Talianske krémové rizoto s hráškom, zdravý obed do 35 minút

Pamätáš si na zeleninové rizoto zo školských jedální? To pravé, talianske je úplne iné, ale vždy výborné. Krémové, rozplývajúce sa na jazyku, ako hovoria taliani „al dente“. Rada sa s tebou podelím o môj overený recept, ktorý s každým ročným obdobím trošku upravím. Začínajúca jar ma inšpirovala a pripravila som talianske rizoto s hráškom. Poďme sa pustiť do prípravy.

Doba prípravy: 35 minút

Čo budeme potrebovať na 2 porcie?

  • 1 menšiu bielu cibuľu
  • 1 lyžicu olivového oleja
  • 200 g ryže Arborio (guľatozrnná)
  • 80 ml suchého bieleho vína
  • morskú/himalájsku soľ
  • mleté čierne korenie
  • asi 500 ml kuracieho vývaru (vegetariáni môžu použiť zeleninový vývar)
  • 30 g studeného masla
  • 30 g syra Grana Padano (nastrúhaného)
  • 150 g hrášku

Ako budeme postupovať?

1. Cibuľu nakrájame najemno, orestujeme v hrnci na olivovom oleji na miernom ohni dosklovita.

2. Pridáme neumytú ryžu. Spolu restujeme asi 1,5 minúty.

3. Potom podlejeme bielym vínom.

4. Necháme povariť asi 3 minúty, aby sa víno zredukovalo.

5. Osolíme, okorením a podlievame vývarom tak, aby bola ryža vždy iba trochu zaliata.

6. Rizoto varíme „al dente“, nie úplne domäkka, asi 18 – 20 minút na miernom ohni.

7. Ak máme čerstvý hrášok, tesne pred koncom varenia ho prihodíme do rizota.

8. Pokiaľ máme mrazený, najprv ho na panvičke na 1 lyžici kvalitného masielka krátko orestujeme a tiež pridáme k ryži tesne pred koncom varenia.

9. Potom pridáme maslo a syr Grana Padano. Dôkladne premiešame.

10. Rizoto by malo mať krémovú konzistenciu, ale nemalo by byť vodové.

11. Podávame posypané so syrom alebo ozdobené čerstvými bylinkami.

rizoto

 

co na obed

Prajem ti dobrú chuť! :-)

 

Kopec ďalších skvelých receptov nájdeš v našich knihách Z fitka do kuchyne:

zdravé recepty

 

Máš rada taliansku kuchyňu? Potom skús aj tieto dobrôtky:

RECEPT na krémové rizoto s medvedím cesnakom a sušenými paradajkami

RECEPT na talianske krémové rizoto so špenátom a šampiňónmi

RECEPT na cestoviny s avokádom a čiernymi olivami

RECEPTY na pizzu 8x inak a predsa zdravo

Alžbeta Jánošíková

Alžbeta Jánošíková

Som vášnivá kuchárka, avšak trošku odlišná. Miesto krémešov a sacherovej torty pečiem cviklovú tortu a zelerové hranolky. Prečo som iná? Diagnóza - celiakia. Dôvod, kvôli ktorému nesie môj jedálniček nálepku gluten free. V súčasnosti je nás „špeciálnych stravníkov" čoraz viac a viac. Mnohí sa cítia bezradní, tak ako som sa cítila na začiatku aj ja. Preto som sa rozhodla založiť web www.fit-way.sk zameraný na cvičenie a špeciálnu výživu (bezlepkovú, bez laktózy, raw, vegan..), ktorý poskytuje pomoc a motiváciu v podobe receptov pre všetkých nás - „špeciálnych".
Alžbeta Jánošíková

Článok bol pridaný dňa 26/04/2018 a zaradený do kategórie: OstatnéRecepty   |   Autor: Alžbeta Jánošíková

Komentáre