Tip na zaujímavé pohostenie pre návštevy: Kvásková focaccia s kozím syrom

Výrobky z kozieho mlieka patria medzi tie, ktoré prospievajú nášmu zdraviu a v dnešnej dobe sú veľmi vyhľadávané. Kozie mlieko veľmi dobre pôsobí na tráviaci systém, ale aj na pokožku a jeho pitím si doprajeme potravinu priam nabitú výživnými látkami. Je vhodné pre každého, kto potrebuje potraviny bohaté na živiny a vitamíny. Ak sa obávaš výraznejšej chuti kozieho mlieka a výrobkov z neho, za pokus stojí ho aspoň ochutnať. Možno si chuť kozieho mlieka zamiluješ. Skús to napríklad s týmto receptom. :-)

Celková doba prípravy: 135 minút (z toho 90 minút kysnutie)

Čo budeme potrebovať na 9 kusov?

Na cesto:

  • 370 g celozrnnej hladkej špaldovej múky + múku na pracovnú dosku
  • 400 ml kozieho mlieka (napr. z farmy Kozí vŕšok)
  • 20 g sušeného ražného kvásku/1 vrecko sušených bio kvasníc (kúpiš v bio potravinách, alebo v potravinách so zdravou výživou)
  • morskú/himalájsku soľ
  • 1 lyžičku trstinového cukru (príp. kokosového)

Na obloženie:

  • 125 g cukety
  • 130 g uvarenej cvikly
  • lístky baby špenátu
  • 200 g čerstvého kozieho syra (napr. z farmy Kozí vŕšok)
  • 130 g polotvrdého zrejúceho kozieho syra (napr.z farmy Kozí vŕšok)
  • 2 lyžice olivového oleja

Ako budeme postupovať?

1. Najprv si pripravíme cesto. V mise zmiešame múku, kozie mlieko, ražný kvások, soľ a cukor.

2. Všetko spolu dobre vypracujeme a necháme v miske kysnúť hodinu a pol na teplom mieste.

3. Keď je cesto vykysnuté, vyberieme ho z misky na dobre pomúčenú dosku a rozvaľkáme na cca pol centimetrovú hrúbku.

4. Rozvaľkaný plát rozkrojíme približne na 9 rovnakých kusov a potrieme ich olivovým olejom.

5. Na každý kus potom ukladáme lístky špenátu, na kolieska nakrájanú cuketu a cviklu.

6. Takto pripravené ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C. Pečieme cca 15 minút.

7. Po 15-tich minútach vyberieme z rúry, každý kus posypeme čerstvým kozím syrom a nastrúhaným polozrejúcim syrom. Opäť vložíme do rúry a pečieme ešte 15-20 minút.

8. Po upečení vyberieme z rúry, dozdobíme bazalkou a môžeme podávať.

 

Tip č.1: Keďže špaldová múka neobsahuje toľko lepku ako klasická múka, treba rátať s tým, že nám cesto nenakysne tak, ako sme zvyknutí pri bežnej múke.

 

Tip č.2: Ak by sme si chceli túto focacciu urobiť z kvásku, postupovať budeme nasledovne. Najprv pripravíme rozkvas zo 100 ml vody, 100 ml hladkej špaldovej múky a 2 lyžíc kvásku. Necháme kysnúť 10-12 hodín. Potom k rozkvasu pridáme 370 g celozrnnej hladkej špaldovej múky, 250 ml kozieho mlieka a soľ. Vypracujeme cesto a necháme ho kysnúť cca 4 hodiny. Potom cesto rozvaľkáme, uložíme na plech, necháme ešte 1 hodinu kysnúť. Potom pokračujeme tak, ako sa píše v bode č.4 a nižšie.

 

Výživové hodnoty na 1 ks (cca 150 g):

Kalorické hodnoty Tuky Sacharidy Bielkoviny
1381 kJ

329 kcal

13 g 33 g 14 g

domace pecivo s kozim syrom

 

kvaskova focaccia s kozim syrom

Túto skvelú taliansku pochúťku si môžeš vychutnať s priateľmi pri grilovačke, upiecť ju ako netradičné pohostenie na Veľkú noc, alebo si ju priprav na večeru. Je to len na tebe. Každopádne, prajem ti, nech ti chutí. ;-)

Ďalšie skvelé recepty hľadaj aj v našej knihe Z fitka do kuchyne 1:

zdrave recepty z fitka do kuchyne 1

 

Ak máš rada taliansku kuchyňu, určite neprehliadni ani tieto recepty:

Talianska focaccia so zeleninkou na grilovačky

Nefalšované talianske rizoto

Talianske tagliatelle so zelenou špargľou

 

Júlia Rašlová

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.
Júlia Rašlová

Článok bol pridaný dňa 23/05/2017 a zaradený do kategórie: KváskovaniePečivoPotréningovéReceptyVegetariánskeVeľkonočné   |   Autor: Júlia Rašlová

Komentáre