Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Tip na zaujímavé pohostenie pre návštevy: Kvásková focaccia s kozím syrom

135 min
9 porcií
kváskové pečivo

Potrebujeme: 

  • Na cesto:
  • 370 g celozrnnej hladkej špaldovej múky + múku na pracovnú dosku
  • 400 ml kozieho mlieka (napr. z farmy Kozí vŕšok)
  • 20 g sušeného ražného kvásku/1 vrecko sušených bio kvasníc (kúpiš v bio potravinách, alebo v potravinách so zdravou výživou)
  • morskú/himalájsku soľ
  • 1 lyžičku trstinového cukru (príp. kokosového)
  • Na obloženie:
  • 125 g cukety
  • 130 g uvarenej cvikly
  • lístky baby špenátu
  • 200 g čerstvého kozieho syra (napr. z farmy Kozí vŕšok)
  • 130 g polotvrdého zrejúceho kozieho syra (napr.z farmy Kozí vŕšok)
  • 2 lyžice olivového oleja
kváskové pečivo

Výrobky z kozieho mlieka patria medzi tie, ktoré prospievajú nášmu zdraviu a v dnešnej dobe sú veľmi vyhľadávané. Kozie mlieko veľmi dobre pôsobí na tráviaci systém, ale aj na pokožku a jeho pitím si doprajeme potravinu priam nabitú výživnými látkami. Je vhodné pre každého, kto potrebuje potraviny bohaté na živiny a vitamíny. Ak sa obávaš výraznejšej chuti kozieho mlieka a výrobkov z neho, za pokus stojí ho aspoň ochutnať. Možno si chuť kozieho mlieka zamiluješ. Skús to napríklad s týmto receptom. :-)

Čas prípravy

  • 90 minútkysnutie
  • 45 minútpríprava

Ako na to?

1

Najprv si pripravíme cesto. V mise zmiešame múku, kozie mlieko, ražný kvások, soľ a cukor.

2

Všetko spolu dobre vypracujeme a necháme v miske kysnúť hodinu a pol na teplom mieste.

3

Keď je cesto vykysnuté, vyberieme ho z misky na dobre pomúčenú dosku a rozvaľkáme na cca pol centimetrovú hrúbku.

4

Rozvaľkaný plát rozkrojíme približne na 9 rovnakých kusov a potrieme ich olivovým olejom.

5

Na každý kus potom ukladáme lístky špenátu, na kolieska nakrájanú cuketu a cviklu.

6

Takto pripravené ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C. Pečieme cca 15 minút.

7

Po 15-tich minútach vyberieme z rúry, každý kus posypeme čerstvým kozím syrom a nastrúhaným polozrejúcim syrom. Opäť vložíme do rúry a pečieme ešte 15-20 minút.

8

Po upečení vyberieme z rúry, dozdobíme bazalkou a môžeme podávať.

Tip č.1: Keďže špaldová múka neobsahuje toľko lepku ako klasická múka, treba rátať s tým, že nám cesto nenakysne tak, ako sme zvyknutí pri bežnej múke.

Tip č.2: Ak by sme si chceli túto focacciu urobiť z kvásku, postupovať budeme nasledovne. Najprv pripravíme rozkvas zo 100 ml vody, 100 ml hladkej špaldovej múky a 2 lyžíc kvásku. Necháme kysnúť 10-12 hodín. Potom k rozkvasu pridáme 370 g celozrnnej hladkej špaldovej múky, 250 ml kozieho mlieka a soľ. Vypracujeme cesto a necháme ho kysnúť cca 4 hodiny. Potom cesto rozvaľkáme, uložíme na plech, necháme ešte 1 hodinu kysnúť. Potom pokračujeme tak, ako sa píše v bode č.4 a nižšie.

Výživové hodnoty na 1 ks (cca 150 g):

329 kcal

1381 kJ

T:

13 g

B:

14 g

S:

33 g

domace pecivo s kozim syrom
kvaskova focaccia s kozim syrom
Túto skvelú taliansku pochúťku si môžeš vychutnať s priateľmi pri grilovačke, upiecť ju ako netradičné pohostenie na Veľkú noc, alebo si ju priprav na večeru. Je to len na tebe. Každopádne, prajem ti, nech ti chutí. ;-)

Ďalšie skvelé recepty hľadaj aj v našej knihe Z fitka do kuchyne 1:


zdrave recepty z fitka do kuchyne 1
Fotka autora
Júlia Rašlová
Redaktor vo Fitshaker

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.