepty z fitka do kuchyne 1

Vyskúšaj aj tieto jedlá z rýb:

Chrumkavá treska v orechovom obale

Pečený sumec so zeleninou

Bylinkový losos s kašou z červenej šošovice

Fotka autora
Veronika Kašická
Redaktor vo Fitshaker

Úsmev na tvári, varecha v ruke a stále nové nápady. Tak nejako by som sa charakterizovala. Baví ma vymýšľať nové, zdravé a hlavne bezlepkové recepty na ktorých si pochutí naozaj každý. To že som komunikatívna a rada sa rozprávam s ľuďmi si môžete všimnúť na rozhovoroch ktoré pravidelne pribúdajú na našom blogu. Preto ak ti chýba motivácia rýchlo si nejaký prečítaj. ????

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.