Vianočné pečenie: Tradičné bratislavské rožky na zdravý spôsob

Kto by nepoznal bratislavské rožky plné orieškov, či maku? Pečivo, ktoré nájdeme na stoloch mnohých rodín, najmä v čase Vianoc. Že ty môžeš o takýchto dobrotách akurát snívať, pretože chudneš? Myslela som aj na teba, a preto som starý recept oprášila a trošku inovovala. Nechaj si chutnať :-).

Čo budeme potrebovať na 35 ks?

  • 500 g celozrnnej špaldovej múky
  • 75 g trstinového cukru rozmixovaného v mixéri
  • 150 g kvalitného masla
  • 100 ml mlieka
  • 1-2 žĺtky na potretie
  • 100 ml mlieka
  • 1 ČL trstinového cukru
  • 30 g droždia

Na plnku:

  • 500 g mletých orechov alebo maku
  • 200 g trstinového cukru
  • 250 ml mlieka
  • citrónovú kôru

Ako budeme postupovať?

1. Do vlažného mlieka si dáme lyžičku cukru a droždie a počkáme, kým vznikne kvások. Múku preosejeme, pridáme cukor, zmäknuté maslo, mlieko a nakoniec kvások. Zo všetkých surovín vypracujeme cesto, ktoré necháme 30 minút odležať na teplom mieste.

2. Zatiaľ si pripravíme plnku. V hrnci zahrejeme mlieko (najskôr nalej menej mlieka, uvidíš ako bude plnka hustnúť), pridáme cukor a mleté orechy a miešame, kým plnka nezhustne. Necháme vychladnúť.

3. Odležané cesto opäť premiesime a rozdelíme na cca 30 gramové kúsky, z ktorých tvarujeme guľôčky. Tie rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika. Zo studenej plnky tvarujeme valčeky, ktoré položíme do stredu rozvaľkaného cesta. Valčeky potom rovnomerne cestom obalíme tak, aby spoj cesta bol na spodnej časti. Z takto pripraveného cesta tvarujeme rožteky. Potrieme rozšľahaným žĺtkom a dáme piecť do vyhriatej rúry na cca 12 minút pri teplote 200 stupňov.

TIP: Aby mali rožteky mramorový povrch, potrieme ich pred pečením žĺtkom a dáme na chvíľu do chladu.

bratislavské rožky

 

Bratislavské rožky recept

Vianočné pečenie bratislavské rožky

Prajem vynikajúcu chuť :-).

 

Výživové hodnoty jedného kusu:

Kalorická hodnota Tuky Sacharidy Bielkoviny
929,66 kj

221,34 kcal

13 g 20 g 4 g

 Vianočný darček pre ženu? Fitness diár 2017

banner-fitness-zapisnik2-1

 

Júlia Rašlová

Článok bol pridaný dňa 19/12/2015 a zaradený do kategórie: Fitness dezertyReceptyVianočné   |   Autor: Júlia Rašlová

Komentáre