Tip na zaujímavé pohostenie pre návštevy: Kvásková focaccia s kozím syrom
Výrobky z kozieho mlieka patria medzi tie, ktoré prospievajú nášmu zdraviu a v dnešnej dobe sú veľmi vyhľadávané. Kozie mlieko veľmi dobre pôsobí na tráviaci systém, ale aj na pokožku a jeho pitím si doprajeme potravinu priam nabitú výživnými látkami. Je vhodné pre každého, kto potrebuje potraviny bohaté na živiny a vitamíny. Ak sa obávaš výraznejšej chuti kozieho mlieka a výrobkov z neho, za pokus stojí ho aspoň ochutnať. Možno si chuť kozieho mlieka zamiluješ. Skús to napríklad s týmto receptom. :-)
Celková doba prípravy: 135 minút (z toho 90 minút kysnutie)
Čo budeme potrebovať na 9 kusov?
Na cesto:
- 370 g celozrnnej hladkej špaldovej múky + múku na pracovnú dosku
- 400 ml kozieho mlieka (napr. z farmy Kozí vŕšok)
- 20 g sušeného ražného kvásku/1 vrecko sušených bio kvasníc (kúpiš v bio potravinách, alebo v potravinách so zdravou výživou)
- morskú/himalájsku soľ
- 1 lyžičku trstinového cukru (príp. kokosového)
Na obloženie:
- 125 g cukety
- 130 g uvarenej cvikly
- lístky baby špenátu
- 200 g čerstvého kozieho syra (napr. z farmy Kozí vŕšok)
- 130 g polotvrdého zrejúceho kozieho syra (napr.z farmy Kozí vŕšok)
- 2 lyžice olivového oleja
Ako budeme postupovať?
1. Najprv si pripravíme cesto. V mise zmiešame múku, kozie mlieko, ražný kvások, soľ a cukor.
2. Všetko spolu dobre vypracujeme a necháme v miske kysnúť hodinu a pol na teplom mieste.
3. Keď je cesto vykysnuté, vyberieme ho z misky na dobre pomúčenú dosku a rozvaľkáme na cca pol centimetrovú hrúbku.
4. Rozvaľkaný plát rozkrojíme približne na 9 rovnakých kusov a potrieme ich olivovým olejom.
5. Na každý kus potom ukladáme lístky špenátu, na kolieska nakrájanú cuketu a cviklu.
6. Takto pripravené ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C. Pečieme cca 15 minút.
7. Po 15-tich minútach vyberieme z rúry, každý kus posypeme čerstvým kozím syrom a nastrúhaným polozrejúcim syrom. Opäť vložíme do rúry a pečieme ešte 15-20 minút.
8. Po upečení vyberieme z rúry, dozdobíme bazalkou a môžeme podávať.
Tip č.1: Keďže špaldová múka neobsahuje toľko lepku ako klasická múka, treba rátať s tým, že nám cesto nenakysne tak, ako sme zvyknutí pri bežnej múke.
Tip č.2: Ak by sme si chceli túto focacciu urobiť z kvásku, postupovať budeme nasledovne. Najprv pripravíme rozkvas zo 100 ml vody, 100 ml hladkej špaldovej múky a 2 lyžíc kvásku. Necháme kysnúť 10-12 hodín. Potom k rozkvasu pridáme 370 g celozrnnej hladkej špaldovej múky, 250 ml kozieho mlieka a soľ. Vypracujeme cesto a necháme ho kysnúť cca 4 hodiny. Potom cesto rozvaľkáme, uložíme na plech, necháme ešte 1 hodinu kysnúť. Potom pokračujeme tak, ako sa píše v bode č.4 a nižšie.
Výživové hodnoty na 1 ks (cca 150 g):
Kalorické hodnoty | Tuky | Sacharidy | Bielkoviny |
1381 kJ
329 kcal |
13 g | 33 g | 14 g |
Túto skvelú taliansku pochúťku si môžeš vychutnať s priateľmi pri grilovačke, upiecť ju ako netradičné pohostenie na Veľkú noc, alebo si ju priprav na večeru. Je to len na tebe. Každopádne, prajem ti, nech ti chutí. ;-)
Ďalšie skvelé recepty hľadaj aj v našej knihe Z fitka do kuchyne 1:
Ak máš rada taliansku kuchyňu, určite neprehliadni ani tieto recepty:
Talianska focaccia so zeleninkou na grilovačky
Talianske tagliatelle so zelenou špargľou
- Lososová nátierka s Lučinou: fit večera aj skvelé pohostenie pre návštevy - 14. januára 2021
- Zemiakové placky s kyslou kapustou: tip na fit vegetariánsky obed či večeru - 8. januára 2021
- Vynikajúce slané pohostenie na Silvestra: Baklažánová roláda s prosciuttom a hermelínom - 28. decembra 2020
Článok bol pridaný dňa 23/05/2017 a zaradený do kategórie: KváskovaniePečivoPotréningovéReceptyVegetariánskeVeľkonočné | Autor: Júlia Rašlová