Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Štavnatý mrkvový koláč s chuťou jesene

60 min
24 porcií
mrkvový koláč

Potrebujeme: 

  • Na cesto:
  • 280 g špaldovej hladkej múky (alternatívy: ryžová či BIO pšeničná)
  • 2 lyžičky prášku do pečenia bez fosfátov
  • 2 lyžičky zarovnané jedlej sódy
  • 1/3 lyžičky soli
  • 3 lyžičky mletej škorice
  • 1/2 lyžičky muškátového orieška
  • 1 lyžičku mletého sušeného zázvoru
  • 4 vajíčka
  • 250 g roztopeného masla
  • 1 lyžičku mletej vanilky
  • 170 g hnedého trstinového cukru (alternatíva: panela)
  • 110 g nasekaných vlašských orechov
  • 65 g nadrobno nakrájaných sušených datlí (alternatívy: zlaté hrozienka či brusnice)
  • 400 g najemno nastrúhanej mrkvy
  • --
  • Na krém:
  • 540 g lučiny linie
  • 2 balenia kvalitného vanilkového cukru
  • 70 g práškového trstinového cukru
mrkvový koláč

Tento úžasne vláčny koláč prevonia váš domov pravou jesennou atmosférou. V kombinácii

s obľúbeným čajom či kávičkou poteší nielen vaše zmysly, ale aj dušu. Jeho príprava

je jednoduchá, chuť dokonale vyvážená a zároveň bohatá na živiny.

Ideálny dezert pre každú príležitosť, ktorý vás nabije energiou.

Ako na to?

1

Rúru predhrejeme na 180 °C.

2

V menšej miske zmiešame múku, prášok do pečenia, sódu, soľ a všetky korenia (škoricu, muškátový oriešok, zázvor).

3

V druhej, väčšej miske, vyšľaháme vajcia s hnedým trstinovým cukrom. Pridáme roztopené maslo a vanilku, a všetko dobre premiešame.

4

Postupne vmiešame sypkú zmes do mokrej zmesi. Potom pridáme nasekané vlašské orechy, nadrobno nakrájané datle a najemno nastrúhanú mrkvu. Dobre premiešame, aby sa suroviny spojili.

5

Cesto vylejeme do formy (24 x 37 cm) vystlanej papierom na pečenie. Pečieme približne 40 minút v predhriatej rúre na 180 °C, kým koláč nezíska zlatistý vzhľad a neprejde testom špajdle.

6

Keď je koláč upečený a vychladnutý, pripravíme krém. Vyšľaháme lučinu spolu s vanilkovým cukrom a práškovým trstinovým cukrom, až kým nevznikne hladká zmes.

7

Krém natrieme na vrch vychladnutého koláča a koláč je pripravený na podávanie.

Výživové hodnoty na 1 ks:

267 kcal

1121 kJ

T:

16 g

B:

6 g

S:

23 g

V:

2 g

mrkvový koláč

Vychutnajte si túto jesennú atmosféru, ktorá pohladí telo aj dušu.

Dobrú chuť!

Šťavnatý mrkvový koláč je skvelým spoločníkom nielen k šálke kávy, ale aj k príjemným chvíľam stráveným pri dobrej knihe. Na našom Fitshaker e-shope nájdete knihy, ktoré vám pomôžu na ceste za zdravším životným štýlom, ale aj inšpiratívne tituly plné chutných receptov.

Objavte nové nápady pre vaše kuchárske dobrodružstvá a užívajte si fit pečenie, ktoré ladí s vašimi cieľmi.

Kúsok mrkvového koláča a dobrá kniha – dokonalá kombinácia pre dušu aj telo!

Fotka autora
Simona Kollárová
Redaktor vo Fitshaker

Mojou životnou filozofiou je žiť v harmónii mysle, tela a duše. Som absolútnym milovníkom jedla, ktoré by malo byť z môjho pohľadu vždy vyvážené, nutrične bohaté a z tých najkvalitnejších surovín. Vysoká kvalita neznamená vždy aj vysokú cenu, rovnako ako vysoká cena nezaručuje kvalitu. Pohyb je mojím prostriedkom ako vypnúť. Fascinuje ma, čo telo všetko dokáže, koľko sily v sebe skrýva. Čo dáte, to sa vám vráti, a u vášho tela to platí dvojnásobne. Verím, že moje články vám budú pomáhať pri hľadaní svojich vlastných odpovedí a moje recepty obohatia vašu kuchyňu. Ak máš radšej instagram, môžeš ma sledovať ako @foodistheroot

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.