Tip na zdravý obed bez mäsa: quinoa so šampiňónmi a parmezánom

Quinoa je potravina, ktorú si môžu dopriať aj „bezlepkáči“. Pri jej príprave však treba myslieť na to, že sa prirodzene chráni pred škodcami saponínmi, ktoré spôsobujú horkastú chuť. Preto je nutné pred prípravou ju prepláchnuť teplou vodou. Benefitmi pre naše telo je, že podporuje trávenie, znižuje cholesterol a je vhodná aj pri prevencii kardiovaskulárnych a rakovinových ochorení. A, samozrejme, aj výborne chutí. Tu je jeden receptík :-).

Čas prípravy: 45 minút

Čo budeme potrebovať na 2 porcie?

  • 150 g surovej bielej quinoy
  • 2 lyžice olivového oleja
  • ½ cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 100 g šampiňónov
  • 250 ml vody
  • morskú/himalájsku soľ
  • mleté čierne korenie
  • 25 g kvalitného masla
  • 40 g parmezánu
  • vňať z mladej cibuľky na ozdobu

Ako budeme postupovať?

1. Quinou si najprv prepláchneme dvakrát vrelou vodou, aby sme ju zbavili horkosti.

2. Do hrnca nalejeme olej a necháme ho zohriať.

3. Pridáme na drobno nakrájanú cibuľu, na plátky nakrájaný cesnak a šampiňóny.

4. Premiešame a chvíľu restujeme.

5. Potom pridáme prepláchnutú quinou, vodu, ochutíme soľou a čiernym korením.

6. Prikryjeme a dusíme na mäkko.

7. Nakoniec pridáme maslo a nastrúhaný parmezán.

8. Dobre premiešame, dozdobíme vňaťou z cibuľky a môžeme servírovať.

 

Výživové hodnoty na 1 porciu:

Kalorická hodnota Tuky Sacharidy Bielkoviny Vláknina
1 839 kJ

437 kcal

23 g 40 g 16 g 7 g

quinoa recept fitness

 

tip na zdravy obed

Dobrú chuť :-)!

 

Ďalšie skvelé recepty nájdeš aj v našich knihách:

zdravý obed recept

 

Aj toto sú ďalšie výživné recepty s quinoou pre teba:

Čo na raňajky? Vynikajúca quinoa kaša s marhuľami

Zeleninová polievka s quinoou, tofu a fazuľou. 25 minút a HOTOVO!

Čo na obed v horúčavách? Letné quinotto s cuketou, fazuľou a paprikou

Tip na fantastickú zdravú večeru plnú bielkovín: Quinoa šalát s cviklou a rukolou

Júlia Rašlová

Článok bol pridaný dňa 24/06/2020 a zaradený do kategórie: BezlepkovéReceptyVegetariánske   |   Autor: Júlia Rašlová

Komentáre